Αφιέρωμα Intronews.gr για την Κω: Το νησί των Δωδεκανήσων όπου ο ήλιος μένει περισσότερο απ’ όλα: «Το πιο ηλιόλουστο μέρος στην Ευρώπη τον Μάιο»
Τουρισμός
27/05/2024

 

Το νησί των Δωδεκανήσων όπου ο ήλιος μένει περισσότερο απ’ όλα: «Το πιο ηλιόλουστο μέρος στην Ευρώπη τον Μάιο»

 Το νησί της Κω είναι ένα συναρπαστικό μείγμα από αρχαίες και ενετικές πινελιές, χωριά με χαρακτήρα και με ορισμένες από τις μεγαλύτερες παραλίες της χώρας

Αυτό το όμορφο νησί των Δωδεκανήσων έχει ονομαστεί το «πιο ηλιόλουστο μέρος στην Ευρώπη τον Μάιο» με μέση θερμοκρασία γύρω στους 25 βαθμούς Κελσίου.

Η Κως, το τρίτο σε μέγεθος νησί των Δωδεκανήσων, είναι αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός χιλιάδων τουριστών και ένας από τους αγαπημένους ελληνικούς προορισμούς για τους Βρετανούς.

Ο καιρός και το κλίμα είναι μεσογειακό, κάτι που φυσικά λατρεύουμε. Το νησί απέχει από τον Πειραιά 200 ναυτικά μίλια και αποκαλείται επίσης και «νησί του Ιπποκράτη». Επίσης χαρακτηρίζεται ως το νησί του ποδηλάτου, λόγω των ατέλειωτων ποδηλατόδρομων. 

Όταν πας στην Κω θα πρέπει σίγουρα να επισκεφθείς το Κάστρο Νερατζιά και την Καμάρα του Φόρου. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος επίσκεψη, είναι και εκείνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού. Επίσης το απόλυτο μέρος που δεν πρέπει να παραλείψεις στην Κω είναι ο πλάτανος του Ιπποκράτη που εκεί λέγεται ότι δίδασκε τους Μαθητές του. Τέλος το Ασκληπιείο είναι φυσικά ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού.

Το νησί επισκέπτονται οικογένειες, παρέες φίλων και ζευγάρια που ελκύονται από την έντονη νυχτερινή ζωή, την τοπική κουζίνα, τις δραστηριότητες και τα όμορφα ξενοδοχεία.

Η Κως διαθέτει εκπληκτικές παραλίες, γραφικά χωριά και πλούτο ιστορικών τοποθεσιών.

 

Γνωστή ως η γενέτειρα του Ιπποκράτη, του πατέρα της ιατρικής, η Κως μοιάζει σαν ένα υπαίθριο μουσείο.

 

Αρχαία και μεσαιωνικά μνημεία, πολυάριθμοι αρχαιολογικοί χώροι και κτίρια που παραπέμπουν στην ιταλοκρατία δημιουργούν ένα ιδιαίτερο σκηνικό που μαγεύει τους τουρίστες και τους καλεί να το επισκεφθούν.

 

Το νησί κατοικείται από την αρχαιότητα και έχει διαμορφωθεί από πολλούς ξένους πολιτισμούς ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας σε αυτόν τον πλούτο ιστορίας και εικόνων του.

 

Πρόκειται για έναν προορισμό που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και προτιμήσεις, αλλά είναι ιδιαίτερα ελκυστικός στους λάτρεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

 

Το νησί μπορεί να είναι πολύ πολυσύχναστο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου -αλλά αν θέλετε να αποφύγετε τη «φασαρία», ο Μάιος είναι μια εξαιρετική στιγμή για να το επισκεφθείτε, συμπληρώνει η Express.

 

Η Κως έχει τόσο μεγάλη παράδοση στο φαγητό που ειλικρινά δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδοκιμάσεις. Χοιρινό με πλιγούρι, φάβα, ρεβυθοκεφτέδες, πιταρίδια με γάλα αλλά και πηχτή είναι λίγα από αυτά που θα έρθουν μπροστά σου σε ένα τραπέζι της Κω.

 

Μην ξεχάσεις να γευτείς γλυκές τυρόπιτες, γλυκό του κουταλιού από άνθη λεμονιάς, δροσιστική κανελλάδα και λευκό, ημίγλυκο κρασί.

 

νησί

Η Κως είναι ένα νησί γεμάτο πανέμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Πολλές είναι οργανωμένες με ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά υπάρχουν και πιο απομονωμένες ακτές.

 

Oι 10 καλύτερες παραλίες στην Κω 

Paradise: μία από τις πιο μεγάλες παραλίες του νησιού, έχει ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Είναι πλήρως οργανωμένη και διαθέτει ταβέρνες, μαγαζιά και υποδομές για water sports.

Ξερόκαμπος: από τις πιο γνωστές και μεγάλες παραλίες της Κω, φημίζεται για την ομορφιά και τα κρυστάλλινα νερά της. Είναι καλά οργανωμένη και έχει beach bar, όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ και το ποτό σου.

Cavo Paradiso: το κρυφό διαμάντι της Κω! Βρίσκεται μακριά από τα πολλά βλέμματα και είναι ιδανική παραλία για χαλαρές στιγμές κάτω από τον ήλιο.Τα γαλάζια καθαρά νερά είναι ιδανικά για κολύμπι.

Λιμνιώνας: όμορφος κολπίσκος, προστατευμένος από τους δυνατούς ανέμους. Σε αυτή την παραλία κυριαρχούν τα καταγάλανα νερά και η χρυσή άμμος. 

Καμάρι: δίπλα από τον Λιμνιώνα εκτείνεται μία από τις μεγαλύτερες και δημοφιλέστερες παραλίες της Κω. Έχει ψιλή άμμο και καταγάλανα νερά και είναι οργανωμένη με ταβέρνες και υποδομές για water sports.

Camel: μικρή παραλία στο νότιο τμήμα του νησιού. Έχει βράχια και σκιά και είναι ιδανική για χαλάρωση. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η ομώνυμη ταβέρνα, όπου μπορείς να απολαύσεις νόστιμα θαλασσινά.

Λαγκάδα: οργανωμένη παραλία με κρυστάλλινα νερά και παροχές για τους επισκέπτες. Είναι ήσυχη και συνήθως την προτιμούν οι οικογένειες με παιδιά. 

Καστρί: στον κόλπο του Κεφάλου βρίσκεται το μικρό νησάκι Καστρί. Εκεί θα βρεις μια πανέμορφη παραλία, η οποία είναι προσβάσιμη με καραβάκι.

Ψηλός Γκρεμός: υπέροχη παραλία, επίσης στον κόλπο του Κεφάλου. Δεν είναι οργανωμένη και έχει άμμο, τιρκουάζ νερά και ένα κοντινό εστιατόριο.

Βολκάνια: πίσω από τον Ψηλό Γκρεμό, στη βορειοδυτική ακτή της Κω, βρίσκεται η παραλία Βολκάνια. Έχει ψιλή, ανοιχτόχρωμη άμμο και καθαρά, ρηχά νερά. Σε κοντινή απόσταση θα βρεις ηφαιστειογενή πετρώματα, από τα οποία πήρε το όνομά της η παραλία.

Πηγή: Express.co.uk