Η ομιλία του δημάρχου Κω με θέμα: «Η Κως το νησί του ποδηλάτου» στην έκθεση της Ουτρέχτης
Τουρισμός
13/01/2023

Εξαιρετικά αισθητή έκανε την παρουσία του ο Δήμος της Κω και κατά την Τρίτη ημέρα της Διεθνούς Εκθέσεως Τουρισμού της Ουτρέχτης «Vakantiebeurs» 2023, που ολοκληρώνεται την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στην όμορφη επαρχιακή πόλη της Ολλανδίας. 

Σήμερα το πρωί 13/1 ο Δήμαρχος της Κω Θεοδόσης Νικηταράς που συμμετέχει στην έκθεση ως επικεφαλής της αποστολής του Δήμου, παρουσίασε την Κω στους εκπροσώπους του ολλανδικού Τύπου και των μεγάλών πολυεθνικών Tour operators, στους τουριστικούς πράκτορες της Ολλανδίας αλλά και σε πλήθος πολιτών και επισκεπτών της τουριστικής έκθεσης της Ουτρέχτης και επιχειρηματίες του τουρισμού, που βρέθηκαν στον εκθεσιακό χώρο όπου βρίσκεται και το περίπτερο της Ελλάδας.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει το νησί μας ως εξέχων τουριστικός προορισμός, παρουσίασε την Κω ως έξυπνη επιλογή για διακοπές όλο τον χρόνο, ενώ παράλληλα ανέδειξε το προφίλ του νησιού το οποίο ταιριάζει απόλυτα στην φιλοσοφία των Ολλανδών, καθώς πέρα από το φυσικό κάλλος, την απαράμιλλη ομορφιά και τις μαγευτικές απέραντες παραλίες, διαθέτει ένα πολύ ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων αλλά και ορεινών διαδρομών για ατέλειωτη ποδηλασία και mountain biking για τους λάτρεις των extreme sports και της περιπέτειας.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται επίσης η αναφορά του στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στον ιδιαίτερο χαρακτήρα που έχει αποκτήσει η Κως ανά τους αιώνες, που την έχουν αναγάγει σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών για τους Ευρωπαίους και ειδικότερα για τους Ολλανδούς. Πιο αναλυτικά ο δήμαρχος Κω υπερτόνισε στους Ολλανδούς για ποιους λόγους η Κως είναι ένας τόπος που αξίζει να ζεις! Γι’ αυτό και η ομιλία του κινήθηκε γύρω από τους παρακάτω άξονες:

Κως, ένας ευλογημένος τόπος

 

Γενέτειρα Γη του Πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη

 

Συναπάντημα πολιτισμών

 

Σταυροδρόμι δύο Ηπείρων

 

Εν συνεχεία ο Δήμαρχος ανέλυσε διεξοδικά στην ομιλία του τις δυνατότητες που παρέχει η Κως στους λάτρεις του ποδηλατικού τουρισμού αλλά και αρκετών ακόμη εναλλακτικών μορφών τουρισμού που αναπτύσσονται σταδιακά στο νησί μας όπως το mountain biking σε συνδυασμό με το yachting όπως επίσης και ευρύτερα ο θαλάσσιος τουρισμός αλλά και στο άμεσο μέλλον άλλες μορφές τουρισμού που κερδίζουν έδαφος στο νησί μας όπως π.χ. ο ιαματικός τουρισμός .

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί η εξόχως σημαντική αναφορά του στις υποδομές του νησιού όπου και επισήμανε τον κρίσιμο ρόλο που αυτές διαδραματίζουν στην διακίνηση του τουριστικού ρεύματος, καθως ένας προορισμός όπως η Κως οφείλει να διαθέτει σύγχρονες και αναβαθμισμένες υποδομές για να προσελκύει συνεχώς περισσότερους και ποιοτικότερους ξένους επισκέπτες.

Πιο συγκεκριμένα επιγραμματικά σημείωσε ότι στην Κω υπάρχουν και λειτουργούν πλέον:

Το πρόσφατα ανακαινισμένο Διεθνές αεροδρόμιο «Ιπποκράτης» το οποίο συνδέεται με όλα τα σημαντικά Ευρωπαϊκά Αεροδρόμια κατά την καλοκαιρινή περίοδο (Απρίλιο – Οκτώβριο). Επίσης προσφέρει καθημερινές πτήσεις για Αθήνα και συνδέεται απευθείας με τη Θεσσαλονίκη και τα τριγύρω νησιά.  

H Κως διαθέτει τρία (3) λιμάνια. Στο κέντρο της πόλης στην βόρεια πλευρά της βρίσκεται το φυσικό λιμάνι της Κω, στο οποίο σήμερα ελλιμενίζονται τουριστικά σκάφη. 

Το λιμάνι της Καρδάμαινας βρίσκεται, σε απόσταση 26 χιλιομέτρων από την πόλη της Κω, στη νότια πλευρά του νησιού και εξυπηρετεί τις θαλάσσιες συγκοινωνίες με το γειτονικό νησί της Νισύρου, ενώ φιλοξενεί και μικρό αριθμό τουριστικών σκαφών. 

Το Μαστιχάρι που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού περίπου 21 χιλιόμετρα από την πόλη, είναι ένας γραφικός παραθαλάσσιος οικισμός το μικρό λιμάνι του οποίου προσφέρει καθημερινή διασύνδεση με το νησί της Καλύμνου. 

Η Μαρίνα Κω, που λειτουργεί από το 2001, αποτελεί μία από τις πιο καλά οργανωμένες μαρίνες στη Μεσόγειο, προσφέροντας σύγχρονες και ασφαλείς υπηρεσίες και εγκαταστάσεις. 

 

Κλείνοντας την ομιλία του, απευθυνόμενος στο κοινό συμπερασματικά ανέφερε:

 

«Φίλες και φίλοι,

σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε με χαρά στο νησί του ποδηλάτου για να ζήσετε τις πιο ξεχωριστές και μοναδικές ποδηλατικές εμπειρίες, γιατί είμαστε ένας τόπος όπου το ποδήλατο είναι μέρος της κουλτούρας μας.

Κανείς δεν θα σας κορνάρει, κανείς δεν θα σας ενοχλήσει ούτε θα σας κάνει παρατήρηση εάν αφήσετε το ποδήλατο σας οπουδήποτε.

Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την γνήσια Κώτικη φιλοξενία, την πλούσια ιστορία και τις σύγχρονες υποδομές μπορούν να ικανοποιήσουν τις προσωπικές σας ταξιδιωτικές επιθυμίες. 

Η Κως είναι το μέρος όπου όλοι, από ζευγάρια μέχρι οικογένειες, μπορούν να προσαρμόσουν την εμπειρία των καλοκαιρινών διακοπών τους.

Κοσμοπολίτικη, ζωντανή και πολύχρωμη, η Κως είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο μαγευτικούς ελληνικούς προορισμούς, προσφέροντας μια συναρπαστική και ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών.»

 

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ