H κινητή τηλεφωνία και η λειτουργία του διαδικτύου στα νησιά του N.Αιγαίου
Δωδεκάνησα
13/07/2023

Καθημερινά « βομβαρδιζόμαστε» με ειδήσεις σχετικά με την επέκταση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας , τις αναβαθμίσεις στα δίκτυα και τις υψηλές ταχύτητες του ίντερνετ. Οι εταιρείες πολλές όπως αντίστοιχα και οι διαφημίσεις τους για τα διάφορα πακέτα που υπάρχουν ανάλογα με τις ανάγκες μας.

Το αφήγημα ένα όλα πια γίνονται με ευκολία με υψηλές ταχύτητες και ζούμε σε μια νέα εποχή τεχνολογικής επανάστασης.

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει στην πραγματικότητα . Βρισκόμαστε σε ένα από τα πιο γνωστά παγκοσμίως, νησιά του Αιγαίου, τη Σαντορίνη. Θα περίμενε κανείς ότι με τόσο τουρισμό αλλά και την αναγκαιότητα χρήσης του κινητού και του διαδικτύου στις μέρες μας θα ήταν όλα, αν όχι τέλεια, θα λειτουργούσαν σε ικανοποιητικό επίπεδο,  όμως δεν είναι έτσι.

Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας συχνά μας «εγκαταλείπει». Τι και αν κάνουμε κλήση, το δίκτυο δεν ανταποκρίνεται, θα θυμάστε οι παλιότεροι την γνωστή φράση “αν δεν μ’ ακούς πάρε το μηδέν”,  αυτό ζούμε το 2023, με έναν τρόπο. Σας περιγράφω αυτό που συμβαίνει σε πολλούς και σε μένα και είναι πολύ έντονο τις τελευταίες ημέρες.  Προσπαθείς  να πραγματοποιήσεις μια κλήση, νεκρό δεν ακούς τίποτα, αλλά καταλαβαίνεις ότι κάποιος το σήκωσε γιατί διαπιστώνεις ότι λειτουργεί το χρονόμετρο που καταγράφει την διάρκεια κλήσης. Κάνεις δεύτερη προσπάθεια, το ίδιο, επιμένεις το ίδιο,  αν δεν τα παρατήσεις απογοητευμένος τότε μπορεί να σταθείς τυχερός και να μιλήσεις. Αυτός επίσης που καλείς, αν δεν καταφέρεις να μιλήσεις, στην καλύτερη περίπτωση θα λάβει μήνυμα ότι τον κάλεσες αλλά δεν είναι κανόνας. Θα έλεγε κανείς ότι αυτό μπορεί να συμβεί και θα συμφωνούσαμε, αν η συχνότητα με την οποία συνέβαινε ήταν εντός λογικών ορίων . Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλές ώρες μέσα στο μήνα τα κινητά δεν λειτουργούν κανονικά και η επικοινωνία είναι αδύνατη. Οι απαντήσεις των εταιρειών ποικίλουν χωρίς ουσιαστικά να δίνεται καμία ουσιαστική απάντηση στον καταναλωτή.

Ας δούμε τι γίνεται με το ίντερνετ. Αν δεν ακούσουμε τις διαφημίσεις για τις φοβερές ταχύτητες και την εξέλιξη της τεχνολογίας η εικόνα είναι μία. Εκτός από την πρωτεύουσα του νησιού, τα Φηρά ( και εκεί όχι πάντα), όλες οι υπόλοιπες περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ταχύτητες σχεδόν μηδενικές. Οι τεχνικοί επικαλούνται λόγους όπως, είναι μακριά το καφάο και δεν είναι στα καλύτερα του ο χαλκός τα καλώδια δηλαδή που μεταφέρουν το σήμα κλπ για αυτό και δεν έχει ο καταναλωτής την ταχύτητα του πακέτου που πληρώνει. Προτείνουν λύσεις όπως δορυφορικές συνδέσεις με χρήση κάρτας Sim κάτι παρόμοιο με την σύνδεση στα κινητά τηλέφωνα για να έχεις ικανοποιητική ταχύτητα  αλλά με προϋποθέσεις,  δηλαδή συγκεκριμένο όγκο δεδομένων.  Εχεις συγκεκριμένο αριθμό δεδομένων που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Η εταιρεία σου κάνει δώρο επιπλέον δεδομένα για να μπορείς να εξυπηρετηθείς, καθώς με δική της υπαιτιότητα δεν μπορείς να έχεις σταθερή σύνδεση αξιόπιστη στο τμήμα του νησιού που επέλεξες να μείνεις ή να δραστηριοποιηθείς. Πρακτικά όμως ούτε αυτό ισχύει καθώς όταν ξεπερνάς τα δεδομένα που σου δίνει το πακέτο ογκοχρέωσης και φτάσεις στο όριο των 200Gb η ταχύτητα πέφτει κατακόρυφα και η χρήση του διαδικτύου είναι σχεδόν αδύνατη, οπότε το δώρο μένει στα χαρτιά και στην επικοινωνία. Στην ουσία δηλαδή δεν έχεις σύνδεση.

Εκτός από το προφανές ότι δεν μπορείς να εργαστείς και να διαχειριστείς την επιχείρηση σου υπάρχει και μια άλλη διάσταση του προβλήματος.

« Φοβάμαι να βγω τα βράδια να διασκεδάσω” μας δήλωσε πριν μερικές ημέρες μια 17χρονη.

Ο λόγος ; Δεν θα τον φανταζόταν κανείς το 2023.

«Αν συμβεί κάτι δεν μπορώ να ειδοποιήσω κανέναν γιατί το κινητό δεν λειτουργεί» . « Πριν μερικές μέρες βγήκα με την παρέα μου και μια φίλη μου ένιωσε μια αδιαθεσία. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με τους δικούς μου για να έρθουν να μας πάρουν αλλά δεν τα κατάφερα» . « Δεν μπορούσα να καλέσω ταξί, σκέφτηκα να καλέσω την αστυνομία αλλά δεν το τόλμησα….η αλήθεια είναι ότι φοβήθηκα δεν μου είχε συμβεί άλλη φορά κάτι ανάλογο». «Συμβαίνει πολύ συχνά και πια το σκέφτομαι να βγω το βράδυ μην μου συμβεί κάτι ή να χρειαστώ κάτι και δεν μπορώ να επικοινωνήσω με τους δικούς μου».

Ποτέ δεν θα σκεφτόμουν την διάσταση που έβαλε η 17χρονη.

Δεν είναι μόνο η Σαντορίνη που αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα . Σε συζητήσεις με συναδέλφους  το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Νάξος,  η Πάρος και τα υπόλοιπα νησιά άλλο λιγότερο και  άλλο περισσότερο. Στο νησί της Ανάφης αν έχει αέρα έχεις ίντερνετ αν έχει μπουνάτσα που κάνει την θάλασσα καθρέφτη τότε τα νέα δεν είναι ευχάριστα και δεν θα συνδεθείς ποτέ. Αυτό βιώνουμε στα νησιά του Αιγαίου πέρα από τις  διαφημίσεις και τα μελλοντικά σχέδια των εταιρειών  η πραγματικότητα είναι αυτή χωρίς καμία υπερβολή.

Την ίδια στιγμή συζητάμε για Digital Nomads και απευθύνουμε προσκλήσεις σε κάθε ενδιαφερόμενο χωρίς να έχουμε λύσει τα βασικά. Σε μια εποχή που όλα γίνονται με την χρήση του διαδικτύου εμείς δεν μπορούμε να έχουμε στοιχειώδεις ταχύτητες και σήμα στα κινητά μας τηλέφωνα. Δεν θα αναφερθώ στην χρήση των POS και την χρέωση πιστωτικών καρτών που οι ξένοι επισκέπτες νομίζουν ότι σκοπίμως επικαλούνται οι επιχειρήσεις προβλήματα με την σύνδεση στο διαδίκτυο για να πληρωθούν με μετρητά.

Αν κανείς έχει απορίες γιατί συχνά πυκνά “εξαφανιζόμαστε” από το διαδίκτυο είναι γιατί βρισκόμαστε στον νότο της Σαντορίνης και εδώ δεν έχουμε σήμα και όσο και αν παίρνουμε το μηδέν δεν επανέρχεται….