Οι άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλές άνοιγμα του Τουρισμού στις 14 Μάη
Τουρισμός
16/03/2021

Έμφαση στην αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων ταξιδιού

Η Ελληνική Κυβέρνηση, έχοντας κατακτήσει την εμπειρία του 2020, αλλά και το κρίσιμο εργαλείο του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού στα χέρια της, έχει, ήδη, εκπονήσει το σχέδιο για το άνοιγμα του Τουρισμού στις 14 Μαΐου, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού, Χάρη Θεοχάρη. 

Προκειμένου το άνοιγμα της νέας τουριστικής σεζόν στη χώρα μας να είναι ασφαλές και ευρύ, έχει εκπονηθεί ένα σαφές σχέδιο που προβλέπει αυστηροποιημένα πρωτόκολλα πάνω σε πέντε βασικούς άξονες.

Πρώτον, τoν εμβολιασμό κατά προτεραιότητα των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα αμέσως μετά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και του πληθυσμού των νησιών. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως πρόκειται για περίπου 800.000 εργαζομένους, οι οποίοι θα πάρουν σειρά άμεσα, ώστε το άνοιγμα στις 14 Μαΐου που έχει προαναγγείλει ο κ. Θεοχάρης να γίνει με ασφάλεια.

Δεύτερον, προβλέπονται εβδομαδιαία τεστ σε εργαζομένους του τουρισμού που δεν έχουν εμβολιαστεί. Ετσι θα καλυφθεί το διάστημα μέχρι τον πλήρη εμβολιασμό, εμπνέοντας ασφάλεια.

Τρίτον, έχει σχεδιαστεί η ενίσχυση όλων των συνοριακών σταθμών –χερσαία σύνορα, αερολιμένες και λιμάνια– με προσωπικό και κινητές μονάδες για τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ, ούτως ώστε το άνοιγμα, όταν γίνει, να είναι μόνιμο και να μην υπάρξει πισωγύρισμα ανά περιοχή.

Τέταρτον, θα ενισχυθεί το σύστημα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και ανάλυσης των αποτελεσμάτων σε νησιά και άλλες περιφερειακές τουριστικές περιοχές.

Ο πέμπτος άξονας, που αποτελεί και μία βασική διαφορά σε σχέση με όσα ίσχυαν πέρυσι, είναι ότι θα υπάρχουν σταθεροί και οριζόντιοι κανόνες για την είσοδο στη χώρα. Αυτό που εξετάζεται είναι, ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσης, ο επισκέπτης – τουρίστας να έχει αρνητικό τεστ 72 ώρες πριν από την άφιξη ή, εναλλακτικά, τεστ αντιγόνου πριν από την είσοδο, ενώ θα λαμβάνονται και δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξη.

Παράλληλα, στα κυβερνητικά σχέδια είναι η ενίσχυση των υποδομών περίθαλψης και απομόνωσης σε περίπτωση θετικού τεστ, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την περυσινή χρονιά. Δωμάτια καραντίνας μπορούν να έχουν προαιρετικά και οι ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ ξενοδοχεία απομόνωσης θα υπάρχουν μόνο κοντά στα αεροδρόμια. Τέλος, θα υπάρχει και η δυνατότητα διεξαγωγής τεστ PCR πριν από την επιστροφή των ταξιδιωτών στη χώρα προέλευσης. Ως προς τα πρωτόκολλα ταξιδιού, είναι εμφανώς αυστηροποιημένα σε σχέση με πέρυσι, καθώς δεν περιλαμβάνουν μόνο αρνητικό τεστ 72 ωρών ή εναλλακτικά το τεστ αντιγόνου, αλλά και εναλλακτική προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή τεστ αντισωμάτων. Τέλος, στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ο δειγματοληπτικός έλεγχος ανάλογα με την επιδημιολογική επιβάρυνση ανά χώρα προέλευσης.

 

Ρεπορτάζ