Νέος Δικαστικός Χάρτης: Τα Ειρηνοδικεία αναβαθμίζονται σε Περιφερειακά Πρωτοδικεία & οι Ειρηνοδίκες σε Πρωτοδίκες
Κοινωνικά
17/01/2024

Στη σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με τον Υφυπουργό κ. Μπούγα , συμμετείχε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω, Μανώλης Χατζηάμαλλος, με βασικότερο θέμα συζήτησης το Νέο Δικαστικό Χάρτη.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηάμαλλος, ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι, απλά αναβαθμίζονται τα Ειρηνοδικεία σε Περιφερειακά Πρωτοδικεία και οι Ειρηνοδίκες σε Περιφερειακούς Πρωτοδίκες, εφόσον παρακολουθήσουν σεμινάρια δικαστών. Συμπλήρωσε πως όσον αφορά τη Δωδεκάνησο , υπάρχουν δύο Πρωτοδικεία, της Κω και της Ρόδου , με δύο αντίστοιχους δικηγορικούς συλλόγους. Στο δικό μας Πρωτοδικείο υπάγονται τα Ειρηνοδικεία της Κω , της Καλύμνου και της Λέρου. Αυτά καταργούνται και γίνονται Περιφερειακά Πρωτοδικεία. Οι οργανικές θέσεις των Ειρηνοδικών καταργούνται , γίνονται Πρωτοδίκες και προσμετρώνται στη δύναμη του εκάστοτε Πρωτοδικείου. Ο κ. Χατζηάμαλλος λοιπόν συμπεραίνει πως αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις Πρωτοδίκες και έναν Πρόεδρο Πρωτοδικών και σε αυτούς προστίθενται άλλες πέντε οργανικές θέσεις και θα έχουμε εννέα συν έναν δικαστές.

Κατά την κρίση του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κω, θεωρεί πως είναι μία θετική παρέμβαση της κυβέρνησης και πως μόνο που αναβαθμίζει τους Ειρηνοδίκες σε Πρωτοδίκες , θα είναι εφικτές περισσότερες συνθέσεις των δικαστηρίων.

Το παρών στη σύσκεψη έδωσε και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Παππάς , ο οποίος ζήτησε την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο κ. Χατζηάμαλλος, τονίζοντας πως είναι επιτακτικής ανάγκης η κάλυψη των κενών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, ιδιαίτερα στο νησί μας λόγω των υποθέσεων της λαθροδιακίνησης.

Ρεπορτάζ