Γιάννης Ρέτσος: Το ρεαλιστικό σενάριο λέει ότι τουρισμό θα έχουμε στη χώρα από τον Ιούλιο και μετά
Τουρισμός
29/04/2021

Δεν περιμένει κανείς ότι 14 Μαΐου η Ελλάδα θα γεμίσει με τουρίστες. Το ρεαλιστικό σενάριο λέει ότι τουρισμό θα έχουμε στη χώρα από τον Ιούλιο και μετά, το β’ εξάμηνο δηλαδή. Αλλά είναι ένας ικανός χρόνος προετοιμασίας αυτός, που πρέπει να κινηθούμε προφανώς γρήγορα, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM 97,8 με τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Διαβάστε τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

Νίκος Χατζηνικολάου: Θέλω να μας πείτε, ποιες είναι οι προβλέψεις σας, ποια είναι η εικόνα που έχετε μέχρι στιγμής για τη νέα τουριστική περίοδο; Είναι πιθανό ένα σενάριο, σαν αυτό του περυσινού καλοκαιριού, που κατά τη γνώμη μου είναι ένα καταστροφικό σενάριο, ή έχουμε ελπίδες για κάτι καλύτερο;

Γιάννης Ρέτσος: Κοιτάξτε, καταστροφικό σίγουρα δεν θα το έλεγα, αλλά είναι επίσης μία υβριδική χρονιά, όπως ήταν και η περσινή, και εξαρτάται απόλυτα...

Νίκος Χατζηνικολάου: …αν πάμε φέτος όπως πήγαμε πέρυσι; Δεν θα το λέγατε καταστροφικό;

Γιάννης Ρέτσος: Εξαρτάται απόλυτα, και το γνωρίζουμε αυτό, από την εξέλιξη της πανδημίας. Διότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. H εικόνα της χώρας μας αυτή τη στιγμή στο επιδημιολογικό μέτωπο, στον χάρτη του ECDC, είναι αυτή που είναι, αλλά παρόμοια εικόνα και χειρότερη, είναι αυτή των βασικών μας αγορών. Αυτό το γνωρίζαμε, ή τέλος πάντων ήταν μέσα στις υποθέσεις εργασίας που κάναμε. Eξακολουθεί να ισχύει, με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη στιγμή έχουμε το ισχυρό όπλο του εμβολίου. Άρα λοιπόν η ελπίδα είναι, τις ερχόμενες εβδομάδες, Μάϊο, Ιούνιο, η εικόνα θα αρχίσει να βελτιώνεται και εφόσον τα πράγματα πλέον είναι της τελευταίας στιγμής - δεν λειτουργεί ο τουρισμός όπως λειτουργούσε προ πανδημίας, δεν λειτουργεί δηλαδή με προγραμματισμό ταξιδιού- ευελπιστούμε ότι, όταν η εικόνα βελτιωθεί, που θεωρώ ότι θα βελτιωθεί κάποια στιγμή, η τάση του ανθρώπου να ταξιδέψει και η καταπίεση των προηγούμενων μηνών θα λειτουργήσει θετικά και το β’ εξάμηνο θα δούμε μία ανάκαμψη.

Νίκος Χατζηνικολάου: Ναι, αυτά που μου λέτε τώρα, αφορούν τον παγκόσμιο τουρισμό. Εγώ θέλω να μου πείτε αν εμείς είμαστε έτοιμοι, αν εμείς έχουμε επικοινωνήσει σωστά το προϊόν μας, αν εμείς έχουμε οργανώσει σωστά τα μέτρα σε σχέση με τον COVID και την πανδημία και έχουμε επικοινωνήσει αυτά τα μέτρα, με έναν τρόπο που να δημιουργεί ασφάλεια σε αυτούς που θα έρθουν στην Ελλάδα.

Γιάννης Ρέτσος: Κε. Χατζηνικολάου, εμείς έχουμε την παρακαταθήκη της περσινής χρονιάς, που ήταν μία πρωτόγνωρη συνθήκη και τα καταφέραμε πάρα πολύ καλά, έστω και με πάρα πολύ μειωμένες ροές. Άρα λοιπόν, ουσιαστικά, τι θα κάνουμε και φέτος; Θα κεφαλαιοποιήσουμε αυτό που κάναμε και πέρυσι. Δεν ανησυχώ δηλαδή, ως επαγγελματίας του τουρισμού, ούτε ως προς τα πρωτόκολλα, ούτε ως προς το αν, ως προορισμός και σαν προορισμοί, θα έχουμε ασφαλείς διαδικασίες. Αλλά σας επαναλαμβάνω, όσο ασφαλής και να είσαι εσύ, και να το περάσεις προς τα έξω, που πλέον είναι αυταπόδεικτο, - δηλαδή υπάρχουν οι καθημερινοί χάρτες, υπάρχουν στατιστικά στοιχεία κ.λ.π., που αυτά δηλώνουν την κατάστασή σου την επιδημιολογική και με βάση αυτό παίρνεται η απόφαση- αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση στις βασικές σου αγορές, αντιλαμβάνεστε, ότι δεν πρόκειται να έχεις αποτέλεσμα. Όμως θεωρώ ότι αυτό θα γίνει, θα βελτιωθεί η κατάσταση. Και ήδη σημειώνω ότι έχουμε βασικές αγορές με καλή επιδημιολογική εικόνα. Δηλαδή για παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Το θέμα βέβαια είναι πότε η κυβέρνηση της θα δώσει το πράσινο φως στους Βρετανούς να μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Το ίδιο γίνεται και με την Αμερική. Και η Αμερική τα πάει πάρα πολύ καλά. Αλλά εξακολουθητικά μέχρι σήμερα, Ευρώπη και Αμερική, είναι κλειστός ο δίαυλος επικοινωνίας. Δεν μπορείς να ταξιδέψεις από Ευρώπη προς Αμερική και το αντίστροφο, εκτός αν έχεις διαβατήριο, είτε Ευρωπαϊκής χώρας, είτε Αμερικανικό. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι, θα γίνουν τα πράγματα, όταν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά.

Νίκος Χατζηνικολάου: Εμείς έχουμε ένα πλήρες σχέδιο, έναν πλήρη οδικό χάρτη, έχουμε ανακοινώσει ένα τέτοιο σχέδιο, έναν πλήρη οδικό χάρτη; Σας ρωτώ, γιατί άκουσα την κα Κουντουρά να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση πριν από λίγο, ότι δεν έχουμε δώσει προς τα έξω έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Γιάννης Ρέτσος: Δεν θα μιλήσω εξ' ονόματος της κυβέρνησης, γιατί εγώ εκπροσωπώ τον τουριστικό τομέα, το ξέρετε, αλλά μπορώ να…

Νίκος Χατζηνικολάου: …όχι αλλά εσείς ξέρετε εάν υπάρχει αυτό…

Γιάννης Ρέτσος: …θα σας απαντήσω. Κατ’ αρχήν το γεγονός ότι δόθηκε μία ημερομηνία, η 14η Μαΐου εδώ και αρκετό καιρό, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πατήσουμε ένα κουμπί στις 14 Μαΐου και ξαφνικά θα γεμίσουμε τουρίστες. Η ημερομηνία δόθηκε προφανώς από την κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει η ανάλογη προετοιμασία. Αυτή τη στιγμή, είμαστε στη διαδικασία της προετοιμασίας. Εμείς, σαν ΣΕΤΕ, σαν κοινωνικός εταίρος, είμαστε σε συνεχή επαφή με την κυβέρνηση προσπαθώντας να θέσουμε και ζητήματα που ενδεχομένως αποτελέσουν πρόβλημα στη διαδικασία. Να σας πω ένα παράδειγμα τώρα, που συζητάμε…

Νίκος Χατζηνικολάου: …σας ρωτώ γιατί θα έχω την κα Ζαχαράκη σε λίγο και προσπαθώ να συγκεντρώσω την κριτική, για να τη θέσω υπόψη της.

Γιάννης Ρέτσος: Ναι, εγώ το λέω όχι ως κριτική, ως επικοινωνία που γίνεται για να μπορέσουμε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Υπάρχει ένα θέμα ας πούμε για παράδειγμα αυτή τη στιγμή, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακόμα δεν έχει εξισωθεί η ισχύς του PCR test με το rapid test. Αυτό τι σημαίνει κ. Χατζηνικολάου, ότι όταν ξεκινήσει η μετακίνηση, ακόμα κι αν ισχύει το πράσινο πιστοποιητικό, εμείς θα δεχόμαστε κόσμο, γιατί το έχουμε πει ότι με το πράσινο πιστοποιητικό θα δεχόμαστε κόσμο, αλλά για παράδειγμα ο Γερμανός, η Γερμανία, μπορεί να πει ότι για να επιστρέψει ο Γερμανός πίσω, θα πρέπει να κάνει PCR τεστ πριν από την αναχώρησή του από την Ελλάδα. Εδώ λοιπόν ερχόμαστε και λέμε ότι, εμείς δεν έχουμε τις δομές σαν χώρα να υποστηρίξουμε καθημερινά PCR τεστ δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Δεν έχουμε τα εργαστήρια, δεν έχουμε τη δυνατότητα. Άρα λοιπόν, είναι πολύ κρίσιμο αυτή τη στιγμή να πιέσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να εξισωθεί το PCR με το RAPID, το οποίο είναι μια πολύ πιο γρήγορη διαδικασία και πολύ πιο εφικτή, για να διευκολύνουμε έτσι τις ροές. Τέτοια θέματα είναι που συζητάμε και θέτουμε αυτή τη στιγμή, προκειμένου να διασφαλιστούμε από Ιούνιο και μετά που θεωρούμε ότι θα αρχίσει κάποια στοιχειώδης ροή κόσμου. Γιατί δεν περιμένει κανείς ότι 14 Μαΐου η Ελλάδα θα γεμίσει με τουρίστες. Το ρεαλιστικό σενάριο λέει ότι τουρισμό θα έχουμε στη χώρα από τον Ιούλιο και μετά, το β’ εξάμηνο δηλαδή. Αλλά είναι ένας ικανός χρόνος προετοιμασίας αυτός, που πρέπει να κινηθούμε προφανώς γρήγορα, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες.

Νίκος Χατζηνικολάου: Αυτό το πείραμα Πρόεδρε, κ. Ρέτσο, που έγινε στη Ρόδο με τους τουρίστες που ήρθαν από την Ολλανδία και κλείστηκαν μέσα σε ένα ξενοδοχείο, πώς το είδατε;

Γιάννης Ρέτσος: Δεν το αξιολογώ κ. Χατζηνικολάου και δεν το αξιολογώ γιατί κατ’ αρχήν αυτό είναι πείραμα των Ολλανδών, δεν είναι πείραμα δικό μας.

Νίκος Χατζηνικολάου: Σωστό αυτό, σωστό…

Γιάννης Ρέτσος: Εμείς είμαστε το πειραματόζωο σε αυτή την ιστορία. Άρα για εμένα δεν αξιολογείται. Δεν αποτελεί πρόκριμα για το οτιδήποτε, γιατί ο τουρισμός κ. Χατζηνικολάου στην Ελλάδα και το προϊόν το δικό μας, το έχουμε συζητήσει επανειλημμένως. Είναι εμπειρία, είναι εμπειρία με την τοπική κοινωνία, είναι επαφή με τον άνθρωπο, είναι εμπειρία με τον πολιτισμό μας, με πάρα πολλές δραστηριότητες. Δεν υπάρχει ελληνικό τουριστικό προϊόν με τον τουρίστα κλεισμένο μέσα σε ένα ξενοδοχείο 24 ώρες το 24ωρο. Δεν είναι αυτό που προωθούμε. Δεν είναι αυτό που οραματιζόμαστε. Άρα, σε κάθε περίπτωση, ήταν ένα πείραμα των Ολλανδών, που μας χρησιμοποίησαν. Θεωρώ ότι έχει λήξει. Δεν πρόκειται να επαναληφθεί, ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον.

tornos.gr