Κυπελλούχος Δωδεκανήσου ο Ιάλυσος
Αθλητισμός
19/05/2023

Κυπελλούχος Δωδεκανήσου για πέμπτη φορά στην ιστορία του αναδείχθηκε ο Ιάλυσος, ο οποίος σε ένα συγκλονιστικό τελικό που διεξήχθη στο Δημοτικό Στάδιο Ρόδου, επικράτησε της Α.Ε.Ρ. Αφάντου με 4-3 στην διαδικασία των πέναλτι (2-2 κ.δ).

Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με τον Κιοσέογλου στο πρώτο ημίχρονο, είδαν τους «τοξοβόλους» να ανατρέπουν το σκορ με δύο γκολ του Κονέ στην επανάληψη, ωστόσο παρά το αριθμητικό τους μειονέκτημα από το 65’ λόγω αποβολής του Σταματούλα, έβγαλαν αντίδραση και με «δράστη» τον Σπαχιού έστειλαν το ματς στην παράταση και εν συνεχεία στα πέναλτυ. Εκεί η ομάδα του Παναγιώτη Σπάρταλη ήταν πιο ψύχραιμη και εκτελεστή στο 5ο και τελευταίο πέναλτυ τον Γιάννη Καρπαθάκη, κατέκτησε το τρόπαιο.

Το ματς:

Μετά από ένα αναγνωριστικό πρώτο δεκάλεπτο στο οποίο ο Ιάλυσος είχε μια ελαφρά κατοχή της μπάλας, η Α.Ε.Ρ.Α. ήταν αυτή που έφτασε πρώτη κοντά στο γκολ, όταν στο 12’ έπειτα από κάθετη του Φερεντίνου, ο Χατζησάββας βρέθηκε απέναντι από τον Τσιγάρο, ωστόσο το πλασέ που επιχείρησε κατέληξε επάνω στον γκολκίπερ των «ερυθροκίτρινων». Ο Ιάλυσος συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ωστόσο δεν κατάφερε να βρει την κλασική ευκαιρία. Από την πλευρά της η ομάδα του Παναγιώτη συνέχισε στο ίδιο τέμπο και με τη συμπλήρωση μισής ώρας άνοιξε το σκορ. Έπειτα από δυνατή εκτέλεση πλαγίου από τον Κορλό, η μπάλα έφτασε τον Χατζησάββα, ο επιθετικός της Α.Ε.Ρ.Α. με ωραία ενέργεια απέφυγε δύο αντιπάλους, μπήκε στην περιοχή, έκανε το γύρισμα το οποίο απομάκρυνε με τα πόδια ο Τσιγάρος, ενώ στη συνέχεια της φάσης ο Κιοσέογλου αφού πρώτα νικήθηκε από τον Τσιγάρο πήρε το ριμπάουντ και με κοντινό πλασέ πέτυχε το 0-1. Μετά το γκολ του Κιοσέογλου οι «τοξοβόλοι» ανέβασαν την πίεση τους ψάχνοντας την ισοφάριση και απείλησαν στο 38’ με τον Τσαβαρή να μπλοκάρει σταθερά το πλασέ του Καραγεώργη από το ύψος του πέναλτι. Η ομάδα του Παναγιώτη Σπάρταλη έφτασε εκ νέου κοντά στο 1-1, όταν στο 45+2’ ο Δελαπόρτας με κάθετη έβγαλε σε θέση βολής τον Πατσίλη, όμως ο εξτρέμ του Ιάλυσου νικήθηκε από τον Τσαβαρή, που με το σώμα κράτησε το μηδέν για την εστία του.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι τυπικά γηπεδούχοι συνέχισαν να ψάχνουν τρόπους ώστε να διασπάσουν την άμυνα της Α.Ε.Ρ.Α. και τα κατάφεραν στο 58’. Ο Δελαπόρτας ο οποίος ενορχήστρωσε όλο το παιχνίδι για την ομάδα του βρήκε κάθετα τον Κονέ και ο τελευταίος από θέση τετ-α-τετ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, πλασάροντας μέσα από την περιοχή με το εξωτερικό για το 1-1. Το γκολ του Κονέ ανέβασε την ψυχολογία του Ιάλυσου, ενώ στο 65’ άλλαξαν οι αριθμητικές ισορροπίες, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν με δέκα ποδοσφαιριστές λόγω αποβολής με δεύτερη κίτρινη κάρτα του Σταματούλα για μαρκάρισμα στον Πατσίλη. Το σύνολο του Παναγιώτη Σπάρταλη εκμεταλλεύτηκε το γεγονός αυτό και στο 78’ ανέτρεψε το εις βάρος της σκορ. Πιο συγκεκριμένα μετά από κεφαλιά πάσα του Δελαπόρτα, ο Τσαβαρής έκανε λανθασμένη έξοδο και ο Κονέ που ακολούθησε τη φάση πλάσαρε σε κενή εστία για το 2-1. Παρά το δεύτερο γκολ και το γεγονός πως αγωνίζονταν με παίκτη λιγότερο, η Α.Ε.Ρ.Α. έδειξε πως έχει πολλά ψυχικά αποθέματα και στο 83’ έπειτα από ωραίο γύρισμα του Κιοσέογλου, ο Σπαχιού με πλασέ στην κίνηση, νίκησε τον Τσιγάρο ισοφαρίζοντας σε 2-2, σκορ το οποίο έμεινε μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας.

Στην ημίωρη παράταση οι δύο ομάδες εμφανίστηκαν αρκετά καταπονημένες, με τον Ιάλυσο να έχει μια φλύαρη κατοχή και την Α.Ε.Ρ.Α. να αμύνεται με όλες τις δυνάμεις. Παρά την καλά οργανωμένη άμυνα των Αφαντενών, ο Ιάλυσος έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 120’. Ο Μαχαιράς έκανε το γύρισμα για τον Κονέ, ο Ιβοριανός επιθετικός γύρισε με μέτωπο προς την εστία, έκανε το σουτ, ωστόσο την τελευταία στιγμή ο Μακρυδημήτρης με σωτήριο τάκλιν απομάκρυνε σε κόρνερ. Μετά την εκτέλεση του κόρνερ η μπάλα έφτασε στον Καρπαθάκη, ο τελευταίος έκανε το σουτ, ωστόσο η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του Τσαβαρή, με το ματς να οδηγείται στην διαδικασία των πέναλτι.

Στη… ρώσικη ρουλέτα ο Ιάλυσος αποδείχθηκε πιο ψύχραιμος, εκμεταλλεύτηκε τις άστοχες εκτελέσεις των Νικήτα και Αθανασίου και πήρε τη νίκη επικρατώντας 4-3, με τον Γιάννη Καρπαθάκη να ευστοχεί στο τελευταίο πέναλτι.

Αναλυτικά όλη διαδικασία:

Εύστοχη εκτέλεση Ρούσσου 0-1

Εύστοχη εκτέλεση Γεωργιάδη 1-1

Άστοχη εκτέλεση Νικήτα (οριζόντιο δοκάρι)

Εύστοχη εκτέλεση Καραγεώργη 2-1

Άστοχη εκτέλεση Αθανασίου (αουτ)

Άστοχη εκτέλεση Τερζίου (επέμβαση Τσιγάρου)

Εύστοχη εκτέλεση Σπαχιού 2-2

Εύστοχη εκτέλεση Δελαπόρτα 3-2

Εύστοχη εκτέλεση Τομόρι 3-3

Εύστοχη εκτέλεση Καρπαθάκη 4-3

MVP

Ο Ιμπραχίμα Κονέ ήταν ο πολυτιμότερος της αναμέτρησης. Ο επιθετικός του Ιάλυσου εδειξε σε ακόμη ένα παιχνίδι την εκτελεστική του δεινότατα και με δύο γκολ βοήθησε σημαντικά την ομάδα του Παναγιώτη Σπάρταλη. Από κοντά και ο Γιώργος Δελαπόρτας, από τα πόδια του οποίου ξεκίνησε κάθε επιθετική προσπάθεια του Ιάλυσου.

Στο ύψος του

Ο Τάσος Κιοσέογλου ήταν ο κορυφαίος για την Α.Ε.Ρ.Α. με τον ικανότατο μεσοεπιθετικό να έχει γκολ και ασίστ. Από κοντά και ο Διονύσης Μακρυδημήτρης.

Διαιτησία

Γιαννουκάς Τάσος

Βοηθοί: Κουρμαδιάς Ν. – Παγωνάς Γ.

4ος: Ατσικνούδας Δ.

Οι συνθέσεις:

Γ.Α.Σ. Ιάλυσος (Παναγιώτης Σπάρταλης): Τσιγάρος, Γιώργου (31’ λ.τρ. Μαχαιράς), Καρπαθάκης, Τερζίου, Ιντρίζι, Καραγεώργης, Γεωργιάδης, Δελαπόρτας, Χατζηνικόλας (91’ Σάββας), Πατσίλης (71’ Γεωργίου), Κονέ.

Α.Ε.Ρ. Αφάντου (Παναγιώτης Μπεκιάρης): Τσαβαρής, Κορλός, Μακρυδημήτρης, Αθανασίου, Σταματούλας, Ρούσσος, Κιοσέογλου (100’ Ζέλεφ), Αρφαράς (57’ Νικήτας), Φερεντίνος, Λυκοπάντης (79’ Σπαχιού), Χατζησάββας (67’ Τομόρι).