Βρετανία: Χαραμάδα αισιοδοξίας για Ρόδο, Κω, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κρήτη
Τουρισμός
05/06/2021

Στην επίσημη ταξιδιωτική οδηγία αναφέρεται ότι πλέον οι Βρετανοί θα μπορούν να επισκέπτονται 5 ελληνικά νησιά: Ρόδο, Κω, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κρήτη και για τουριστικούς σκοπούς, παρά το γεγονός ότι αυτά βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα.

Άρον άρον οι Βρετανοί τουρίστες θα επιστρέψουν από την Πορτογαλία, καθώς η βρετανική κυβέρνηση μόλις χθες ανακοίνωσε ότι από την Τρίτη 8 Ιουνίου η χώρα θα μπει στο καθεστώς της πορτοκαλί λίστας. Μαζί της αλλάζουν λίστα και τα νησιά Αζόρες και Μαδέρα. Πρακτικά αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα για PCR test, τρία στον αριθμό κατά την επιστροφή κάποιου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και 10ήμερη καραντίνα στο σπίτι.

Η ανησυχία της κυβέρνησης εντοπίζεται στην αύξηση των κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης (Delta variant) στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου, αλλά και στην υποψία εμφάνισης μιας νέας μετάλλαξης.

Από της 17 Μαΐου η Πορτογαλία ήταν μία ανάσα για τις διακοπές των Βρετανών, καθώς ήταν ίσως ο μόνος αξιοσημείωτος τουριστικός προορισμός στη μόλις 12μελή πράσινη λίστα. Όμως είναι γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση, όπως έχει διαμηνύσει, θα κάνει τα πάντα ώστε να μην πάει πίσω το πλάνο εξόδου της χώρας από το λοκντάουν στις 21 Ιουνίου.

Ένα ακόμη «χαμένο καλοκαίρι» για τον τουρισμό
Παρ’ όλα αυτά υπάρχει δυσαρέσκεια και αποδοκιμασίες για την απόφαση από τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος κάνει λόγο για ένα ακόμα «χαμένο καλοκαίρι». Και όχι αδίκως, αφού και ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σάαπς τόνισε ότι «από τα μέσα Αυγούστου και μετά η Ευρώπη θα φτάσει τα επίπεδα εμβολιασμού της Βρετανίας, όπου και θα υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών».

Τη Δευτέρα 7 Ιουνίου θα ανακοινωθεί επίσημα η κατηγοριοποίηση των χωρών σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη λίστα. Πολλοί περίμεναν η πράσινη λίστα να μεγαλώσει με κάποια ελληνικά, ισπανικά και ιταλικά νησιά. Όμως αυτό δεν πρόκειται να γίνει για τουλάχιστον ακόμα τρεις εβδομάδες, όταν επανεξεταστεί η λίστα στις 28 Ιουνίου. Αντιθέτως, μεγαλώνει η κόκκινη, με 8 ακόμα χώρες που μεταπηδούν από την πορτοκαλί λίστα.

Τα νέα όμως δεν φαίνεται να είναι τόσο άσχημα για την Ελλάδα. Ενώ κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι η πορτοκαλί λίστα δεν ενδείκνυται για τουριστικούς σκοπούς, αλλά μόνο για σοβαρούς λόγους, στην επίσημη ταξιδιωτική οδηγία στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης αναφέρεται ότι πλέον οι Βρετανοί θα μπορούν να επισκέπτονται πέντε ελληνικά νησιά: Ρόδο, Κω, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κρήτη και για τουριστικούς σκοπούς, παρά το γεγονός ότι αυτά βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα. Πρακτικά για τους ταξιδιώτες δεν αλλάζει κάτι άμεσα, αλλά δίνει την ελπίδα ότι κάποια ελληνικά νησιά σύντομα θα χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης.

Πηγή DW