Χ.Θεοχάρης στη Βουλή: ''Κανένα πρόβλημα με το άνοιγμα του τουρισμού εφόσον εμβολιαζόμαστε''
Τουρισμός
25/05/2021

Κανονικά η καταβολή αποζημίωσης στους ξεναγούς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χάρης Θεοχάρης στη Βουλή: «Κανένα πρόβλημα με το άνοιγμα του τουρισμού εφόσον εμβολιαζόμαστε - Κανονικά η καταβολή αποζημίωσης στους ξεναγούς»

Από του Βήματος της Βουλής και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Κατερίνας Νοτοπούλου, σχετικά με ζητήματα που αντιμετωπίζει ειδικά ο κλάδος των ξεναγών, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «ο Ελληνικός Τουρισμός ανοίγει με σχέδιο και, μάλιστα, γίνεται αποδέκτης συγχαρητηρίων από τη διεθνή κοινότητα για την ασφάλεια την οποίαν παρέχει». Επίσης, ο Υπουργός Τουρισμού επισήμανε ότι «γενικότερα, δεν παρατηρείται κανένα πρόβλημα με το άνοιγμα του τουρισμού -με την προϋπόθεση ότι η εμβολιαστική εκστρατεία συνεχίζεται με συνέπεια και σε υψηλούς ρυθμούς».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης, «το μήνυμα που εκπέμπει η Κυβέρνηση είναι απλό: Εφόσον όλοι εμβολιαζόμαστε, εφόσον τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χώρα μας θα παραμένει ασφαλής. Τα κρούσματα θα είναι όλο και πιο ελεγχόμενα, όλο και λιγότερα. Η πίεση στο σύστημα υγείας μειώνεται -και αυτό είναι δείγμα της προσπάθειας του ελληνικού λαού. Όσο το κάνουμε αυτό, δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα και στο άνοιγμα του τουρισμού».

Καυτηριάζοντας τη συστηματικά αρνητική και μη εποικοδομητική κριτική εκ μέρους της αντιπολίτευσης και δη σε μια κρίσιμη φάση για τον Ελληνικό Τουρισμό, ο Υπουργός υπογράμμισε: «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μάς κατηγορεί ότι ανοίξαμε χωρίς σχέδιο, εμείς πηγαίνουμε π.χ. στη Γαλλία και όλοι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες και οι tour operators μάς λένε ότι όσοι τουρίστες γύρισαν πέρυσι από την Ελλάδα, έλεγαν πόσο ασφαλείς ένιωσαν στη χώρα μας. Το περσινό άνοιγμα ήταν διαφήμιση για την Ελλάδα. Οι μόνοι που είδαν δυσφήμιση είσαστε εσείς. Κοιτάξτε την πραγματικότητα και τους αριθμούς».

Στον ίδιο τόνο, ο κ. Θεοχάρης επισήμανε στην αντιπολίτευση ότι «όταν εσείς βλέπετε ανυπαρξία σχεδίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού μας βραβεύει ως την καλύτερη χώρα στον κόσμο στη διαχείριση του ανοίγματος του τουρισμού. Και δεν άκουσα ούτε μία λέξη από εσάς γι' αυτό. Ένα μπράβο για τη χώρα. Διότι το WTTC βράβευσε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Βράβευσε την υπευθυνότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες τήρησαν τα πρωτόκολλα απαρέγκλιτα, χωρίς να χρειάζονται ελεγκτή. Γιατί η Ελλάδα είναι η χώρα της φιλοξενίας και η φιλοξενία είναι το να νοιάζεσαι τον ξένο που έρχεται στην πατρίδα σου».

Σχετικά με το ζήτημα των ξεναγών, ο Υπουργός Τουρισμού διαβεβαίωσε ότι οι επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου θα λάβουν εις το ακέραιο τη δικαιούμενη αποζημίωση. Επ' αυτού ο κ. Θεοχάρης σημείωσε αναλυτικά τα εξής: «Η Κυβέρνηση θα παράσχει κανονικά στους ξεναγούς την οικονομική στήριξη την οποίαν δικαιούνται, για το 2020. Ωστόσο, το μεγαλύτερο δώρο δεν είναι τα επιδόματα, είναι το να έχουν οι ξεναγοί τη δυνατότητα να εργάζονται, να μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους με το άνοιγμα του τουρισμού. Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Οικονομικών για την ανάγκη να συνεχιστεί αυτή η στήριξη και για τους τρεις χειμερινούς μήνες. Το σύστημα θα ανοίξει σύντομα και οι ξεναγοί θα λάβουν τα επιδόματα τα οποία δικαιούνται».

Τέλος, σχετικά με τα self tests ειδικά για τους ξεναγούς, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης διευκρίνισε ότι «με παρέμβασή μας θα αποσαφηνιστεί από το Υπουργείο  Εργασίας το ζήτημα των self tests. Βεβαίως, οι ξεναγοί θα έχουν τη δυνατότητα να τα προμηθευτούν για να μπορέσουν να εργαστούν ασφαλείς. Επ' αυτού δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».