UNHCR Story: Χέρι – χέρι στις δυσκολίες: Πρόσφυγες στηρίζουν ψυχολογικά άλλους
Κοινωνικά
03/09/2022

Χέρι - χέρι στις δυσκολίες: Πρόσφυγες στηρίζουν ψυχολογικά άλλους πρόσφυγες

Της Μαρίας Κουζινοπούλου, στη Σάμο 

Ο Jaspy* καλωσορίζει σε μια αίθουσα της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής της Σάμου άλλους αιτούντες άσυλο της δομής, προκειμένου να συζητήσουν εμπειρίες και συναισθήματα, στο πλαίσιο μιας ομάδας αυτοβοήθειας. Με την ηρεμία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του και ένα χαμόγελο, ο Jaspy προσφέρει το χέρι του σε όσους έχουν ανάγκη από υποστήριξη, μια υποστήριξη που και για εκείνον ήταν ζωτικής σημασίας.

«Κανείς δεν είναι μόνος. Είμαι στο πλευρό σας», λέει και ξεκινάει τη συνάντηση.

Ο 20χρονος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του, τη Σιέρα Λεόνε, και να αναζητήσει ασφάλεια αλλού, τον Δεκέμβρη του 2021, λόγω των απειλών που δεχόταν για τη ζωή του. Το μακρύ ταξίδι του από τη Σιέρα Λεόνε τον οδήγησε στη Γουινέα, στο Ιράν και στην Τουρκία, όπου συνελήφθη για παράτυπη είσοδο στη χώρα.

Οι άλλοι Αφρικανοί που γνώρισε στη φυλακή της Τουρκίας, τον ενημέρωσαν για μια κοντινή χώρα, όπου, αν ήταν τυχεροί και έφταναν, θα ήταν ασφαλείς. Ο Jaspy δεν είχε καταλάβει τότε ότι η χώρα αυτή ήταν η Ελλάδα, που του ήταν τόσο γνώριμη από τα σχολικά βιβλία.

Η διαδρομή από τη Σιέρα Λεόνε μέχρι την Ελλάδα ήταν επικίνδυνη και οι εμπειρίες που βίωσε ο Jaspy τον τραυμάτισαν ψυχικά.

Όταν μετά τις τόσες δυσκολίες τελικά έφτασε στη Σάμο τον Απρίλιο του 2022, ο Jaspy άρχισε να νιώθει ελπίδα. Έμαθε ότι οργανώνονται ομάδες αυτοβοήθειας για τους διαμένοντες της δομής και αποφάσισε να συμμετάσχει για να διαχειριστεί ο ίδιος το άγχος του, αλλά και για να συμπαρασταθεί σε άλλους.

«Είμαι σε αυτή τη χώρα γιατί με έσωσαν κάποιοι άνθρωποι και θέλω να το ανταποδώσω. Θέλω να σώσω και εγώ άλλους ανθρώπους», λέει.

Σήμερα ο Jaspy συμμετέχει εθελοντικά ως συντονιστής στις ομάδες αυτοβοήθειας που διοργανώνονται στη Σάμο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας – ΕΠΑΨΥ, και με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος του καινοτόμου αυτού προγράμματος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι η εκπαίδευση εθελοντών αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε βασικές ψυχολογικές δεξιότητες, ώστε να παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω ομάδων αυτοβοήθειας σε άλλους αιτούντες άσυλο.

Η εκπαίδευση των συντονιστών διαρκεί περίπου ενάμιση μήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας εισάγονται σε βασικές δεξιότητες και μαθαίνουν έννοιες, όπως η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις και η εμπιστευτικότητα. Επίσης, διδάσκονται ψυχολογικές πρώτες βοήθειες για τη διαχείριση κρίσεων.

 Διαβάστε τη συνέχεια της ιστορίας εδώ.

*Το όνομα έχει αλλάξει για λόγους προστασίας