Σαν σήμερα το 1824 άρχισε η Ναυμαχία της Κω
Κοινωνικά
24/08/2020

Ηταν η πρώτη σύγκρουση της ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗΣ ναυμαχίας της ελληνικής επανάστασης της Ναυμαχίας του Γέροντα

Σαν σήμερα το 1824 άρχισε η Ναυμαχία της Κω που ήταν η πρώτη σύγκρουση της ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗΣ ναυμαχίας της ελληνικής επανάστασης της Ναυμαχίας του Γέροντα, όπου οι ενωμένοι στόλοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των υποτελών της, Αίγυπτος, Αλγερία, Τυνησία Τρίπολη (Λιβύη), ναύαρχοι Ισμαήλ Γιβραλτάρ, Χοσρέφ Πασάς, συγκρούστηκαν με τον ελληνικό, ναύαρχοι Ανδρέας Μιαούλης στόλαρχος, Γεώργιος Σαχτούρης και Νικολής Αποστόλης.
Παρόλο που όλες οι συγκρούσεις που έγιναν τον Αύγουστο ονομάζονται Ναυμαχία του Γέροντα η πραγματική ναυμαχία του Γέροντα έγινε στις 29/Αυγούστου/1824 και πολλοί μπερδεύουν την ημερομηνία.
Σαν σήμερα λοιπόν έγινε η ναυμαχία της Κω, πρελούδιο για την Ναυμαχία του Γέροντα.
Οι ενωμένοι στόλοι των Οθωμανών ναυλοχούσαν στην Κω και την Αλικαρνασσού/Bodrum.
Στις 17 Αυγούστου, ο Ιάκωβος Τομπάζης, συνέλαβε αυστριακό μεταφορικό πλοίο, όπου έλαβε πληροφορίες ότι οι οθωμανικός και αιγυπτιακός στόλος ήταν απέναντι από το νησί της Κω. Το συμβούλιο των Ελλήνων ναυάρχων αποφάσισε να μην περιμένει τον εχθρό, αλλά να τον επιτεθεί στο στενό μεταξύ του νησιού της Κω και του Αλικαρνασσού/Bodrum.
Μπροστά ήταν 6 πυρπολικά πλοία: καπετάνιοι Πιπίνος, Ρομπότης, Θεοχάρης από την Ύδρα, καπετάνιος Καστελιώτης από τις Σπέτσες, καπετάνιος Δημήτριος Παπανικολής και καπετάνιος Βούρλος από τα Ψαρά. Μόλις οι Τούρκοι ανακάλυψαν την προσέγγιση του ελληνικού στόλου, ο Χοσρέφ και ο Ιμπραήμ διέταξαν τα πλοία τους να πλεύσουν.
Ο διοικητής του ελληνικού στόλου, Α. Μιαούλης, σήκωσε το σήμα: ολόκληρος ο στόλος να εισέλθει στο στενό της Κω. Το αποτέλεσμα ήταν υπέρ των Ελλήνων με τα πυρπολικά πλοία που κυνήγησαν τα τουρκικά πλοία στο στενό. Ο ναύαρχος Γ. Σαχτούρης έγραψε στο ημερολόγιό του: «Τα πυρπολικά πλοία είναι η ψυχή του στόλου μας. Χωρίς αυτά, δεν θα μπορούσαμε να επιτύχουμε τίποτα, ή πολύ λίγο, με τον εχθρό να έχει πλοία ασύγκριτα με τα δικά μας ούτε σε αριθμό ούτε σε δυνατότητες».
Ο πυρπολικό του ψαριανού Βούρλου δέχθηκε πέντε οβίδες στην ίσαλο γραμμή, και μετά από σύγκρουση με ένα ελληνικό, έμεινε ανεξέλεγκτο. Το πλήρωμα αναγκάστηκε να το κάψει. Βυθίστηκε επίσης ένα πυρπολικό πλοίο.
Η ναυαρχίδα του Χοσρέφ κυνηγήθηκε από το πυρπολικό πλοίο του καπετάνιου Κωνσταντή Νικοδήμου. Η τουρκική ναυαρχίδα κατέφυγε ντροπιασμένη στην Αλικαρνασσού/Bodrum, έχοντας εγκαταλείψει βιαστικά τις συγκρούσεις. Αλλά και ο διάσημος Αιγύπτιος ναύαρχος Ισμαήλ-Γιβραλτάρ, ο οποίος έκαψε την πόλη του Γαλαξιδιού και κατέστρεψε το νησί της Κάσου, δραπέτευσε δραματικά από το πυρπολικό πλοίο του καπετάνιου Πιπίνου.
Το βράδυ, ο ελληνικός στόλος άφησε το στενό χωρίς σαφή αποτελέσματα: «Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν καταφέραμε τίποτα» (από το ημερολόγιο του Καπ. Τσαμαδού).
Το πρωί ο άνεμος ξαναπήρε και ο Μιαούλης σήκωσε το σήμα για να αγκυροβολήσει ο στόλος στον κόλπο του Γέροντα αφήνοντας μόνο 2 περιπολικά στο στενό της Κω.
Μετά από λίγο το πρωί της 29ης Αυγούστου 1824 έγινε η μεγάλη ναυμαχία του Γέροντα.
Φωτογραφίες