Σαντορινιός: Ο Υπουργός Υγείας από τη μια καταδικάζει την περιφέρεια Ν. Αιγαίου χαρακτηρίζοντάς την υγειονομικά επιβαρυμένη, και από την άλλη συνεχίζονται οι εγκληματικές παραλείψεις στο Νοσοκομείο Καλύμνου
Δωδεκάνησα
20/05/2021

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο Νεκτάριος Σαντορινιός στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ Ρόδου και στη δημοσιογράφο Ρένα Βενιανάκη. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε χθες ο ίδιος μαζί με τον Τομέαρχη Υγείας και πρώην Υπουργό, Ανδρέα Ξανθό καθώς και με τη συμμετοχή υγειονομικών και τοπικών φορέων της Καλύμνου, με θέμα την έκτακτη υγειονομική κατάσταση στο νησί. Ενώ κατακεραύνωσε την δήλωση του Υπουργού Υγείας να θέσει το Ν. Αιγαίο στην κόκκινη ζώνη της πανδημίας.

https://www.youtube.com/watch?v=G_CYlskY1KM

  • Το Ν. Αιγαίο κατατάσσεται, πια, με δήλωση του Υπουργού Υγείας, στην κόκκινη υγειονομική ζώνη

«Χθες, ο Υπουργός Υγείας διέπραξε ένα τεράστιο ατόπημα: συμπεριέλαβε το σύνολο των νησιών του Νοτίου Αιγαίου στην κόκκινη ζώνη της πανδημίας. Πρόκειται για ένα καταστροφικό λάθος που αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται την Νησιωτικότητα. Όλες οι προσπάθειες που μέχρι τώρα γίνονταν για να πειστούν οι τουριστικές αγορές να προτιμήσουν τη χώρα μας, για να αποδείξουμε ότι είμαστε υγειονομικά ασφαλής περιοχή, πέρα από κάποια νησιά, εξανεμίστηκαν. Είναι απαράδεκτο και καταστροφικό».

  • Εγκληματικές οι ευθύνες της Κυβέρνησης και του κρατικού Μηχανισμού στην περίπτωση της Καλύμνου

«Το Νοσοκομείο της Καλύμνου δεν στελεχώθηκε επαρκώς. Δεν υπήρξε επαρκής ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, υπό την εποπτεία λοιμωξιολόγων, ώστε να περιοριστεί η διασπορά. Για πάνω από 6 μήνες, στην πιο δύσκολη στιγμή που η Κάλυμνος βιώνει, το Νοσοκομείο δεν είχε Διοικητή, γιατί το Υπουργείο δεν είχε ορίσει νέο. Γιατί εδώ και τρεις βδομάδες που τα κρούσματα αυξάνονταν δεν κατέβηκε το κλιμάκιο και μια έκτακτη υγειονομική μονάδα;- ερώτημα που έχω θέσει και εγώ ο ίδιος με κοινοβουλευτική μου παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας. Τι έκαναν για να ανοίξουν εμβολιαστική γραμμή στο νησί με Astra Zeneca την ώρα που οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, που ήθελαν να εμβολιαστούν, έπρεπε να πάνε στη Ρόδο για να εμβολιαστούν;- γεγονός που και πάλι έχω επισημάνει με δημόσια παρέμβασή μου».

«Δεν έχουμε την πρόθεση να αθωώσουμε κανέναν από τις ευθύνες που έχει, ούτε τους πολίτες, ούτε κάποιες τοπικές συμπεριφορές. Όμως το κύριο ζήτημα είναι ότι το Κράτος όφειλε να έχει λάβει νωρίτερα πρωτοβουλίες. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Κυβέρνησης και του κρατικού Μηχανισμού στην περίπτωση της Καλύμνου.

«Οφείλουμε τέλος να πούμε ότι οι τοπικοί παράγοντες, ο Έπαρχος, ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και άλλοι, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, με τα ελάχιστα όπλα που διαθέτουν και αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης. Το Κράτος όμως, που είναι;»

  • Η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με τους φορείς της Καλύμνου ανέδειξε τις μεγάλες ελλείψεις που το Νοσοκομείο του νησιού αντιμετωπίζει. Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα

«Το κυβερνητικό κλιμάκιο που σήμερα επισκέπτεται το νησί της Καλύμνου πρέπει να απαντήσει:

Τι θα κάνει για την στελέχωση του Νοσοκομείου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Το προσωπικό του Νοσοκομείου Καλύμνου δουλεύει πλέον πάνω από τα όρια του, χωρίς εφημερίες και χωρίς άδειες. Υπάρχει τεράστια έλλειψη ιατρικού προσωπικού- χρειάζονται τουλάχιστον 4 γιατροί, συναφών ειδικοτήτων-, ενώ η μικρή ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού που έγινε, δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες που έχουν παρουσιαστεί λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

«Προσωπικά, από την Λαμπρή Τρίτη είχα επικοινωνήσει με τον Υπουργό Υγείας ζητώντας του την έκτακτη ενίσχυση του Νοσοκομείου, και μόλις σήμερα μαθαίνω ότι ο κ. Χαρδαλιάς θα «κατεβάσει» σήμερα στο νησί και 2 συμβασιούχους γιατρούς. Δυστυχώς δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες».

«Τι θα κάνει για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών που νοσηλεύονται, με οξυγόνο; Όπως τονίστηκε στην διάρκεια της συζήτησης που οργανώσαμε μαζί με τον Ανδρέα Ξανθό, είναι ότι η επάρκεια σε οξυγόνο που τα περιστατικά χρειάζονται, καλύπτεται από προσφορές ιδιωτών και από τον Δήμο. Ενώ το τεχνικό προσωπικό καλείται κάθε μέρα να μεταφέρει μπουκάλες οξυγόνου στους θαλάμους νοσηλείας, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, καθώς η μόνιμη μονάδα παροχής οξυγόνου του Νοσοκομείου, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Συγχαίρουμε τους συμπολίτες μας για την μεγάλη προσφορά τους, όμως η κάλυψη των αναγκών οξυγόνου πρέπει να είναι ευθύνη του Κράτους, ειδικά μέσα στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας».

«Τι θα κάνει με τη διαδικασία μεταφοράς ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ; Ήταν τραγική η περιγραφή των γιατρών για τις περιπτώσεις διακομιδής των ασθενών. Οι ίδιοι οι θεράποντες ιατροί και οι συγγενείς των ανθρώπων ψάχνουν για κρεβάτια σε άλλα Νοσοκομεία, χωρίς να υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης, μέσω πλατφόρμας και ΕΚΕΠΥ».

Ρεπορτάζ