Κως: Ρίγη συγκίνησης στις τιμητικές εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
Κοινωνικά
22/05/2022

Σε ιδαιίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν σήμερα Κυριακή 22 Μαϊου στην Κω, οι τιμητικές εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, με τη ενεργό συμμετοχή του Συλλόγου Ποντίων Κω ''Ο Ξενιτέας'' και την παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, του Κλήρου, του Στρατού και του λαού.

Ειδικότερα, στις 12:00 τελέστηκε Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Γεωργίου Αρρεναγωγείου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κώου & Νισύρου κ.κ Ναθαναήλ.  Στις 12:30 εψάλη Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στεφάνι κατέθεσαν, για το Δήμο Κω, ο Δήμαρχος, Θεοδόσης Νικηταράς, για την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου, ο Έπαρχος Κω-Νισύρου, Ιωάννης Καμπανής, για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Διοικητής 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος, Σπυρίδων Κογιάννης, για τη Β' Αστυνομική Δ/νση Δωδεκανήσου, ο Ταξίαρχος Αστυνομικός Δ/ντης, Λουκάς Θάνος, εκ μέρους του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, ο πρόεδρος, Αντώνης Γιαννικουρής, για το Σύλλογο Ποντίων Κω ''Ο Ξενιτέας'', ο πρόεδρος, Μπάμπης Ναβροζίδης, εκπρόσωποι της Λιμενικής Αρχής Κω, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω, του Συλλόγου Μικρασιατών Κω ''Ο Ηρόδοτος'', της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού Κω, του Συνδέσμου Παλαιών Πολεμιστών Κω, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Κω-Νισύρου, και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κω. Τιμές απέδωσε το άγημα της 80 ΑΔΤΕ. ''Παρών'' μεταξύ άλλων, δήλωσαν επίσης, ο Αντιδήμαρχος Κω, Σταμάτης Καμπουράκης, η Ειδική Σύμβουλος Δημάρχου σε θέματα Πρόνοιας, Σταματία Κανταρζή, ο Ιμάμης Κω, Ιρφάν Τράμπα και η πρόεδρος του ΒΑΚΟΥΦ Κω, Ελβάν Κοτζαογλάν. 

Ρίγη συγκίνησης σε όλους τους παρισταμένους προκάλεσε η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Κω ''Ο Ξενιτέας'', Μπάμπη Ναβροζίδη, ο οποίος στάθηκε στον αφανισμό των Ελλήνων του Πόντου από το Κίνημα των Νεότουρκων μέσα από σφαγές και ανελέητους βασανισμούς, με τη συγκατάθεση, όπως ο ίδιος σημείωσε, των Γερμανών και των Ρώσων Μπολσεβίκων. Ο κ. Ναβροζίδης, υπογράμμισε ότι οι διασωθέντες από τον αφανισμό Πόντιοι, με κουρελιασμένες ψυχές, έφτασαν στη Μητέρα Ελλάδα, με μοναδικά υπάρχοντα το θρήνο για όσους έχασαν και την Ποντιακή λύρα. ''Δε ξεχνάμε ΠΟΤΕ και δε σταματάμε να παλεύουμε για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από τη Διεθνή Κοινότητα την ίδια ώρα που περιμένουμε και την επίσημη συγγνώμη της Τουρκίας για τα εγκλήματα που διέπραξε εις βάρος χιλιάδων ψυχών'', τόνισε χαρακτηριστικά στην κατακλείδα του, ο κ.Ναβροζίδης.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων ολοκληρώθηκαν με τη ρίψη ανθέων στα θαλάσσια ύδατα του νησιού μας. Την ίδια ώρα, μέλη του Συλλόγου Ποντίων Κω ''Ο Ξενιτέας'' ντυμένοι με Ποντιακές στολές έπαιζαν στη λύρα και τραγουδούσαν το παραδοσιακό τραγούδι  ''Την πατρίδα μ' έχασα...''.

 
 
Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ