Νέα βρετανική μελέτη αποκαλύπτει κατά πόσο εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον κορωνοϊό
Κοινωνικά
05/10/2021

Κολλάνε οι εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού τους ανεμβολίαστους; Σύμφωνα με όσα ξέραμε ως τώρα, τα εμβόλια, εκτός από το να προστατεύουν τους ίδιους τους εμβολιασμένους πολίτες, παρέχουν και κάποια προστασία έναντι της μετάδοσης του ιού σε άλλους. Η μετάλλαξη Δέλτα, όμως, αλλάζει όσα ξέραμε αφού, και ο βαθμός προστασίας των γύρω μας είναι μικρότερος σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις του ιού ενώ, επιπλέον, εξασθενεί με τον χρόνο.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού, οι οποίοι στη συνέχεια μολύνονται από την κυρίαρχη πλέον παραλλαγή Δέλτα, έχουν μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Όμως αυτή η έμμεση προστασία για τους τρίτους φαίνεται να μειώνεται σημαντικά περίπου τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξετάζει άμεσα πόσο καλά τα εμβόλια αποτρέπουν την εξάπλωση του στελέχους Δέλτα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ντέηβιντ Άιρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχουν κάνει ακόμη δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το «Nature», ανέλυσαν στοιχεία από 139.164 στενές επαφές 95.716 ανθρώπων, που είχαν μολυνθεί μεταξύ Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021. Το 37% των επαφών διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

Διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλια - πέρα από την προστασία των ίδιων των εμβολιασμένων - παρέχουν κάποια προστασία και έναντι της μετάδοσης του ιού σε άλλους. Όμως στην περίπτωση του στελέχους Δέλτα, αυτή η έμμεση προστασία των τρίτων είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες παραλλαγές και επιπλέον εξασθενεί με το χρόνο.

Πηγή: ethnos.gr