Συνέντευξη Προέδρου Διαμερισματούχων Κω
Τουρισμός
26/11/2020
  • Σύμφωνα με επίσημη παγκόσμια έρευνα, η σχεδόν απόλυτη ανάκαμψη του τουρισμού θα επιτευχθεί το 2025, καθώς θα απαιτηθεί χρόνος για να εμβολιαστεί ικανό μέρος του πληθυσμού για Covid-19. Σας ανησυχεί, ως πόρισμα εν όψει του καλοκαιριού του 2021?

 

Σχετικά για την έρευνα, εμείς του χώρου γνωρίζαμε ήδη από το πρώτο lockdown, από τους Touroperators, ότι για να μπει σε μια κανονικότητα ο τουρισμός και να υπάρξει ανάκαμψη, θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα.Το έβλεπαν στο 2024, τώρα μιλούν για το 2025. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα σήμερα, έχει καταρρεύσει η οικονομία παντού,αλλά, ,προηγείται ο εμβολιασμός, για  να δούμε τα αποτελέσματα μέσα στο 2021. Ακόμα, είναι όλα ρευστά.

 

  • Προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατακόρυφα οι απευθείας κρατήσεις στα τουριστικά καταλύματα . Πως εξηγείται αυτό?

Η αύξηση των απευθείας κρατήσεων στα ξενοδοχεία δεν επηρεάζεται από τον φόβο του COVIT19, απλά, αυξάνεται ραγδαία η επιλογή για διακοπές μέσα από το Διαδίκτυο και τα πολλαπλά εργαλεία που βρίσκουν  οι τουρίστες, στις διάφορες πλατφόρμες. Όλα τα sites πλέον προσφέρουν  με μεγάλο ανταγωνισμό, καταπληκτικές διακοπές, με πληθώρα καταλυμάτων, με απίστευτες υπηρεσίες και με τις καλύτερες τιμές. Υπάρχουν τα smartdeals σε όλες τις πλατφόρμες. Όμως οι μεμονωμένες κρατήσεις παίρνουν ακόμα μικρή μερίδα του συνόλου των τουριστών. Για individual κρατήσεις από το εξωτερικό απαιτούνται charterflights ,οπότε το ζητούμενο είναι να ανοίξουν οι αγορές και να πετάνε αεροπλάνα. Η ανάκαμψη στον τουρισμό γίνεται με τον μαζικό τουρισμό στους μεγάλους προορισμούς όπως η Κως. Αν όμως οι Touroperators καταλαμβάνουνε εξ  ολοκλήρου τις θέσεις των αεροπλάνων όπως φέτος, μόνο για τα συνεργαζόμενα μ΄ αυτούς ξενοδοχεία στο νησί μας, δεν βλέπω πώς θα βοηθηθούν  τα ενοικιαζόμενα και γενικά οι μεμονωμένες κρατήσεις.

 

  • Ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, υποστήριξε ότι θα χρειαστεί καινοτομία και δημιουργικότητα από μέρους των Ελλήνων επιχειρηματιών για να διατηρηθεί ο ηγετικός ρόλος της χώρας μας στον τουρισμό. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα βάσει των συνθηκών?

 

Η καινοτομία και η δημιουργικότητα δεν έχουν όρια, είναι το ζητούμενο εδώ και χρόνια, τώρα ίσως περισσότερο. Το ανέφερε ο Υπουργός τουρισμού κ. Θεοχάρης ,διότι ο ανταγωνισμός από άλλους προορισμούς είναι πάρα πολύ μεγάλος. Εμείς επαναπαυθήκαμε με την θάλασσα και τον ήλιο, αλλά πλέον, ο τουρίστας θέλει και κάτι άλλο, κάτι μοναδικό και διαδραστικό. Φυσικά  ανάλογα με τον προορισμό και τι μπορεί να αναπτύξει ο κάθε τόπος, ή το κάθε ξενοδοχείο, ή το κάθε κατάλυμα, ή ακόμα και η κάθε ομάδα.Η καινοτομία επιδοτείτε και επιβραβεύεται, αλλά εν μέσω covet 19 ο κόσμος προσπαθεί να επιζήσει, για ποιες καινοτομίες να μιλάμε?

 

  • Τα στοιχεία για το καλοκαίρι του 2021 που φτάνουν σε εσάς τι εικόνα σας δίνουν?

Τα στοιχεία για το 2021 δυστυχώς είναι απογοητευτικά, έχουν  μια παγωμάρα όλα τα μέλη μας. Δεν παίρνουμε κρατήσεις ΚΑΘΟΛΟΥ, τα πρακτορεία μας έδιναν, συνήθως, ένα forecast. Φέτος, τίποτα! Προκαταβολές μηδέν! Θα έχουμε μια εικόνα, όταν αρχίσει ο κόσμος να εμβολιάζεται.

 

  • Το σωματείο σας έχει επαφές με το Υπουργείο και δη τον Υπουργό, κ. Θεοχάρη? Τι απαντήσεις παίρνετε επί των προβληματισμών σας?

Με τον Υπουργό κ. Θεοχάρη, εμείς είμαστε Σωματείο και δεν επικοινωνούμε άμεσα, αλλά το τριτοβάθμιο όργανο μας, δηλαδή η Συνομοσπονδία μας η ΣΕΤΚΕ, έχει εδώ και ενάμιση χρόνο συνεχείς επαφές για πολλά και σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας και προσπαθεί για την επίλυση τους.

Ρεπορτάζ