Στη Hotel Brain ενοικίασε τα πέντε ξενοδοχεία του ο όμιλος Κυπριώτη - Σημαντικό βήμα για την ολική ανάταξή του
Τουρισμός
30/08/2022

Ενα σημαντικό βήμα για την ολική ανάταξή του πραγματοποίησε ο ξενοδοχειακός όμιλος Κυπριώτη, ο οποίος συμφώνησε να ενοικιάσει τα πέντε ξενοδοχεία του στη Hotel Brain για έως και 10 έτη. Η συμφωνία αυτή, που περιλαμβάνει ελάχιστο εγγυημένο ετήσιο μίσθωμα, αλλά και επιπλέον ποσοστά επί εσόδων που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, επιτρέπει στην επιχείρηση να διαπραγματευτεί με μεγαλύτερη ισχύ την αναδιάρθρωση του δανεισμού της με τον πιστωτή της, HIG Capital. Πρόκειται για μια υβριδική λύση, όπως τη χαρακτηρίζουν κύκλοι της αγοράς, όπου από τη μια οι απαιτήσεις έχουν περάσει σε επενδυτικό κεφάλαιο και από την άλλη η διαχείριση σε εξειδικευμένο όμιλο.

Η HIG Capital απέκτησε πριν από µερικούς µήνες τις απαιτήσεις της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς προς τον ξενοδοχειακό όµιλο Κυπριώτη, o οποίος ελέγχει πέντε ξενοδοχειακά συγκροτήµατα στην Κω. Πρόκειται για δύο πέντε αστέρων, το Panorama Hotel & Suites και το Maris Suites και τρία τεσσάρων αστέρων – το Aqualand, το Hippocrates και το Village Resort. Η ονοµαστική αξία των δανείων που απέκτησε η HIG Capital είναι ύψους 135 εκατοµµυρίων ευρώ και σύµφωνα µε πληροφορίες εξαγοράστηκαν µε discount µεγαλύτερο από 40%.

Η πώληση των δανείων έγινε έπειτα από αλλεπάλληλες ανεπιτυχείς προσπάθειες των τραπεζών να προχωρήσουν σε αναγκαστική εκτέλεση κατά του οµίλου και να αναλάβουν τον έλεγχο των ξενοδοχείων. Συγκεκριµένα, στις αρχές του 2020 το Εφετείο Ρόδου απέρριψε την έφεση που είχαν καταθέσει Eurobank και Πειραιώς κατά της απόφασης του Μονοµελούς Πρωτοδικείου της Κω υπέρ του επιχειρηµατία Κώστα Κυπριώτη. Με εκείνη την απόφαση το Πρωτοδικείο είχε απορρίψει την αίτηση των τραπεζών να υπαχθεί ο όµιλος σε ειδική διαχείριση προκειµένου να εκποιηθεί έναντι µη εξυπηρετούµενων οφειλών της τάξης των 110 εκατοµµυρίων ευρώ. Το Εφετείο, όπως και το Πρωτοδικείο είχαν κρίνει πως ο δανεισµός είναι βιώσιµος δεδοµένων των οικονοµικών επιδόσεων των ξενοδοχείων και κατ’ ουσίαν παρέπεµπαν τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων. Ωστόσο, η αντιπαράθεση µεταξύ πιστωτών και οφειλέτη είχε οξυνθεί ιδιαίτερα και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, αυτές δεν καρποφόρησαν.

Τώρα ο όµιλος Κυπριώτη προχώρησε στη σύναψη στρατηγικής συµφωνίας µε τη Hotel Brain, που προβλέπει τη µακροπρόθεσµη µίσθωση (για 7 χρόνια µε δικαίωµα του µισθωτή να την επεκτείνει µονοµερώς κατά 3 ακόµα χρόνια) του συνόλου των ξενοδοχείων του οµίλου. Πρόκειται για πέντε µονάδες συνολικής δυναµικότητας 1.500 δωµατίων ή 4.500 κλινών, δύο συνεδριακών κέντρων µε δυνατότητα φιλοξενίας 7.500 συνέδρων, που συνθέτουν το µεγαλύτερο ξενοδοχειακό συγκρότηµα στην Κω και έναν από τους µεγαλύτερους ξενοδοχειακούς οµίλους στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου.

Αποκτάει έτσι, η Γ. Κυπριώτης Α.Ε., προβλέψιµες ταµειακές ροές µε τις οποίες µπορεί να διαπραγµατευθεί µε επιτυχία µε τους πιστωτές της, εκτιµούν πηγές της αγοράς. Παράλληλα διατηρεί την ιδιοκτησία των ακινήτων, που σηµαίνει πως µπορεί να καρπωθεί τη µελλοντική υπεραξία τους από τη λειτουργία των ξενοδοχείων από τη Hotel Brain. Η Hotel Brain έχει στο χαρτοφυλάκιό της 87 ιδιόχρηστα –μέσω μακροπρόθεσμων μισθώσεων– ξενοδοχεία, συνολικής δυναμικότητας 5.500 δωματίων, σε 37 προορισμούς σε όλη την Ελλάδα. Παράλληλα παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης μονάδων σε επιπλέον 90 ξενοδοχεία τρίτων.

 

πηγή: kathimerini.gr