Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου: Να ανοίξουν άμεσα οι πύλες εισόδου των νησιών
Τουρισμός
05/04/2021

Επιστολή των τουριστικών γραφείων στον υπουργό Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκη

Το άμεσο άνοιγμα των Πυλών Εισόδου στις νησιωτικές περιοχές, που πέρυσι ήταν κλειστές, ζητάει από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου.


Το κείμενο της επιστολής στον Υπουργό: 

«Όπως γνωρίζετε, για τα πολύ μικρά νησιά της Δωδεκανήσου τον ρόλο του «αεροδρομίου» διενεργούν τα λιμάνια τους. Μικρά νησιά όπως η Κάλυμνος, η Λέρος και η Πάτμος, τα τελευταία 5 χρόνια, μετά από πολλές προσπάθειες των τοπικών φορέων, έχουν διαμορφώσει το δικό τους τουριστικό προϊόν και χαρακτήρα, εκμεταλλευόμενα τη λειτουργία των εποχικών Πυλών Εισόδου.

Έτσι έχει δημιουργηθεί μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα γύρω από το Yachting με επιχειρηματίες να επενδύουν σε Μαρίνες, Εστιατόρια, Καταστήματα με Ναυτιλιακά είδη, Σουβενίρ κτλ. Δυστυχώς το 2020 οι θαλάσσιες Πύλες Εισόδου ήταν κλειστές με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή όλες οι παραπάνω επιχειρήσεις να είναι σε οριακό σημείο με ανυπολόγιστες ζημιές.

Οι επισκέπτες είναι κυρίως θαλαμηγά σκάφη, ιστιοπλοϊκά, ταχύπλοα και παραδοσιακά τα οποία κάνουν είσοδο από Τουρκία, ιδιωτικά και επαγγελματικά, Ευρωπαϊκά και τρίτων χωρών (Τουρκίας, Αμερικής, Αυστραλίας, κ.λπ.), με οικογένειες και φίλους που σπάνια ξεπερνούν τα 12 άτομα σε κάθε σκάφος. Διαμένουν στα σκάφη τους και κάνουν αποκλειστική χρήση οι ίδιοι και το πλήρωμά τους, είναι αυτόνομα και ελλιμενίζονται σε κόλπους και λιμάνια χωρίς αεροπορικές μετακινήσεις και συνωστισμό και άρα δεν δημιουργούν συνθήκες συγχρωτισμού και συνεπακόλουθου υγειονομικού ρίσκου.

Η άμεση επαναλειτουργία των πυλών στα Δωδεκάνησα (Ρόδο, Σύμη, Κω, Κάλυμνο, Λέρο και Πάτμο) και η κυκλοφορία των σκαφών με υγειονομικούς κανόνες, με κάποια πρωτόκολλα – Τεστ 72 ωρών, ή Green Pass για όσους έχουν κάνει εμβόλια, θα είναι ο ασφαλέστερος τρόπος διακοπών στην αβεβαιότητα που επικρατεί με τεράστια άμεσα οικονομικά οφέλη για τα νησιά μας και τη χώρα μας».