Την Κυριακή 13 Μαρτίου θα εορταστεί η 74η επέτειος από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, μετά από αίτημα που κατέθεσε στο υπουργείο εσωτερικών ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος καθώς η 7η Μαρτίου συμπίπτει φέτος με την Καθαρά Δευτέρα και σύμφωνα με τον νόμο, μπορεί ο εορτασμός της να μετατεθεί.

Το σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών κατατέθηκε χθες από τον κ. Χατζημάρκο και αναμένεται να γίνει δεκτό από τον υπουργό, ο οποίος και θα υπογράψει τη σχετική απόφαση την επόμενη εβδομάδα.

Όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης, στο πλαίσιο διαβούλευσης που προηγήθηκε με τον εμπορικό κόσμο, επισημάνθηκε η ανάγκη να μην εορταστεί η επέτειος σε εργάσιμη ημέρα, ώστε να μη χρειαστεί να κλείσει η αγορά, η οποία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών του τελευταίου διαστήματος, γνώρισε μεγάλη μείωση στην κίνησή της.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής: «Φέτος η 7η Μαρτίου πέφτει Καθαρά Δευτέρα και σύμφωνα με τη νομοθεσία μας, όταν μία τοπική γιορτή συμπίπτει με μία άλλη εθνική ή θρησκευτική γιορτή σε εθνικό επίπεδο, τότε με πρόταση του περιφερειάρχη στον υπουργό Εσωτερικών μετατίθεται με απόφαση του υπουργού.

Έκανα μία μεγάλη συζήτηση με όλους τους φορείς για τη μέρα αυτή. Η αρχική σκέψη ήταν να προτείνω στον υπουργό να γίνει στις 6 Μαρτίου. Καταλήξαμε όμως με όλους τους φορείς της αγοράς και τους κοινωνικούς φορείς, με τους οποίους κάναμε τη συζήτηση και έστειλα ήδη την πρότασή μου στον υπουργό για την Κυριακή 13 Μαρτίου.

Το τελευταίο διάστημα με τις κακοκαιρίες υπήρξαν αρκετές ημέρες που η αγορά ήταν κλειστή και ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας μας, δήλωσε σε όλα τα νησιά ότι δεν αντέχουν άλλο κλείσιμο.

Δεν θα μπορούσε να γίνει λοιπόν την επόμενη ημέρα καθώς υπήρχαν και πολλές πρόσθετες μέρες κατά τις οποίες έκλεισε η αγορά και με δεδομένο ότι υπάρχει και άλλη αργία μέσα στον μήνα που πέφτει καθημερινή και είναι η 25η Μαρτίου, ζήτησαν οι φορείς της ιδιωτικής οικονομίας να μην στερήσουμε μία ακόμα ημέρα από τις εργάσιμες την αγορά γιατί δίνουν μία μάχη επιβίωσης».

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι συμφωνεί και εκείνος με την άποψη αυτή.

Πηγή: rodiaki.gr