Καζάνι που βράζει το Νοσοκομείο της Κω Ι Τριετής απολογισμός διοίκησης
Κοινωνικά
28/03/2023

Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης ο απολογισμός των πεπραγμένων της διοίκησης του νοσοκομείου, για τα τελευταία τρία χρόνια, παρουσία λιγοστών ιατρών, εκπροσώπων φορέων και των τοπικών Μ.Μ.Ε με συντονιστή της εκδήλωσης τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Ζουζούνη. 

Τα αίματα «άναψαν», με αρκετές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη Διοίκηση και σε γιατρούς, αποδεικνύοντας πως  το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές συνεχίζει να είναι εκρηκτικό. Στον απολογισμό πεπραγμένων, ο διοικητής του νοσοκομείου Κω Σταμάτης Βασιλειάδης, έκανε μια συνοπτική παρουσίαση της τελευταίας τριετίας αναφέρθηκε στην έλλειψη παλαιότερων, στοιχείων ισολογισμών του νοσοκομείου, στους χειρισμούς της πανδημίας όπως επίσης και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε με το ιατρικό προσωπικό, με τις ανύπαρκτες πιστοποιήσεις ιατρικών μηχανημάτων  που διακινδύνευσαν ακόμα και την απένταξη από προγράμματα ΕΣΠΑ. Τα προβλήματα ήταν έντονα σε ελλείψεις προσωπικού αρκετών ειδικοτήτων , οι οποίες καλύφθηκαν με ενέργειες της σημερινής διοίκησης, σημείωσε ο κ.Βασιλειάδης. Υπογράμμισε πως έγιναν προσπάθειες να γεφυρωθούν οι σχέσεις του ιατρικού προσωπικού με τη διοίκηση, που όμως δυστυχώς μέχρι σήμερα παραμένουν αγεφύρωτες και επισήμανε τις πρωτοβουλίες της διοίκησης ώστε να πληρωθούν οι εφημερίες. Συνοπτικά ο κ.Βασιλειάδης αναφέρθηκε στις ενέργειες  της διοίκησης για ενίσχυση των υπαρχουσών κλινικών, στη νεφρολογική, οδοντιατρική, ψυχιατρική, μαιευτική κλινική και στην οφθαλμολογική.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ.Σανιδάς εκπρόσωπος των ιατρών στο νοσοκομείο,  επισήμανε τη κακή σχέση διοίκησης με τον ιατρικό κόσμο που εργάζεται στο νοσοκομείο και τα στάδια αυτών των σχέσεων, που τη δεδομένη στιγμή , βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο.  Αναφέρθηκε στην αποπληρωμή των διεκδικούμενων αποδοχών που έλαβαν οι εργαζόμενοι , με τη διοίκηση να κάνει οικονομικό νοικοκύρεμα . Υπογράμμισε πως δυστυχώς συνεχίζουν και υπάρχουν κακές συμεριφορές μεμονωμένων ιατρών με τη διοίκηση. «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας» και πρέπει να κλείνουν μέτωπα επισήμανε ο κ.Σανιδάς και τόνισε πως γίνονται υπέρ προσπάθειες βιολογικές από τους Ιατρούς για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του νοσοκομείου και  τόνισε πως  και οι δύο πλευρές-ιατροί και διοίκηση- οφείλουν να συνεργαστούν .

 Στη συνέχεια ο υποδιοικητής του νοσοκομείου Ηλίας Χρυσόπουλος, επισήμανε πως πρέπει να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές . Υπογράμμισε πως το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη ιατρών αλλά οι πρακτικές που ακολουθούνται κατά την προσωπική του άποψη. Επισήμανε πως το νοσοκομείο είναι σε καλή κατάσταση, έχει επάρκεια μηχανημάτων, γίνονται πολλές χειρουργικές επεμβάσεις και έφερε ως παράδειγμα την ορθοπεδική κλινική. Τόνισε πως πρέπει «όλοι να βάλουμε πλάτες, να βοηθήσουμε το νοσοκομείο να πάει μπροστά και να παρέχουμε περίθαλψη στο κόσμο». Αναφέρθηκε  πως υπάρχουν ιατροί που δίνουν και τη ψυχή τους στην παροχή υπηρεσιών στο νοσοκομείου και δεν αμοίβονται όπως θα έπρεπε και υπάρχουν κι εκείνοι που πληρώνονται και δεν εργάζονται. Ξεκαθάρισε πως οι παθολόγοι δεν  έφυγαν γιατί τσακώθηκαν με τη διοίκηση αλλά γιατί δεν άντεξαν στις εφημερίες και είναι λογικό και ανθρώπινο, τόνισε χαρακτηριστικά, και επισήμανε πως η  έλλειψη ιατρών  είναι διαχρονικό πρόβλημα του νοσοκομείου. Σημείωσε πως η μετακίνηση ιατρών που έχει υιοθετήσει η διοίκηση είναι μια λύση για να καλυφθούν οι ανάγκες, ενώ ανακοίνωσε πως έχει υποβάλει την παραίτησή του στον διοικητή της ΔΥΠΕ αν κρίνει πως δεν είναι επαρκής η διοίκηση που ασκεί.

Ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας το Νοσοκομείου κ. Καμπανής, τόνισε ότι η Διοίκηση δεν μπαίνει σε θεσμικό διάλογο και δεν επικοινωνεί με το προσωπικό  για να επιλυθούν ζητήματα. Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Γαβαλά Κάλεσε την διοίκηση να σταματήσει να δυναμιτίζει το κλίμα με τις δηλώσεις που κάνει εναντίον των γιατρών και τόνισε ότι τα προβλήματα, πρέπει να λύνονται την ώρα που δημιουργούνται μέσα από τα θεσμικά όργανα.

Σύμφωνα με τον κ.Χρυσόπουλο, ο στρατιωτικός ιατρός παθολόγος  κ.Προύσαλης εκδήλωσε ενδιαφέρον να συνάψει  σύμβαση με το νοσκομείο Κω για την παροχή υπηρεσιών.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ