Δήμος Νισυρίων: Το λιμάνι και το κτηματολόγιο στο επίκεντρο της επίσκεψης του Δημάρχου Νισύρου στην Αθήνα
Δωδεκάνησα
23/11/2023

Στην Αθήνα, για δεύτερη φορά μέσα στο μήνα, βρέθηκε ο Δήμαρχος Νισύρου, για διεκπεραίωση ζητημάτων που αφορούν τη Νίσυρο.

Είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Κων/νο Μαγουλά, προκειμένου να συζητήσουν εκτενώς το θέμα της χρηματοδότησης του έργου του κεντρικού λιμανιού της Νισύρου, του οποίου το κόστος ανέρχεται στα 22 εκατομμύρια ευρώ.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Παππά, με τον οποίον αναπτύχθηκαν τα θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση του παραπάνω έργου αλλά και στο πολύ σημαντικό πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Νισύρου με την Κω. Ο κ. Παππάς κάλεσε στη συζήτηση την αρμόδια υπάλληλο του Υπουργείου, που ασχολείται με τα Κοινοτικά Προγράμματα χρηματοδότησης (ΕΣΠΑ), προκειμένου να ενεργήσει κατάλληλα για να μπορέσουν να βρεθούν πόροι χρηματοδότησης του έργου. Η ολοκλήρωση του έργου του κεντρικού λιμανιού του νησιού μας, θα σημαίνει ότι αφενός θα μπορούν να ελλιμενιστούν περισσότερα μεγάλα σκάφη και επιπλέον θα παρέχει ασφαλή προσάραξη στα επιβατηγά και οχηματαγωγά πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι της Νισύρου, ακόμα και με δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Το δεύτερο σκέλος της συνάντησης αφορούσε το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Νισύρου με την Κω. Το τελευταίο διάστημα, μετά τη λήξη της σύμβασης του «Παναγία Ευαγγελίστρια», η γραμμή έμεινε χωρίς εξυπηρέτηση, με αποτέλεσμα ο Δήμος Νισύρου να αναλάβει το κόστος των δρομολογίων που εκτελούνται προσωρινά, από Νίσυρο προς Καρδάμαινα. Η εκτέλεση δρομολογίων δεν άπτεται της αρμοδιότητας του Δήμου, είναι θέμα που άπτεται αποκλειστικά της αρμοδιότητας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Υπουργός, ωστόσο διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο ότι είναι ζήτημα ημερών να επιλυθεί το πρόβλημα.

Με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, είχε στη συνέχεια συνάντηση ο Δήμαρχος, με δύο θέματα στην παρούσα φάση. Το πρώτο θέμα αφορά το αίτημα που ήδη έχει πραγματοποιηθεί, σχετικά με τη μεταφορά της Δημόσιας περιουσίας στη Νίσυρο, στην κυριότητα της Δημοτικής Αρχής, γεγονός που θα συμβάλλει σημαντικά στην εκμετάλλευση και αξιοποίησή τους. Για το θέμα αυτό θα γίνει σχετική ανακοίνωση.

Το δεύτερο θέμα είναι ο πλήρης ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών του Δήμου και η χρηματοδότησή του από το Υπουργείο. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει τα θέματα, έτσι ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Η επόμενη συνάντηση ήταν με την ομάδα της εταιρείας που ασχολείται με τη μελέτη του κεντρικού λιμανιού της Νισύρου και τη μελέτη των παρεμβάσεων στη Μαρίνα των Πάλων. Και οι δύο μελέτες βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και το προσεχές διάστημα θα είναι έτοιμες για δημοπράτηση.

Με την ομάδα συμβούλων που ασχολείται με την δημιουργία ενεργειακής κοινότητας στη Νίσυρο έγινε πολύωρη συνάντηση για να προχωρήσει αυτή η δράση που θα συμβάλει στην ελάττωση του κόστους ηλεκτρισμού για όλους τους κατοίκους της Νισύρου.

Η τελευταία συνάντηση του κ. Κορωναίου ήταν με τον Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ κ. Ροϊλό, με τον οποίο ανέλυσαν όλα τα θέματα που σχετίζονται με το Ιατρείο Νισύρου και για ακόμα μία φορά έγινε αίτημα να έρθει και δεύτερος γιατρός στο νησί.

Η επίσκεψη του Δημάρχου στην Αθήνα συνέπεσε με τον εορτασμό της 50ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Κορωναίος κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των νεκρών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου έπεσαν οι φοιτητές αγωνιζόμενοι για την ελευθερία της Ελλάδας και εναντίον του φασισμού.

 

Φωτογραφίες