Ακίνητα: Πώς θα «γλιτώσουν» οι ιδιοκτήτες από τον «πονοκέφαλο» του Ε9
Κοινωνικά
07/10/2022

Το να  αποκτήσει η να πουλήσει-παραχωρήσει κανείς κάποιο ένα ακίνητο είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία που καταλήγει στα 11 βήματα που χρειάζεται κάποιος για να ενημερώσει την εφορία μέσα από το έντυπο Ε9.

 

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί να διευκολύνει τη διαδικασία μέσα από μια διαλειτουργική εφαρμογή που θα επιτρέπει την αυτόματη συμπλήρωση- ανανέωση του εντύπου Ε9 κάθε φορά που συμβολαιογράφοι κάνουν μία νέα πράξη στο myProperty.

 

 

Οι φορολογούμενοι, δηλαδή, δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 κάθε φορά που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου. Το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται πλέον υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

 

Σε κάθε περίπτωση η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 δεν καταργεί τη δήλωση Ε9. Οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για συγκεκριμένες ενέργειες, όπως για παράδειγμα η ηλεκτροδότηση του ακινήτου με την προσθήκη αριθμού παροχής ή η δήλωση αλλαγών στην επιφάνεια των ακινήτων σε περίπτωση νομιμοποίησης αυθαιρέτου, ενέργειες οι οποίες δεν περνούν μέσα από την πλατφόρμα myProperty.

 

 

Σήμερα, όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους είναι υποχρεωμένοι να τις δηλώνουν υποβάλλοντας τη δήλωση Ε9 μέχρι την 31η Μαρτίου του επόμενου έτους από την ημέρα της μεταβολής. Δηλαδή για μεταβολές που θα γίνουν φέτος το έντυπο Ε9 θα πρέπει να ενημερωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.