Τα ελληνικά ξενοδοχεία πρωταγωνιστές στην ανάκαμψη, με κατάλληλο σχεδιασμό και στοχευμένη στήριξη
Τουρισμός
14/07/2021
ΞΕΕ: Στο 34,5% η πληρότητα των ξενοδοχείων τις δύο τελευταίες εβδομάδες

Η «επόμενη μέρα» του ελληνικού ξενοδοχείου μέσα από την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων του Εθνικού Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», συζητήθηκε σήμερα στην υβριδική ημερίδα με θέμα «Η επόμενη μέρα του Ελληνικού Ξενοδοχείου, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά μέσα» που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Τουρισμού και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Κ.Π.Ι.Σ.Ν.), με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση.

Το άνοιγμα των εργασιών της ημερίδας έγινε από τον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, και τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Αλέξανδρο Βασιλικό ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ Θόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Σοφία Ζαχαράκη, Υφυπουργός Τουρισμού, Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Πρόεδρος της HOTREC, Jens Zimmer Christensen.

Στην ημερίδα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Γενικοί Γραμματείς Τουριστικής Πολιτικής, Βίκυ Λοίζου, Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος, και ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, Ευρωπαίοι και κρατικοί αξιωματούχοι και στελέχη της αγοράς.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Χριστίνα Βίδου.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός, η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην «καρδιά» μιας απρόβλεπτης τουριστικής σεζόν, την οποία χαρακτήρισε «κινούμενη άμμο», υπογραμμίζοντας πως τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου, η πληρότητα των ξενοδοχείων που κατάφεραν να ανοίξουν ανήλθε στο 34,5% και με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού η πληρότητα ήταν στο 28,9%.

Το ΞΕΕ, μέσω του ΙΤΕΠ, θα συνεχίσει την καταγραφή των δεδομένων της σεζόν και στο τέλος της, όπως είπε ο κ. Βασιλικός, θα καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για να απαντηθούν οι ανάγκες στήριξης των ξενοδοχείων που θα αποτυπωθούν αξιόπιστα.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν, από τον Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) Καθηγητή Γιώργο Πετράκο, τέσσερεις πρωτογενείς μελέτες, οι οποίες αποτυπώνουν την κατάσταση και την πρόθεση επένδυσης των ελληνικών ξενοδοχείων στους τομείς της αειφορίας και της βιωσιμότητας, της απασχόλησης και της δια βίου μάθησης, της ψηφιακής μετάβασης και της προσβασιμότητας.

Τα ευρήματα των ερευνών αυτών τροφοδότησαν ισάριθμα θεματικά πάνελ, στα οποία συζητήθηκε το πως ο ξενοδοχειακός κλάδος θα αξιοποιήσει την ιστορική ευκαιρία του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» για να δημιουργήσει νέες υπεραξίες τόσο για τον ελληνικό τουρισμό όσο και για την εθνική οικονομία, την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την περιφερειακή ανάπτυξη και τη βιώσιμη ευημερία των τοπικών κοινωνιών.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, επισήμανε τις ευκαιρίες που δίνουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για τον ελληνικό τουρισμό, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για πρόοδο στον εμβολιασμό που έχει κρίσιμη σημασία για το φετινό καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, είπε:

«Έχουμε χρέος -και είναι το πρωταρχικό χρέος- απέναντι στον εαυτό μας, τους οικείους μας και ευρύτερα την πατρίδα και τους ξένους φιλοξενούμενούς μας να εμβολιαστούμε. Φοβάμαι ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη οι οποίοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι από την ταχύτερη δυνατή πρόοδο των εμβολιασμών εξαρτάται το φετινό καλοκαίρι για τον Ελληνικό Τουρισμό.

Η μηδαμινή θετικότητα στις πύλες εισόδου, μας δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν είναι η αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Ελλάδα δε σχετίζεται με τον τουρισμό. Και ακριβώς γι' αυτό έχουμε ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η προστασία της υγείας με τη συμβολή όλων μας είναι το απαραίτητο υπόβαθρο, πάνω στο οποίο μπορεί να κτιστεί στέρεα το μέλλον του ξενοδοχειακού και του τουριστικού κλάδου στην Ελλάδα. Η ευκαιρία που μας δίνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από τις συνέπειες της πανδημίας είναι μοναδική: Έχουμε στη διάθεσή μας 260 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσουμε τον ουσιαστικό και μακρόπνοο μετασχηματισμό του Ελληνικού Τουρισμού.».

 

Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός σε δήλωσή του σημειώνει:

«Σήμερα συζητήσαμε την «επόμενη μέρα» του ελληνικού ξενοδοχείου στη βάση εξαιρετικά σημαντικών δεδομένων από τις σχετικές έρευνες του ΙΤΕΠ για λογαριασμό του ΞΕΕ. Η ημερίδα επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας, τον οποίο μπορούν να έχουν τα ελληνικά ξενοδοχεία. Ωστόσο για να φτάσουμε εκεί, καθώς η επανεκκίνηση δεν οδηγεί αυτομάτως και οριζόντια στο επιθυμητό λειτουργικό αποτέλεσμα, θα χρειαστεί ένας κατάλληλος σχεδιασμός, νέων και στοχευμένων παρεμβάσεων προς στήριξη των ξενοδοχείων, που θα μας επιτρέψει να βγούμε όλοι μαζί στο «ξέφωτο», χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω, όπως έχει επισημάνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιπλέον, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» είναι μια ιστορική ευκαιρία και το ελληνικό ξενοδοχείο με τη διαχρονική προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία, πρέπει και μπορεί αποδεδειγμένα να έχει ρόλο οδηγού προς μια πράσινη και έξυπνη Ελλάδα, συνώνυμη της ποιότητας και της αυθεντικότητας.».

 

Σημ: Συνημμένες οι παρουσιάσεις των τεσσάρων ερευνών του ΙΤΕΠ για δημοσιογραφική χρήση καθώς και το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Προέδρου του ΞΕΕ Αλέξανδρου Βασιλικού στην ημερίδα.

 ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΞΕΕ

Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, Εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανισμών,

Αγαπητοί Συνάδελφοι της Αγοράς,

Φίλες και Φίλοι του Ελληνικού Τουρισμού,

H ημερίδα που συνδιοργανώνουμε με το Υπουργείο Τουρισμού, πραγματοποιείται μέσα στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν.

Σε άλλες εποχές κάτι τέτοιο θα έμοιαζε αδιανόητο, όμως το ενδιαφέρον και η συμμετοχή αποδεικνύει πως σωστά πράξαμε καθώς μεταξύ των συναδέλφων αλλά και ευρύτερα των ανθρώπων του τουρισμού και της φιλοξενίας, υπάρχει η ανάγκη για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Ανάγκη εύλογη για μια σεζόν απρόβλεπτη, ακόμη και σε σχέση με την περσινή, γεγονός που την κάνει να μοιάζει με «κινούμενη άμμο».

Ωστόσο, παρά τις πρωτοφανείς αβεβαιότητες, ο ξενοδοχειακός κλάδος δίνει τη μάχη του, με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Όπως κάνουμε διαχρονικά, μπροστά σε όλα τα δύσκολα που συναντάμε και ξεπερνάμε.

Με ένα και μόνο στόχο: Να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα!

Το ίδιο κάνουμε και τώρα. Με όλο το απόθεμα των δυνάμεών μας, συμβάλλουμε ενεργητικά στην εθνική προσπάθεια για μια Ελλάδα ασφαλή και ανοιχτή.

Για την υγεία όλων, παντού.

Για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και την τόνωση της απασχόλησης.

Για την ανάσα ζωής στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά του ελληνικού επιχειρείν και της εθνικής οικονομίας και γι’ αυτό πρέπει να αντέξουν και να μείνουν όρθιες.

Μαζί μας κάνουν αγώνα και το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε καθώς το καλό πρέπει να λέγεται για να δίνει και το παράδειγμα.

Όπως αναγνωρίζουμε και την προσπάθεια που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιτυχημένη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του, για τη θεσμοθέτηση του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Η αλήθεια όμως είναι πως δεν περνάνε όλα από το χέρι μας. Στον τουρισμό επιδρούν δυνάμεις που μας ξεπερνούν κατά πολύ.

Έτσι ως ΞΕΕ έχουμε αποφύγει την παραμικρή εκτίμηση για τη σεζόν και κάνουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλύτερα.

Να ερευνούμε, να καταγράφουμε, να παρακολουθούμε την εξέλιξη της σεζόν όπως διαμορφώνεται επί του πραγματικού πεδίου, μέσω των κυλιόμενων ερευνών του ΙΤΕΠ που έχουν ήδη ξεκινήσει. Αυτό που επιβεβαιωμένα γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι πως η πληρότητα μεταξύ των ξενοδοχείων που κατάφεραν να ανοίξουν είναι ως μέσος όρος στο 34,5 και με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού η πληρότητα πέφτει στο 28,9.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της σεζόν.

Τότε θα είναι και η ώρα να μιλήσουμε. Με δεδομένα και στοιχεία. Πάντα σε ανοιχτή γραμμή και με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας μέσω της HOTREC, όπως συμβαίνει σε όλο το διάστημα αυτής της περιπέτειας για το σύνολο της ευρωπαϊκής φιλοξενίας.

Στη βάση αυτή λοιπόν και ανταποκρινόμενοι στο θεσμικό ρόλο του συμβούλου της Πολιτείας για τις πολιτικές στον τουρισμό, θα καταθέσουμε ολοκληρωμένα τις προτάσεις μας για να απαντηθούν οι ανάγκες που θα έχουν καταγραφεί επιστημονικά και αξιόπιστα.

Η κρατική στήριξη απάντησε μέχρι σήμερα με επιτυχία στο πως θα μείνει ένα ξενοδοχείο κλειστό σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Διαμορφώθηκαν εργαλεία όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, σχεδιάστηκαν προγράμματα όπως το ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι πήραν απαντήσεις στις αγωνίες τους.

Το ζητούμενο τώρα είναι αφού κάνουμε το «ταμείο» της σεζόν, να δούμε τη μεσοπρόθεσμη στήριξη της φιλοξενίας, καθώς η επανεκκίνηση δεν οδηγεί αυτομάτως και οριζόντια στο επιθυμητό λειτουργικό αποτέλεσμα.

Θα χρειαστεί ένας νέος σχεδιασμός, στοχευμένων σημειακών παρεμβάσεων, που θα μας επιτρέψει να φτάσουμε όλοι μαζί και χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω, όπως σωστά έχει επισημάνει και ο πρωθυπουργός, στην «επόμενη μέρα», την οποία θα συζητήσουμε σήμερα.

Όπως γνωρίζετε, πριν από μερικούς μήνες το ΞΕΕ ανέλαβε και υλοποίησε την πρωτοβουλία ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ MoU για την ανάδειξη του στρατηγικού ρόλου της Φιλοξενίας για την ανασυγκρότηση της χώρας στη μετά COVID εποχή.

H επένδυση στη Φιλοξενία είναι προϋπόθεση γρήγορης και βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα, με οφέλη για όλους τους Έλληνες.

Σε αυτό το συμπέρασμα ειδικής μελέτης της Grant Thornton για λογαριασμό του ΞΕΕ, συμφωνήσαμε με πολλούς εκπροσώπους των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας. Καλλιεργώντας μια νέα κουλτούρα συνεργασίας, ενώσαμε τις φωνές μας για να υποστηρίξουμε πως ο Τουρισμός πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης.

Παράλληλα, με τις εξειδικευμένες μελέτες του ΙΤΕΠ που παρουσιάζουμε σήμερα τεκμηριώνουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούν να έχουν τα ελληνικά ξενοδοχεία για την επίτευξη κρίσιμων στόχων και μετρήσιμων αποτελεσμάτων στις στρατηγικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί για το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Προτεραιότητες που έχουν να κάνουν με το περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμά μας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις νέες δεξιότητες που θα ενισχύσουν την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή καθώς και την άρση των αποκλεισμών, με ισότητα των ευκαιριών πρόσβασης για όλους.

Προτεραιότητες που αποτελούν και τον «πυρήνα» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, το οποίο θα καθορίσει αποφασιστικά το πως θα μοιάζει η χώρα στην επόμενη δεκαπενταετία.

Πιστεύω ακράδαντα πως οι εργασίες της σημερινής ημερίδας θα δώσουν τροφή για σκέψη, σχεδιασμό και αποτελεσματική υλοποίηση, στο πλαίσιο αυτής της μεγάλης ιστορικής ευκαιρίας που έχουμε μπροστά μας για την Ελλάδα 2.0.

Πράγματι, χρειαζόμαστε επειγόντως αναβάθμιση για να είμαστε συμβατοί με τις παγκόσμιες τάσεις, όχι μόνο στενά στον τουρισμό αλλά ευρύτερα σε αυτό που θα πρέπει να σηματοδοτεί το brand Ελλάδα στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου, είτε είναι επισκέπτες, είτε είναι digital nomads, είτε είναι επενδυτές, στελέχη, καταναλωτές ελληνικών προϊόντων, η παγκόσμια κοινή γνώμη.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα άλμα ποιότητας μετά τη πανδημία.

Θα το πετύχουμε από εκεί που είμαστε καλύτεροι!

Από τη φιλοξενία, την οποία έχουμε στο dna μας και έχει αποδειχτεί διαχρονικά το πιο «ισχυρό χαρτί» μας.

Ευχαριστώ θερμά όλους τους συμμετέχοντες και όλους τους συναδέλφους για το ενδιαφέρον και είμαι βέβαιος πως τα συμπεράσματα της σημερινής ημερίδας θα φέρουν αύριο τα αποτελέσματα που θα μας κάνουν όλους περήφανους για τη συμμετοχή σε αυτή την προσπάθεια.

Καλή δύναμη σε όλους μας!