Η εξπρές βίζα θα φέρει 50% περισσότερους Τούρκους στα ελληνικά νησιά- Τι έγγραφα απαιτούνται
Δωδεκάνησα
12/12/2023

H βίζα-εξπρές, που θα δίνεται στους Τούρκους πολίτες για να επισκεφτούν ελληνικά νησιά, αναμένεται να αυξήσει πάνω από 50% τις τουριστικές αφίξεις από τη γειτονική χώρα το 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τουριστικών παραγόντων των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας.

Η βίζα θα έχει επταήμερη διάρκεια και θα μπορεί να εκδίδεται άπαξ όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου κατά την άφιξή τους σε 10 νησιά, που είναι η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κως, η Ρόδος, η Σύμη και το Καστελόριζο. Έτσι οι Τούρκοι θα αποφεύγουν τις χρονοβόρες διαδικασίες στα ελληνικά προξενεία στην Άγκυρα ή τη Σμύρνη.

Όπως είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, τα εν λόγω νησιά αποτελούν τη μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, με τέτοια διευκόλυνση. Η 7ήμερη βίζα θα έχει ειδική σφραγίδα στο διαβατήριο και θα χορηγείται αποκλειστικά για ταξίδια στα ΄προαναφερόμενα ελληνικά νησιά. Εν ολίγοις, δηλαδή ο Τούρκος επισκέπτης δεν θα μπορεί να φύγει από την Ελλάδα και να ταξιδέψει αλλού σε χώρα Σένγκεν.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωσταντίνο Μουτζούρη, ο Τούρκος επισκέπτης των νησιών ξοδεύει 3 φορές περισσότερο από τον τουρίστα των τσάρτερ. Με τη νέα βίζα, όπως δήλωσε, τα νησιά περιμένουν Τούρκους επισκέπτες και τη χειμερινή περίοδο.

Το κόστος της βίζας Σένγκεν αναμένεται να μειωθεί από τα σημερινά 120 ευρώ σε περίπου 50 με 60 ευρώ, κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει σε 100% αύξηση της ζήτησης για τα ελληνικά νησιά, δήλωσε ο Ali Onaran, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Pronto Tour.

«Αυτή είναι μια απίστευτη εξέλιξη», χαιρέτισε ο Tolga Tekin, από το Jolly Tur. «Είχαμε πολύ μεγάλα προβλήματα με τις βίζες, ειδικά φέτος. Η εισαγωγή της θεώρησης κατά την άφιξη είναι απλά απίστευτη, η οποία θα απελευθερώσει τεράστιες δυνατότητες».

Η ζήτηση από τους Τούρκους παραθεριστές για προορισμούς στο εξωτερικό ήταν τεράστια καθώς οι τιμές των ξενοδοχείων στην Τουρκία συνεχίζουν να αυξάνονται, σημείωσε.

Τα ελληνικά νησιά θα δελεάσουν τους Τούρκους τουρίστες τώρα, είπε ο Tekin.

Ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής μεταξύ των τουρκικών πόλεων στις ακτές του Αιγαίου και των ελληνικών νησιών κυμαίνεται μεταξύ 30 και 80 ευρώ.

Απαιτούμενα έγγραφα για βίζα κατά την άφιξη

Τα απαιτούμενα έγγραφα για την απόκτηση βίζας κατά την άφιξη στα συγκεκριμένα ελληνικά νησιά είναι:

  • Διαβατήριο με ισχύ τουλάχιστον έξι μηνών

  • Δύο βιομετρικές φωτογραφίες

  • Εικόνα τραπεζικών λογαριασμών από τους τελευταίους τρεις μήνες (που εμφανίζει επαρκές υπόλοιπο για το προγραμματισμένο ταξίδι)

  • Ακτοπλοϊκό εισιτήριο

  • Κράτηση ξενοδοχείου

  • Ταξιδιωτική ασφάλιση

  • Φωτοτυπία ταυτότητας

  • Αίτηση

tornosnews.gr