Άνοδο στα τουριστικά πακέτα προς Ελλάδα βλέπουν για το ’23 οι μεγάλοι tour operators
Τουρισμός
20/08/2022

Υψηλότερες τιμές εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους και  μεγαλύτερες εκπτώσεις στο early booking, ώστε να ανέβει η τουριστική ζήτηση. Αυτές θα είναι οι δύο βασικές τάσεις για τη σεζόν του καλοκαιριού του 2023, όπως εκτιμούν ήδη οι μεγάλοι tour operators της Γερμανίας.

Οι τουρίστες στη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενων ταξιδιών της Ευρώπης πληρώνουν ήδη περισσότερα αυτό το καλοκαίρι από ό,τι πριν από την πανδημία για τις διακοπές τους, αλλά αντιμετωπίζουν ακόμη υψηλότερες τιμές πακέτων για το επόμενο καλοκαίρι, καθώς το κόστος διαμονής και πτήσης αυξάνονται σημαντικά.

Οι ξενοδόχοι άλλωστε σε όλους τους προορισμούς κάνουν λόγο γα απότομες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, τροφίμων και του προσωπικού. Ταυτόχρονα, οι αεροπορικές εταιρείες είναι αντιμέτωπες με το πολύ υψηλότερο κόστος καυσίμων.

Οι τουριστικοί πράκτορες ελπίζουν επί του παρόντος να μην αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές των αεροπορικών θέσεων για το επόμενο καλοκαίρι. Ο CEO της TUI Sebastian Ebel, για παράδειγμα, υπολογίζει με τις τρέχουσες τιμές εισιτηρίων, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος του FTI Ralph Schiller έχει αναφέρει πως δεν είναι το σαφές πώς θα εξελιχθούν τα αεροπορικά εισιτήρια.

Στο σκέλος της διαμονής, οι τουριστικοί πράκτορες συνεχίζουν να προχωρούν σε συμβόλαια για το επόμενο καλοκαίρι. Ο επερχόμενος χειμώνας θα δώσει μια πρώτη γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει σε επίπεδο τιμών, αν και τα συμβόλαια αυτά έχουν ήδη συμφωνηθεί πριν από μήνες, όταν οι τιμές της ενέργειας και ο πληθωρισμός ήταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Για τον χειμώνα 2022/23, υπάρχει μια "μέτρια αύξηση" της τάξης του 5%-10% σε ορισμένους προορισμούς, σύμφωνα με τον Sven Schikarsky, επικεφαλής της DER Touristik. Αλλά για το επόμενο καλοκαίρι ο Schikarsky αναμένει ότι οι τιμές των ξενοδοχείων θα αυξηθούν. Η επικεφαλής της Vtours, Sabine Jordan-Glaab αναμένει αυξήσεις σε εύρος 5% έως 10% και ο επικεφαλής της Alltours Willi Verhuven δεν αναμένει ότι οι τιμές θα είναι "μαζικά ακριβότερες".

Η TUI εκτιμά "μεσαίες μονοψήφιες" αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων για το καλοκαίρι του 2023, οι οποίες, μαζί με το τρέχον επίπεδο των αεροπορικών ναύλων, θα οδηγούσαν σε "αύξηση τιμών κάτω από το ποσοστό πληθωρισμού στις αγορές προέλευσης".

Στόχος το early booking

Εν τω μεταξύ, οι τουριστικοί πράκτορες ελπίζουν ότι οι Γερμανοί θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν. Ούτε ο DER Touristik ούτε η TUI βλέπουν πτωτική τάση στη ζήτηση. Ο FTI προβλέπει μάλιστα πως προορισμοί θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να κερδίσουν ξανά όσους κάνουν κράτηση από νωρίς.

Σε γενικές γραμμές, οι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες αναμένουν ότι οι προορισμοί με ελκυστικές τιμές σχέσης ποιότητας/τιμής θα είναι οι νικητές το επόμενο καλοκαίρι. Η TUI βλέπει την Τυνησία και την Αίγυπτο ως πιθανούς νικητές, ενώ ορισμένοι πελάτες μακρινών αποστάσεων ενδέχεται να στραφούν σε προορισμούς μεσαίων αποστάσεων ως απάντηση στο υψηλότερο κόστος πτήσεων.

capital.gr

της Βίκυς Κουρλιμπίνη