Μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης: Με μια γιατρό ολόκληρη η Κάσος εν μέσω καλοκαιριού – Στα όριά τους οι κάτοικοι
Δωδεκάνησα
15/08/2023

Εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα νησιά της χώρας μας, εξαιτίας της υποστελέχωσης των ιατρικών μονάδων. Στην Κάσο, μία αγροτική γιατρός καλείται να ανταπεξέλθει στις ανάγκες ολόκληρου του νησιού, με τον δήμαρχο να απευθύνει δραματική έκκληση.

«Ένας γιατρός για 4.000 κατοίκους ούτε στο Αφγανιστάν»

Πριν από 15 ημέρες πήρε απόσπαση ο ένας από τους δύο αγροτικούς ιατρούς και η Κάσος απέμεινε με μία γιατρό, μες την καρδιά του καλοκαιριού. Είναι αδύνατον – παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της – να ανταπεξέλθει στις ανάγκες περισσότερων από 4.000 χιλιάδων επισκεπτών και κατοίκων λέει ο δήμαρχος Κάσου, μιλώντας στο OPEN: «Ένας γιατρός για 4.000 κατοίκους ούτε στο Αφγανιστάν, ούτε στην Αφρική δεν υπάρχει αυτή η αναλογία. Ευτυχώς υπάρχουν στο νησί κάποιοι Κασιώτες που παραθερίζουν αυτή την περίοδο και βοηθάνε επικουρικά στο έργο της γιατρού που έχουμε εδώ πέρα».

 

Πάντως, η προσωρινή λύση που δίνει το υπουργείο Υγείας δεν ικανοποιεί τους κατοίκους του νησιού. Ποια είναι αυτή; Να αποσπαστούν για ένα τριήμερο από το νοσοκομείο της Καρπάθου ένας γιατρός από τις 17 έως τις 20 Αυγούστου και από τις 24 μέχρι τις 27 άλλος γιατρός από το νοσοκομείο της Καρπάθου.

Παρά τα κίνητρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση με επιπλέον 1.800 ευρώ το μήνα για τους γιατρούς που θέλουν να υπηρετήσουν στα νησιά η διαθεσιμότητα παραμένει μικρότερη των αναγκών.

«Εμείς είχαμε υπολογίσει ότι χρειαζόμαστε 75 γιατρούς για να καλύψουμε τις ανάγκες που είχαμε. Η προσφορά που είχαμε από γιατρούς ήταν περίπου στους 40. 40 γιατροί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που κάναμε. Αλλά είχαμε και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από γιατρούς που ήθελαν να έρθουν αλλά το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε εκεί ήταν το πρόβλημα της στέγης», ανέφερε μιλώντας στο OPEN ο διοικητής της Δεύτερης ΥΠΕ.

Δυσαρέσκεια και κόπωση
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πάντως βρίσκεται αντιμέτωπο με συσσωρευμένη κόπωση και δυσαρέσκεια του ιατρικού προσωπικού, όπως φαίνεται από τις παραιτήσεις ιατρών κυρίως σε περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας.

«Στο νοσοκομείο Χανίων το περασμένο 15νθημερο ανακοίνωσαν την παραίτησή τους 4 από τους πιο έμπειρους ειδικευμένους χειρουργούς του νοσοκομείου. Το κυριότερο αίτιο είναι η εργασιακή εφημεριακή υπερεξόντωση, το οποίο λειτουργεί με το φαινόμενο ντόμινο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου στο OPEN.

Παγώνη: Άμεσες προσλήψεις
«Έχουμε επισημάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία με ειδικευμένους γιατρούς οι οποίοι παραιτούνται», ανέφερε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν πάνω από 5.000 μόνιμες κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων, οι οποίες πρέπει να προκηρυχθούν. Γι’ αυτό λοιπόν υπάρχουν κενά στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό ειδικότητα της Παθολογίας», είπε η κα Παγώνη, προσθέτοντας πως η μετακινήσεις γιατρών σε νοσοκομεία νησιών και της περιφέρειας, έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους γιατρούς, οι οποίοι αναγκάζονται είτε να παραιτηθούν, είτε να δραστηριοποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό.

 

Η λύση στο πρόβλημα είναι η άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη. «Το θέμα του μισθολογίου είναι επίσης σημαντικό. Πρέπει να σταματήσουν οι μετακινήσεις και οι αποσπάσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και ιδιαίτερα στην επαρχία και στα νησιά», προσέθεσε.

 

«Καταλαβαίνετε ότι κάθε γιατρός έχει οικογένεια, έχει και υποχρεώσεις εκτός από τη δουλειά του στο νοσοκομείο και δεν μπορεί να μετακινείται με εντέλλεσθε από το ένα νοσοκομείο στο άλλο επειδή υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού. Ο γιατρός έχει μία σοβαρή δουλειά με ασθενείς τους οποίους είναι υποχρεωμένος απέναντί του να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματα. Και οι μετακινήσεις αυτές δεν είναι λύση».

Πηγή ethnos.gr