Με rapid test οι ανεμβολίαστοι σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες & εμπορικά καταστήματα
Κοινωνικά
02/11/2021

Δύο test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα του Υπουργείου Υγείας για την προστασία της δημόσιας υγείας απο την πανδημία του κορωνοϊού, τα οποία ''βαραίνουν'' ακόμη περισσότερο τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας, δημοσιοποίησε μια σειρά μέτρων, επισημαίνοντας ότι οι νέοι περιορισμοί αφορούν στους ανεμβολίαστους, καθώς αυτή είναι η κατηγορία των πολιτών που κινδυνεύουν πολύ περισσότερο και πρέπει να υπάρχουν μέτρα για να τους προστατεύσουν».

Πιο συγκεκριμένα:

  • Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr) με δικό τους κόστος.

  • Η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, δημόσιο, λιανεμπόριο, μεικτούς χώρους διασκέδασης, κομμωτήρια, θα γίνεται υποχρεωτικά με επίδειξη pcr ή rapid τεστ.

Σχετική πρόβλεψη δεν υπάρχει για την πρόσβαση σε καταστήματα τροφίμων (surer market), φαρμακεία και θρησκευτικούς χώρους.

Ο κ. Πλεύρης, υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρχει « καμία ανοχή σε όσους δέχονται ανεμβολίαστους στους αμιγείς χώρους».

Επίσης, αναβαθμίζονται οι ποινές σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας.

Οι τιμές των προστίμων: 5.000 ευρώ και 10 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Αναστολή για τους ανεμβολίαστους γιατρούς

Ο κ. Πλεύρης ενημέρωσε ότι «το μέτρο της αναστολής για τους γιατρούς θα παραμείνει, για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί», προσθέτοντας ότι οι ανεμβολίαστοι επικουρικοί δεν θα μπορούν να παράσχουν υπηρεσίες στο σύστημα. 

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι, παρότι υπάρχει επιδημιολογική έξαρση, δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα, σημειώνοντας ότι «το 73% ενηλίκων έχει εμβολιαστεί».