''Πράσινο φως'' για νέες επενδύσεις στον τουρισμό σε Ρόδο και Κω
Τουρισμός
30/03/2024

Είναι πασίδηλο ότι ο τουριστικός κλάδος σέρνει το άρμα των επενδύσεων τα τελευταία έτη. Μολονότι η πολιτεία επιχειρεί -ορθώς κατά τους ειδικούς- να αλλάξει στην Ελλάδα το μίγμα της επιχειρηματικότητας, οι επενδύσεις στις υποδομές φιλοξενίας έσωσαν τα προσχήματα στη διαμόρφωση του ΑΕΠ το 2023, συνεπιφέροντας το μεγαλύτερο ποσοστό στον δείκτη ανάπτυξης της χώρας.

Αίφνης με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι επενδύσεις σε ξενοδοχειακές υποδομές ανά την επικράτεια, ενώ την ίδια ώρα η αγορά αναμένει μία ακόμα χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό.

Ήδη στα «σκαριά» βρίσκονται πολυάριθμα projects που αφορούν σε όλες τις κατηγορίες, με έμφαση κυρίως σε εκείνες των 4 και 5 αστέρων.

Στο επενδυτικό ραντάρ παραμένουν οι εδραιωμένοι προορισμοί που προσελκύουν παραδοσιακά ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο, ενώ δυναμικά μπαίνουν και λιγότερο γνωστοί ανερχόμενοι τουριστικοί προορισμοί.

Στο πλαίσιο αυτό «πράσινο φως» έλαβαν το τελευταίο δίμηνο 30 ξενοδοχειακές επενδύσεις, προϋπολογισμού αρκετών δεκάδων εκατ. ευρώ, σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι αρμόδιοι φορείς ενέκριναν τις σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης, οι οποίες περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις, ανακατασκευές και περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

Επενδύσεις στα Δωδεκάνησα

Η πολεοδομία Ρόδου, ενέκρινε την ανέγερση ξενοδοχείου 4*, αποτελούμενο από δύο (2) διώροφες οικοδομές, με εσωτερικό εξώστη (πατάρι), υπόγειο, κολυμβητικές δεξαμενές και υφιστάμενο κτίσμα (το οποίο θα επισκευασθεί). Το ακίνητο βρίσκεται στην Οδό Ι. Καποδιστρίου 30-32 και Στρ. Ζήση 76 στην πόλη της Ρόδου και ανήκει στην SGS – ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

Επιπλέον η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Δωδεκανήσου ενέκρινε την υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις υπό ανέγερση κύριου τουριστικού καταλύματος (ξενοδοχείο) άνευ εγκεκριμένου διακριτικού τίτλου κατηγορίας 4*, δυναμικότητας 98 επί δημοτικής οδού, στην εκτός σχεδίου περιοχή Αφάντου, Δ.Ε. Αφάντου, Δ.Ρόδου. Φορέας του έργου είναι η «ARPA MAXION HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Το τμήμα Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου ενέκρινε περιβαλλοντικούς όρους και περιορισμούς για το έργο: «Νέα ξενοδοχειακή μονάδα, κατηγορίας 5* (πέντε αστέρων), δυναμικότητας 420 κλινών, στη θέση “Πεδιάς Καρδάμαινας”, του Δήμου Κω ». Αρμόδιος φορέας για την κατασκευή και λειτουργία του έργου είναι η εταιρεία “ΛΟΥΞΟΥΡΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΩΣ ΙΚΕ”.

Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Ρόδου προχώρησε σε προέγκριση οικοδομικής άδειας για ξενοδοχείο 5* και 730 κλινών. Το ακίνητο βρίσκεται στον οικισμό Γεννάδιον στη νότια Ρόδο και ανήκει στην εταιρία ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΕΔΙΕΥΣ Α.Ε.

Πηγή tourismtoday.gr