Ν.Αιγαίο & Αττική οι δημοφιλέστεροι προορισμοί στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης
Τουρισμός
10/10/2021

Η εκπόνηση τακτικών εκθέσεων για τις πλέον σύγχρονες τάσεις και τις εξελίξεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αποτελεί βασικό σκέλος της εξαετούς συνεργασίας της TOPOSOPHY με τη Συνομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (HOTREC).

Στα βασικά σημεία που περιλαμβάνει η έκθεση για το γ’ τρίμηνο του 2021, χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς:

  • Η κυριαρχία των πλέον γνωστών προορισμών στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη πριν την πανδημία: Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία επεξεργάστηκε και δημοσίευσε η Eurostat τον Ιούνιο –κατόπιν συμφωνίας για τη διάθεση των στοιχείων από 4 πλατφόρμες (Airbnb, Booking, Expedia Group and Tripadvisor)– προορισμοί, όπως το Παρίσι, η Βαρκελώνη, η Ρώμη και η Λισαβόνα κατέγραψαν το 2019 διψήφιο αριθμό σε εκατομμύρια διανυκτερεύσεων με βάση κρατήσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στην Ελλάδα αντίστοιχα, οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί ήταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (4 εκατ. διανυκτερεύσεις) και η Περιφέρεια Αττικής (2,2 εκατ. διανυκτερεύσεις).

  • Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός ανάμεσα στην Airbnb και την Booking.com: H Booking.com ξεπέρασε τις Airbnb, Expedia και VRBO σε αναζητήσεις στην Google τον Ιούνιο. Ωστόσο, η Airbnb έχει ξεδιπλώσει μια πολύπλευρη στρατηγική τους τελευταίους μήνες με το βλέμμα στην αγορά ακινήτων. Διαθέτει πλέον περισσότερα από 300 ξενοδοχεία στις καταχωρήσεις της στην Ευρώπη και έχει εδραιώσει μερίδιο άνω του 20% στο σύνολο των διανυκτερεύσεων της, με βάση κρατήσεις που αφορούν μέσο-μακροχρόνιες μισθώσεις (τουλάχιστον για 28 ημέρες) και προσδίδουν ευελιξία για τη στόχευση εξειδικευμένων αγορών (π.χ. digital nomads).

  • Οι ισχυρές πιέσεις που δέχεται η Airbnb σε κορυφαίους προορισμούς: Στις αρχές Ιουλίου, μετά από χρόνια διένεξη με τον Δήμο του Παρισιού, τοπικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 8,08 εκατ. ευρώ στην Airbnb, γιατί η πλατφόρμα δε συμμορφώθηκε με την ισχύουσα νομοθεσία και δεν προχώρησε στην αφαίρεση ιδιοκτησιών, οι οποίες δεν διέθεταν τον επίσημο αριθμό εγγραφής στο μητρώο του Δήμου. Επίσης, τον Αύγουστο αποφασίστηκε από τον Δήμο της Βαρκελώνης να παραταθεί το μορατόριουμ των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με στόχο να διευκολυνθεί η εκπόνηση και ολοκλήρωση του Ειδικού Σχεδίου για τα τουριστικά καταλύματα στην πόλη.

  • Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα σε χώρες και προορισμούς με στόχο τόσο τον κατάλληλο σχεδιασμό όσο και την ορθή εφαρμογή των κανόνων: Το νέο σύστημα αδειοδότησης που σχεδιάζεται από το Υπουργείο Στέγασης της Ιρλανδίας για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, δανείζεται στοιχεία από το αντίστοιχο σύστημα της Λισαβόνας. Σύμφωνα με αυτό, δεν επιτρέπεται η καταχώρηση μιας ιδιοκτησίας σε online πλατφόρμα εφόσον δεν έχει πρώτα ολοκληρωθεί το σύνολο των διαδικασιών αδειοδότησης.

Η επόμενη και τελευταία έκθεση για το 2021 θα δημοσιευθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

Πηγή: traveldailynews.gr