Εθελοντική δράση από την Ένωση Νέων Τήλου
Δωδεκάνησα
22/04/2021

Ολοκληρώθηκε η πρώτη εθελοντική δράση από την Ένωση Νέων Τήλου. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και υπό την καθοδήγηση της αρχαιολόγου Εριφύλης Κανίνια η Ένωση Νέων Τήλου καθάρισε 6 απομακρυσμένα βυζαντινά ναΰδρια. 

Οι ναοί αυτοί του 13ου αιώνα, εκφράζουν την πεισματική εμμονή των ανθρώπων να δηλώσουν την ορθόδοξη πίστη τους αλλά και να σηματοδοτήσουν την παρουσία τους. 

Πρόκειται για αφιερώματα πιστών σε περιοχές που πιθανολογείται η ύπαρξη παλαιών κτημάτων και μεσαιωνικών οικισμών. Αυτά τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν σύμβολα της ορθόδοξης πίστης καθώς επίσης αποτελούν ατράνταχτη απόδειξη ότι και στους πιο δύσκολους καιρούς το νησί της Τήλου δεν εγκαταλείφθηκε αλλά κατάφερε να διατηρήσει αναπόσπαστο το νήμα της ιστορίας του χάρις στην ύπαρξή τους.

 

Συγκεκριμένα, καθαρίστηκαν από μέσα και από έξω ξεριζώθηκαν τα χόρτα στοn προαύλιο χώρο τους, ενώ οι πόρτες στην είσοδό τους ασφαλίστηκαν με σύρμα ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα ζώα εντός.
Η εθελοντική αυτή δράση πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 17 με 18 Απριλίου και καθαρίστηκαν 6 ναΰδρια. Πρόκειται για τον ναό του Ταξιάρχη στο κάστρο του Μεγάλου Χωριού, του Αγίου Βασιλείου στον Πρίνο, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Παντελεήμονος στα Χείλη, της Αγίας Τριάδας στον μεσαιωνικό οικισμό της Μεσαριάς και της Παναγιάς Τραφιώτισσας στην Αμαλί.

Οι δράσεις της Ένωσης Νέων Τήλου θα συνεχιστούν με πολλούς τρόπους σε πολλούς τομείς. 
ΥΓ: Η Ένωση Νέων Τήλου ευχαριστεί τον Δήμο Τήλου για την παροχή πλαστικών μαύρων σακουλών και σύρματος.

 

Πηγή: tilosnews.eu