Ο δωδεκανησιακός στίβος στην «εξίσωση» του Τόκιο
Αθλητισμός
12/08/2021

Τα είκοσι μέλη της ελληνικής στιβικής αποστολής κατάφεραν να ολοκληρώσουν με εξαιρετικά αποτελέσματα την παρουσία τους στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, σε ένα δεκαήμερο έντονης δράσης, συγκινήσεων και αγωνίας

Με ένα χρυσό μετάλλιο και πέντε παρουσίες στην πρώτη οχτάδα των τελικών, η αποστολή μας ήταν η πιο επιτυχημένη από το 2004 και τη διοργάνωση της Αθήνας.
Η ομάδα πέτυχε όχι μόνο γιατί ένας αθλητής, ο Μίλτος Τεντόγλου, ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου κι επιβεβαίωσε την αγωνιστική του κλάση, αλλά γιατί η Κατερίνα Στεφανίδη έκανε αυτό που εκείνη ξέρει καλά: να αγωνιστεί με φοβερή μαχητικότητα και να κατακτήσει την τέταρτη θέση, φλερτάροντας μέχρι τελευταία στιγμή με το βάθρο των νικητριών.

Η Εθνική ομάδα πέτυχε γιατί νέοι και παλιοί κατάφεραν στον κορυφαίο αγώνα της χρονιάς, μετά τον ενάμιση χρόνο πανδημίας να προσεγγίσουν τις επιδόσεις τους και να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα. Όπως σε κάθε διοργάνωση έτσι και σε αυτή δεν έλειψαν οι άτυχες στιγμές, και τα μη αναμενόμενα αποτελέσματα.

Η χώρα μας είχε την ευκαιρία να ζήσει δέκα ημέρες στο Μισσάτο, εκεί όπου πραγματοποίησε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της. Ο ΣΕΓΑΣ εξασφάλισε τις ιδανικότερες συνθήκες στα μέλη της ομάδας μας και τους έδωσε την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά, να στηρίξουν ο ένας τον άλλο και να δουλέψουν όλοι μαζί με ένα κοινό στόχο: τη διάκριση στο κορυφαίο γεγονός του πλανήτη.

Το Τόκιο αποτελεί την αρχή μιας νέας εποχής για τους αθλητές και τις αθλήτριες.
Η ομάδα μπορεί να ήταν μικρότερη αριθμητικά σε σχέση με τις τρεις προηγούμενους διοργανώσεις, ωστόσο υπερτερούσε σε δυναμική, συνέπεια κι αποτέλεσμα.

«Οι αθλητές και αθλήτριες μας, για δέκα ημέρες μας χάρισαν μοναδικές στιγμές με τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μας γέμισαν ικανοποίηση, περηφάνια, μας έκαναν να θαυμάσουμε το πείσμα και την επιμονή τους, μας έδειξαν πώς είναι να προσπαθείς κόντρα σε προβλήματα και συνθήκες, που είναι έξω από το περιβάλλον του αθλητισμού. Η αποστολή μας στο Τόκιο πραγματοποίησε την καλύτερη παρουσία της σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2004 και τη διοργάνωση της Αθήνας, με μια ομάδα παλαιών και νέων αθλητών, που έχει τα φόντα να ξεχωρίσει στα χρόνια που έρχονται.

Η σημερινή ημέρα, αποτελεί την αρχή της προσπάθειας για συμμετοχή και διάκριση στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, του 2024 στο Παρίσι. Η δουλειά δεν σταματάει ποτέ για εκείνους κι εμείς ως Διοίκηση θα είμαστε δίπλα τους και θα προσπαθούμε κάθε μέρα να κάνουμε το έργο τους ευκολότερο, ώστε να τους φέρουμε πιο κοντά στην υλοποίηση του στόχου τους. Ευχαριστώ όλα τα παιδιά για τις όμορφες στιγμές και τους υπενθυμίζω πως στον αθλητισμό αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η προσπάθεια να γίνεσαι καλύτερος.

Ελπίζω αυτή η προσπάθεια να γέμισε ελπίδα τους Έλληνες που δοκιμάζονται αυτές τις ημέρες από τις καταστροφικές φωτιές σε όλη τη χώρα. Η σκέψη μας είναι σε όλους τους συμπολίτες μας, στη χώρα μας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την μεγάλη αυτή καταστροφή», δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ η πρόεδρός του, Σοφία Σακοράφα με αφορμή την παρουσία της ομάδας στη διοργάνωση.

Κυριακοπούλου και Σπανουδάκη έδωσαν ό,τι μπορούσαν
Από τα Δωδεκάνησα, εκεί ήταν και πάλι η Νικόλ Κυριακοπούλου για τέταρτη συνεχόμενη διοργάνωση, όμως πρώτη φορά πήρε την πρόκριση στον τελικό του επί κοντώ. Το λάθος των διοργανωτών όσον αφορά το πώς… κινήθηκε ο πήχης στο αγώνισμα στάθηκε εμπόδιο στη διάκριση αρκετών αθλητριών κι έτσι η πρωταθλήτρια του ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009 έμεινε στα 4,50μ., κατακτώντας την 8η θέση.

 Από την άλλη, η Ραφαέλα Σπανουδάκη συμμετείχε πρώτη φορά και πήρε την 35η θέση στα 100μ., εξαιτίας ενός μικροτραυματισμού που δεν της έδωσε την ευκαιρία να προκριθεί στα ημιτελικά του αγωνίσματος. Η Ροδίτισσα σπρίντερ του ΓΣ Ηλιούπολης με πείσμα κατάφερε να πάρει πρόκριση στα ημιτελικά των 200μ. και να καταταγεί ανάμεσα στις 24 κορυφαίες του πλανήτη που αυτό από μόνο του, βάσει του συναγωνισμού στο αγώνισμα, είναι μια μεγάλη επιτυχία.  

Οι θέσεις των αθλητών μας στη διοργάνωση
Τελικοί

1ος 8,41 μ. (0,1)/8,22 μ. (0,1) Μίλτος Τεντόγλου Μήκος
4η 4,80 μ./4,55 μ. Κατερίνα Στεφανίδη Επί κοντώ
4ος 5,80μ./5,75 μ. Εμμανουήλ Καραλής Επί κοντώ
8η 4,50 μ./4,55 μ. Νικόλ Κυριακοπούλου Επί κοντώ
8η 1.31.24 Αντιγόνη Ντρισμπιώτη 20χλμ. βάδην
29η 1.36.51 Κυριακή Φιλτισάκου 20χλμ. βάδην
36ος 4.12.49 Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ 50χλμ. βάδην
53η 1.47.19 Πένυ Τσινοπούλου 20χλμ. βάδην

Ημιτελικός
23η 23.38 Ραφαέλα Σπανουδάκη 200μ.

Προκριματικός
18η 69,01μ. Σταματία Σκαρβέλη Σφυροβολία
19η 4,40μ. Κλαούντια- Ελένη Πόλακ Επί κοντώ
19η 59,18μ. Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου Δισκοβολία
22ος 5,60 μ. Κώστας Φιλιππίδης Επί κοντώ
22ος 73,52 μ. Μιχάλης Αναστασάκης Σφυροβολία
25ος 72,19 μ. Χρήστος Φραντζεσκάκης Σφυροβολία
27ος 13.63 Κώστας Δουβαλίδης 110μ. εμπόδια
32η 12,23 μ. Βούλα Παπαχρήστου Τριπλούν
35η 11.45 Ραφαέλα Σπανουδάκη 100μ.
35η 53.16 Ειρήνη Βασιλείου 400 μ.
– Ελισάβετ Πεσιρίδου 100μ. εμπόδια δεν τερμάτισε- τραυματίστηκε
- Δημήτρης Τσιάμης Τριπλούν δεν ολοκλήρωσε- τραυματίστηκε

ΠΗΓΗ: Ροδιακή