Σειρά σημαντικών συναντήσεων του Δημάρχου Νισύρου Χ. Κορωναίου στην Αθήνα
Δωδεκάνησα
04/11/2023

Μία σειρά από σημαντικές συναντήσεις είχε ο Δήμαρχος Νισύρου κ. Χριστοφής Κορωναίος  κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, από την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου έως την Τρίτη 31 Οκτωβρίου.

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο συναντήθηκε στο γραφείο του την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2023, με τον οποίο εξέτασαν το θέμα που αφορά στην εξαίρεση της κατάργησης της ΔΗ.Κ.Ε.Ν. από το νέο νομοσχέδιο 5056/2023. Ο κ. Κορωναίος κατέθεσε στον Υπουργό την Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νισύρου και εξέθεσε με επιχειρήματα τους λόγους, για τους οποίους κρίνεται απαραίτητο να παραμείνει η Κοινωφελής Επιχείρηση Νισύρου, υπό το παρών καθεστώς της αυτοδυναμίας της. Η ΔΗ.Κ.Ε.Ν. επιτελεί σημαντικό έργο για τη Νίσυρο, καθώς επίσης έχει και την αποκλειστική και εξ’ ολοκλήρου διαχείριση στο θέμα της ένταξης της Νισύρου στο δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO. Ο κ. Λιβάνιος δεσμεύτηκε να εξετάσει διεξοδικά το θέμα, υποσχόμενος να υπάρξει απάντηση σύντομα.

Επίσης, συζήτησαν για την πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Νισύρου για τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων μονάδων αφαλάτωσης,  προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Λειψυδρία». Ο  Υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι θα εγκριθεί μερική χρηματοδότηση του έργου. Τέλος, συζητήθηκαν εκτενώς θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία διαφοροποιεί ο νέος νόμος.

Στα Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε συνάντηση ο Δήμαρχος με τον Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλη Κουτουλάκη, με τον οποίο συζήτησαν τα θέματα που αφορούν στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, την αφαλάτωση και την ένταξη της Νισύρου στο Πρόγραμμα Gr-eco Islands. Υπήρξε απόλυτη συμφωνία στα θέματα που αφορούν την μετατροπή των νησιών μας σε νησιά μηδενικών ρύπων.

Στα γραφεία της Μ.Ο.Δ. (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) συναντήθηκε ο Δήμαρχος με μηχανικούς της Μονάδας, με τους οποίους συζητήθηκε το θέμα του έργου της Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μανδρακίου και Πάλων που βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης, καθώς και άλλα επερχόμενα έργα στα οποία η Μ.Ο.Δ. δεσμεύτηκε να αναλάβει τη δημοπράτησή τους.

Ο κ. Κορωναίος επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής όπου έγινε εκτεταμένη ανάλυση και προγραμματισμός σχετικά με τα έργα που αφορούν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και την ενημερωτική παρουσίαση στους μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου και στους κατοίκους της Νισύρου. Ο Καθηγητής κ. Ιωάννης Καλδέλλης με το επιτελείο του θα επισκεφθούν το νησί τη μεθεπόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του αναφερόμενου προγραμματισμού.

Η τελευταία συνάντηση του Δημάρχου ήταν με τον υπεύθυνο λογιστή του Δήμου. Έπειτα από πολύωρη συζήτηση και ανάλυση, εξέτασαν το θέμα του Προϋπολογισμού του Δήμου Νισύρου για το 2024, προκειμένου να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό.

Ολοκληρώνοντας την παραμονή του στην πρωτεύουσα, ο κ. Κορωναίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση της Δωδεκανησιακής Νεολαίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου και ήταν αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Δωδεκάνησο.