Με τη δέουσα επισημότητα ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής των Αρχαγγέλων Μιχαήλ & Γαβριήλ στον Ι.Ν Ασωμάτων Ασφενδιού
Κοινωνικά
07/11/2022

Με τη δέουσα επισημότητα εψάλη  απόψε Δευτέρα 7 Νοεμβρίου ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της σύναξης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ & Γαβριήλ στον Ιερό Ναό Ασωμάτων Ασφενδιού, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αγκύρας κ.κ Ιερεμίου, συμπαραστατούμενου από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κώου & Νισύρου κ.κ Ναθαναήλ.

Πλήθος πιστών από κάθε άκρη του νησιού μας συνέρρευσε  για προσκύνηση καθώς η εορτή των Ταξιαρχών είναι μια από της μεγαλύτερες εορτές της Ορθοδοξίας καθώς και η ημέρα που τιμάται η Πολεμική Αεροπορία μας. 

Το δικό τους παρόν δήλωσαν ο Έπαρχος Κω-Νισύρου, Ιωάννης Καμπανής, ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, οι Αντιδήμαρχοι Σταμάτης Καμπουράκης και Σταμάτης Πης, ο διοικητής 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχος Σπυρίδων Κογιαννης, ο αστυνομικός διευθυντής Β' Αστυνομικής διεύθυνσης Δωδεκανήσου, Ταξίαρχος Λουκάς Θάνος, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω, Γρηγόρης Μαυρίδης, ο επικεφαλής της παράταξης "Δύναμη Αλλαγής", Γιώργος Κυρίτσης, ο πρόεδρος Κοινότητας Ασφενδιού, Μιχάλης Γιωργαλλής, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βάσω Πη και Γιάννης Φραγκούλης κ.α 

Ο Μητροπολίτης Αγκύρας κ.κ Ιερεμίας, στο σύντομο κήρυγμά του, επεσήμανε ότι καθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να τιμήσουν τους αγγέλους, αυτά τα ιερά πλάσματα που στέκονται πάντα δίπλα μας κι ας μην το αντιλαμβανόμαστε. Ο ίδιος, αναφερόμενος στον Ιερό Ναό Ασωμάτων Ασφενδιού, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια εκκλησία που στο βάθος των ετών ευπρεπίστηκε ιδιαίτερα, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους χριστιανούς συμπολίτες μας. 

Λίγα λόγια για την εορτή της σύναξης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ & Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων 

Κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου η Εκκλησία τιμά τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και γενικά όλους τους αγγέλους. Πρόκειται για τη σύναξη, τη συνάθροιση δηλαδή των πιστών, που εύλογα θέσπισε η Ορθόδοξη Εκκλησία, για να αποδώσουν την πρέπουσα τιμή στους λειτουργούς του Θεού και δικούς μας προστάτες και φύλακες σε μία κοινή γι' αυτούς εορτή.

Οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ παρουσιάζονται συνήθως με σπαθί ή σκήπτρο στο δεξί χέρι, σύμβολο της εξουσίας που τους χάρισε ο Θεός. Στο αριστερό δε χέρι τους, είθισται να κρατούν μια σφαίρα, η οποία συμβολίζει τον κόσμο. Ο Απόστολος Παύλος στην προς Εβραίους επιστολή του αναφέρει ότι όλοι οι άγγελοι του Θεού «εισί λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα δια τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν».

Οι άγγελοι είναι ασώματοι και άυλοι. Υμνούν τον Θεό ακατάπαυστα. Περικυκλώνουν τον Θρόνο του Θεού στον Ουρανό, αλλά στέκονται με δέος και φόβο και σεβασμό, μη δυνάμενοι να ατενίσουν τον Θεό κατά πρόσωπο. Ο Θεός και Δημιουργός του σύμπαντος κόσμου, εκτός από τον ορατό και υλικό κόσμο, δημιούργησε και τον άυλο και αόρατο αγγελικό κόσμο, ως Ποιητής «ορατών τε πάντων και αοράτων», καθώς ομολογούμε στο Σύμβολο της Πίστεώς μας.

Η παράδοση λέει ότι ο αρχάγγελος Μιχαήλ ήταν εκείνος ο οποίος σταμάτησε την πτώση των αγγέλων φωνάζοντας με θάρρος: «Πρόσχωμεν!». Δηλαδή, «ας προσέξουμε τι πάμε να κάνουμε, γιατί δεν είμαστε θεοί, αλλά πλάσματα του Θεού και επομένως ας σταθούμε ταπεινά στη θέση που μας έχει βάλει και ας Τον δοξάζουμε».

Έκτοτε όσοι δεν παρασύρθηκαν στην πτώση, αλλά «εν ομονοία, ενώσει και φόβω Θεού» έμειναν σταθεροί, παρέμειναν συγχρόνως και άτρεπτοι πλέον στο αγαθό και στην υπακοή προς τον Κτίστη και Δημιουργό τους. Γι' αυτή τη μοναδική του συμβολή ο Μιχαήλ κατέχει την πρώτη και κυρίαρχη θέση ανάμεσα στους αρχαγγέλους, που ξεχωρίζει και στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ