Γιάννης Ρέτσος: Να μειωθεί ο ΦΠΑ στη διαμονή μέχρι το τέλος του 2021 - Στόχος της χρονιάς το 40-50% του 2019
Τουρισμός
11/04/2021

Τη μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή έως το τέλος του 2021 ζήτησε σήμερα 6 Απριλίου ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Θα αποτελέσει πολύ σοβαρό εργαλείο για τις επιχειρήσεις να ανακτήσουν μεγαλύτερο κομμάτι πελατείας, από μία συρρικνωμένη -για δεύτερη συνεχή χρονιά- παγκόσμια τουριστική πίτα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ο οποίος έθεσε τους υψηλότερους στόχους για το 2021 στο β' εξάμηνο του έτους με προσδοκία μεταξύ του 40% με 50% του 2019.

Αναλυτικά η ομιλία του κ.Ρέτσου:

Για μία δεκαετία σχεδόν, η χώρα ταλανιζόταν από τη βαθιά κρίση του δημοσίου χρέους. Και δυστυχώς, η έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020, συνέπεσε με την αρχή της ανατροπής της εικόνας της Ελλάδας. 

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, στην κρισιμότερη, διεθνώς, στιγμή της αναπάντεχης αυτής κατάστασης, η χώρα μας ετοιμάζεται να επανεκκινήσει την οικονομία της. 

Είναι βέβαιο, ότι ο ελληνικός τουρισμός, θα ηγηθεί αυτής της νέας αρχής.

Όπως την προηγούμενη χρονιά, έτσι και φέτος, απαιτείται ένα συντεταγμένο, στρατηγικό σχέδιο σταδιακού ανοίγματος της αγοράς. 

Ένα σχέδιο αυστηρών υγειονομικών κανόνων, με την παράλληλη αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων εξακολουθητικής επιτήρησης της επιδημιολογικής εξέλιξης σε όλη τη χώρα. 

Αυτή την κρίσιμη στιγμή, παρ’ όλο που η “μάχη” είναι σε εξέλιξη, η προσοχή όλων μας, είναι αγκιστρωμένη στην επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού. Αν και η πορεία της πανδημίας παραμένει βασικός παράγοντας για την πορεία της νέας τουριστικής περιόδου, το άνοιγμα της οικονομίας είναι πλέον επιτακτικό. 

Η χώρα μας, στις 15 Μαΐου, σχεδιάζει να υποδεχθεί τους επισκέπτες της.  Έχει συνεπώς την υποχρέωση, να αποτελέσει για εκείνους έναν υγειονομικά ασφαλή προορισμό. Σε πρώτη φάση, αυτό περιορίζει εύλογα την προοπτική υποδοχής μεγάλων τουριστικών ροών. 

Ωστόσο, οι όποιες προβλέψεις θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές, να στηρίζονται σε στοιχεία και να προσαρμόζονται ανάλογα με τις εξελίξεις. 

Παρακολουθώντας το πώς κινείται και αποφασίζει η Ευρώπη, διαπιστώνουμε πως όλα μπορεί να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Και αυτό προκύπτει τόσο από τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τη Γερμανία, πρόσφατα τη Γαλλία, όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ρεαλισμός λοιπόν και παράλληλα πρωτοβουλίες και κινητικότητα, τρία στοιχεία τα οποία ούτως ή άλλως, διέπουν διαχρονικά τη φιλοσοφία του ΣΕΤΕ. 

Πλέον, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση το πρώτο 4μηνο του έτους, οι υψηλότεροι στόχοι μας αφορούν στο 2ο εξάμηνο, με τα έσοδα να υπολογίζονται μεταξύ του 40% με 50% του 2019. 

Εμείς όμως οφείλουμε να προχωρήσουμε ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως της πορείας των εμβολιασμών, σε σύνθετες δράσεις, ώστε να ενδυναμώσουμε τις ροές από τις βασικές μας αγορές, αλλά και να εμπλουτίσουμε τις χώρες προέλευσης επισκεπτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι συμφωνίες που θα προκύψουν, θα πρέπει μεταξύ άλλων να περιλαμβάνουν ξεκάθαρους κανόνες, ως προς τις προϋποθέσεις εισόδου και εξόδου επισκεπτών. 

Στο ίδιο πλέγμα, συγκαταλέγεται και η δέσμη των κυβερνητικών μέτρων για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Ήδη, έχει βοηθήσει πολύ τον τουρισμό τους 12 τελευταίους μήνες και πρέπει να συνεχίσει να το κάνει. 

Η αποσωλήνωση μίας διασωληνωμένης οικονομίας, απαιτεί μεταβατικό στάδιο, το οποίο και θα κρίνει τελικά την επιτυχία της θεραπείας και την μελλοντική εξέλιξη. 

Μέτρα όπως οι αναστολές για τουρισμό-μεταφορές, το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών που ίσχυσε για τις εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις, το Q3 2020 και για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας από τον Σεπτέμβριο 2020 έως και σήμερα, γνωρίζουμε ήδη ότι θα συνεχιστούν έως και τον Ιούνιο 2021. 

Παράλληλα, στήριξη θα προσφέρει και το νέο θεσμοθετημένο εργαλείο επιδότησης παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που λειτούργησαν με ζημιές το 2020, αλλά και η μη καταβολή ενοικίου των μισθωμένων τουριστικών επιχειρήσεων για τον μήνα Απρίλιο.

Η συνέχιση του προγράμματος Συν-Εργασία έως το τέλος του έτους, είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις του τουρισμού να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο μεσοδιάστημα της επανεκκίνησης, διασφαλίζοντας πολλές θέσεις εργασίας και αποτελώντας σημαντικό ανάχωμα στην ξαφνική αύξηση της ανεργίας. 

Τέλος, σημαντική εκκρεμότητα για τον τομέα παραμένει η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή έως το τέλος του 2021, που κρίνουμε πως πρέπει να εξεταστεί πολύ σοβαρά. 

Θα αποτελέσει πολύ σοβαρό εργαλείο για τις επιχειρήσεις να ανακτήσουν μεγαλύτερο κομμάτι πελατείας, από μία συρρικνωμένη -για δεύτερη συνεχή χρονιά- παγκόσμια τουριστική πίτα.

Ευελπιστούμε στην παγκόσμια κάμψη της πανδημίας, από το σταδιακό χτίσιμο του λεγόμενου τείχους ανοσίας και προσδοκούμε σε μία καλή εκκίνηση της περιόδου, με σταδιακή αύξηση της τουριστικής δυναμικής. 

Ένα είναι βέβαιο και θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Η στήριξη που δέχεται ο τουρισμός σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, θα επιστρέψει στην ελληνική οικονομία, πολλαπλάσια. 

Με ισόρροπη ανάπτυξη, ρευστότητα στην οικονομία, θέσεις εργασίας, κοινωνική συνοχή. 

Ο ελληνικός τουρισμός, φιλοδοξεί και σε αυτή την κρίση, να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της επόμενης ημέρας. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι έχουμε τη γνώση, τη θέληση και τον ρεαλισμό να τα καταφέρουμε και πάλι. Και για του λόγου το αληθές, ας ανατρέξει κάποιος στα πεπραγμένα της δεκαετούς δημοσιονομικής κρίσης και στο πώς αυτή αμβλύνθηκε, από την αλματώδη άνοδο του τομέα τα χρόνια 2013-2019.

tornos.gr