Food Film Menu 2023 – Νικήτρια η ταινία «Η Αποκάλυψη του Αιγαίου» με πρωταγωνίστρια την Πάτμια σεφ Αικατερίνη Γονιδάκη
Κοινωνικά
20/11/2023

Της Σμαράγδας Μουλιάτη στο patmostimes.gr

H Καλύτερη ταινία τροφίμων με πρεσβευτή έναν νέο σεφ ήταν η  «Η Αποκάλυψη του Αιγαίου».

Η ταινία μικρού μήκους «Η Αποκάλυψη του Αιγαίου» από το Νότιο Αιγαίο, βραβευμένη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019, είναι ο νικητής της κατηγορίας Young Chef Ambassadors του International Food Film Menu 2023 της IGCAT. Έλαβε το βραβείο Publics favorite video και φιλοξενήθηκε στην Χιρόνα της Ισπανίας, σε μια πανηγυρική και λαμπρή τελετή.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί η νεαρή σεφ από την Πάτμο Αικατερίνη Γονιδάκη που εκπροσώπησε το Νότιο Αιγαίο στο Ευρωπαϊκό Βραβείο Νέων Σεφ 2022.
Η ταινία γυρίστηκε στην Κω αλλά είχε και στοιχεία από Πάτμο στην εικόνα και στην παραγωγή.
Δείχνει την προσωπική διαδρομή της Αικατερίνης από την παιδική της ηλικία μέχρι την επαγγελματική της μαγειρική στην Πάτμο και την Κω. Στην ταινία παρακολουθούμε το μαγείρεμα ενός πιάτου που έχει σημαδέψει όλη της τη ζωή: την Κακαβιά! Το φαγητό των ψαράδων που παρασκεύαζαν στα καΐκια τους, και τον βαθύ σεβασμό της Αικατερίνης στην παράδοση και την εξαιρετική ποιότητα των υλικών του Αιγαίου.

 

«Είναι ένα συγκινητικό βίντεο που κάνει χρήση διαφορετικών οπτικοακουσιτκών πόρων για να δημιουργήσει μια ιστορία σχετικά με την κύρια ιδέα του διαλείματος διατηρώντας το φαγητό στο επίκεντρο» .

«Ένα ποιητικό βίντεο που δείχνει όμορφα τοπία και μια παραδοσιακή συνταγή προσεκτικά φτιαγμένη σε μια βάρκα». Η ταινία δίνει το κρίσμο μήνυμα της σύνδεσης της κάθε περιοχής με την κουζίνα της και τη σημασία της μετάδοσης της γνώσης από γενιά σε γενιά δήλωσε το μέλος της κριτικής επιτροπής Ειρήνη Γιαννακοπούλου.

Τα ψάρια που χρησιμοποίησε για την κακαβιά ήταν: χριστόψαρο, σκορπίνα, σαργός, τσιπούρα, σκαθάρι, κολοχτύπα και γαρίδες και μαγειρεύτηκε με θαλασσινό νερό. Όταν το δοκίμασε η πρόεδρος του διαγωνισμού σχολίασε ότι είναι ένα πιάτο που μπορεί να το τρως με ευχαρίστηση καθημερινά γευστικότατο με πολλά θρεπτικά στοιχεία.

 

Την παραγωγή της ταινίας έκανε η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Γλυνάτση-Ρεΐζη.

 

Η ταινία μικρού μήκους «Αποκάλυψη του Αιγαίου» επιλέχθηκε από διεθνή κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του IGCAT exp, ως η καλύτερη ταινία μικρού μήκους με έναν ή περισσότερους Young Chef Ambassadors .
Η κινηματογράφηση και το Colour Grade είναι του Michael Patakos. Εναέρια πλάνα : Γιάννης Μακαρούνας και Ισιδώρα Κρικρή.

Η Αικατερίνη Θ. Γονιδάκη είναι Πάτμια, προέρχεται από μια παραδοσιακή οικογένεια ψαράδων. Από παιδί, θαύμαζε πάντα τη μητέρα και τη γιαγιά της που μαγείρευαν και προσπαθούσε να τις βοηθήσει ώστε να μάθει και η ίδια να μαγειρεύει.
Η Αικατερίνη ολοκλήρωσε πρόσφατα τις σπουδές της στη μαγειρική στην Anko Academy και άρχισε να εργάζεται στο Blue Lagoon Resort στην Κω.

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΓΟΝΙΔΑΚΗ ΣΤΟ SITE TOY ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

«Αισθάνομαι τόσο τυχερή επειδή κάνω τη δουλειά που αγαπώ. Βασικά, δεν το θεωρώ καν ως δουλειά, είναι μια τέχνη και είμαι μέρος της» υποστηρίζει. «Το μαγείρεμα στην Ελλάδα είναι μια τελετουργία. Μια τελετουργία που έχει ως απώτερο στόχο να ευχαριστεί την οικογένεια, τους φίλους και τους πελάτες μας. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να κάνω τους ανθρώπους να ξεχάσουν τα προβλήματά τους ενώ τρώνε το φαγητό μου και να τους κάνω να χαμογελάσουν!»
«Η συμμετοχή μου στο European Young Chef Award ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για μένα, καθώς ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να πετύχω αυτόν τον στόχο μου. Είμαι πολύ τυχερή που μια διεθνή κριτική επιτροπή δοκίμασε το φαγητό μου, τις αναμνήσεις μου, την «Αποκάλυψη του Αιγαίου μου!» και το βράβευσε.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νέων Αρχιμαγείρων της IGCAT
Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νέων Αρχιμαγείρων είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός που διοργανώνεται από την IGCAT (μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο που ιδρύθηκε το 2012 και συνεργάζεται με περιφέρειες και κοινοπραξίες ενδιαφερομένων στους τομείς της γαστρονομίας, του πολιτισμού, των τεχνών και του τουρισμού) και συγκεντρώνει νεαρά ταλέντα από τις βραβευμένες και υποψήφιες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας. Οι φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νέων Σεφ, που επιλέγονται, ανταγωνίζονται καινοτομώντας σε παραδοσιακές συνταγές της περιοχής τους χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά.