Λυδία Μουζάκα: Το 2020 είχαμε πάνω από 7.770 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού και το 2023 αναμένεται μεγάλη αύξηση!
Κοινωνικά
04/05/2023
Σε εξέλιξη το 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μαστολογίας στη Ρόδο για τον Καρκίνο και την υγεία του Μαστού από την Διεθνή Εταιρεία Μαστολογίας

Το 21ο Παγκόσμιο Συνεδρίου για τον Καρκίνο και την υγεία του Μαστού  ξεκίνησε στις 3 Μαϊου στη Ρόδο και θα ολοκληρωθεί στις 6 του μήνα  με την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αναλυθούν από έγκριτους επιστήμονες Διεθνούς εμβέλειας όλα τα επίκαιρα και σημαντικά θέματα και οι προκλήσεις στο πεδίο της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου του μαστού. 

Η τεχνητή νοημοσύνη και οι τελευταίες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού!

«Πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των ιατρών Μαστολόγων αποτελεί πλέον η τεχνητή νοημοσύνη. Η αναβάθμιση του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με το λογισμικό της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) οδηγεί στην πιο λεπτομερή διαγνωστική απεικόνιση της μαστογραφίας, βελτιώνοντας το ποσοστό και τον χρόνο ανίχνευσης της νόσου, αναγνωρίζοντας και τις πιο μικρές αλλοιώσεις με τον βαθμό επικινδυνότητας τους. Έτσι περιορίζεται σημαντικά η πιθανότητα λανθασμένης διάγνωσης από την μία πλευρά, καθώς και η ταλαιπωρία των ασθενών με τις περιττές επανεξετάσεις και την οικονομική τους αφαίμαξη από την άλλη».

Την επισήμανση αυτή κάνει η Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, Καθηγήτρια, Γυναικολόγος -Χειρουργός-Μαστολόγος, Πρόεδρος του «21ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τον Καρκίνο του Mαστού και την Υγεία του Μαστού (21st SIS World Congress on Breast Cancer and Breast Healthcare). 

Το Παγκόσμο Συνέδριο για τον καρκίνο του μαστού επρόκειτο να γίνει το 2020, αλλά λόγω Covid 19 δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί. Η κα Μουζάκα κατάφερε και πήρε παράταση επί μία 3ετία, επειδή η ίδια δεν ήθελε να το κάνει Διαδικτυακά για να μην χάσει η Ελλάδα τα οφέλη που προκύπτουν από τη διεξαγωγή στη χώρα μας ενός τέτοιου διαμετρήματος Συνεδρίου (οφέλη επιστημονικά, κοινωνικά, οικονομικά, τουριστικά και πολιτιστικά).

Όπως τονίζει η κ. Μουζάκα, σήμερα 1 στις 8 γυναίκες εμφανίζει καρκίνο του μαστού, ενώ η νόσος αποτελεί τη 2η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι το 2025 θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού περίπου 2,2 εκατομμύρια γυναίκες, με τη θνησιμότητα κάθε χρόνο να είναι 21,5 ανά 100.000 γυναίκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το 2020 είχαμε περισσότερα από 7.770 νέα περιστατικά και  το 2023, η αύξηση αυτή αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη, λόγω αμέλειας των εξετάσεων μαστογραφίας, εξαιτίας της covid-19, επισημαίνει η κ.Μουζάκα.

Εκτός όμως από τις τελευταίες εξελίξεις για τη συμβολή της ΤΝ στον τομέα της Μαστολογίας, στο Συνέδριο θα αναλυθούν από έγκριτους επιστήμονες από όλο τον κόσμο όλα τα φλέγοντα ζητήματα και οι προκλήσεις στο πεδίο της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου του μαστού, οι νέες πρακτικές για την προάσπιση της υγείας του μαστού, ενώ θα γίνει ψηφοφορία ανάμεσα στους συμμετέχοντες ώστε να αναγνωριστεί η Μαστολογία ως ειδικότητα. 

Το συνέδριο που τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα

Ρεπορτάζ