Τουρισμός: Οι προκρατήσεις δείχνουν νέο ρεκόρ εσόδων για το 2023
Τουρισμός
20/02/2023

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού κατά τη νέα τουριστική περίοδο, που ξεκινά στα τέλη Μαρτίου.

Με βάση τις έως τώρα προκρατήσεις, παράγοντες του τουρισμού δηλώνουν αισιόδοξοι για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το 2022, που για πολλές περιοχές της χώρας είναι πλέον βάση σύγκρισης για το μέλλον, μιας και ξεπέρασαν το 2019 σε αφίξεις και έσοδα.

Εφόσον η πορεία της ζήτησης για τα ελληνικά τουριστικά πακέτα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το 2023 να καταρριφθούν τα ιστορικά ρεκόρ που επιτεύχθηκαν το 2019 σε έσοδα και αφίξεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρη Τάσιο, τα πρώτα μηνύματα από τα «early bookings» (πρώτες κρατήσεις) για τις καλοκαιρινές διακοπές των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα φέρνουν χαμόγελα αισιοδοξίας.

Οι κρατήσεις
Τις προηγούμενες ημέρες έληξε το πρώτο μεγάλο πακέτο των «early bookings» για το μοντέλο του μαζικού τουρισμού και ήδη παρατηρείται πολύ καλή ροή κρατήσεων για την Ελλάδα, από την αγορά της Αγγλίας, τις σκανδιναβικές και βαλκανικές χώρες, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Με χαμηλότερες ταχύτητες κινούνται οι κρατήσεις από τη Γερμανία και την Πολωνία, ενώ η δυναμική αγορά των ΗΠΑ αναμένει την έναρξη των πτήσεων προς την Ελλάδα, τον Μάρτιο.

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία για τις καλοκαιρινές κρατήσεις θα είναι η 31η Μαρτίου, καθώς τότε θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τη θερινή περίοδο, λέει ο κ. Τάσιος. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα, εκτός απροόπτου, θα έχει σίγουρα τα ίδια νούμερα αφίξεων με το 2022, ενώ η αισιοδοξία είναι διάχυτη και για ακόμα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των τουριστικών πακέτων που προσφέρουν τα ελληνικά ξενοδοχεία για το 2023, αυτές είναι αυξημένες κατά 10%, κατά μέσο όρο, ποσοστό που καλύπτει ίσα ίσα τον τιμάριθμο, εξηγεί ο κ. Τάσιος.

Εστιάζοντας στις περιοχές που ξεπέρασαν ακόμα και το 2019, είτε σε αφίξεις είτε σε τουριστικά έσοδα, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και πρόεδρος των ξενοδόχων της Κω, Κωνσταντίνα Σβήνου, επισημαίνει πως τα στοιχεία των πρώτων κρατήσεων φανερώνουν ότι η χρονιά θα κινηθεί καλύτερα από το 2022.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

www.dimokratiki.gr