Στις 16 Φεβρουαρίου η γενική συνέλευση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου
Κοινωνικά
10/02/2024

Στις 10 το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής θα ξεκινήσει η γενική συνέλευση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, την οποία συγκαλεί ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, ως δήμαρχος της έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο δήμαρχος Σύρου προσκαλεί τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, εκπροσώπους των Δήμων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στη γενική συνέλευση της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, για την εκλογή διοικητικού συμβουλίου και εποπτικού συμβουλίου, καθώς και για την εκλογή εκπροσώπων της στη Γ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., για την τρέχουσα δημοτική περίοδο 2024-2028, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 75/2011 (ΦΕΚ 182/22-8-2011) «Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και Κεντρική ‘Ενωση Δήμων Ελλάδας», όπως αυτό έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί από τις διατάξεις τον Π.Δ. 3/2024.
Η γενική συνέλευση για την εκλογή των νέων οργάνων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, με ώρα έναρξης στις 10 το πρωί στη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου «ΤΙΤΑΝΙΑ» στην Αθήνα.
Τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης της Γενικής Συνέλευσης σύμφωνα με το άρθρο 10 του Π.Δ. είναι:
Α) Διαπίστωση απαρτίας
* Η γενική συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία όταν οι παρόντες εκπρόσωποι είναι περισσότεροι από τους απόντες.
Τα μέλη της Γ.Σ. της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου είναι 133, (34 δήμαρχοι, 91 δημοτικοί σύμβουλοι και 8 εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο υπήρξαν μέλη τον διοικητικού ή του εποπτικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου.
Β) Εκλογή τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής
** Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι για το διοικητικό συμβούλιο ή το εποπτικό συμβούλιο της Π.Ε.Δ., καθώς και να είναι εκπρόσωποι της Π.Ε.Δ. στη γενική συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε.
Γ) Εκλογή διοικητικού δυμβουλίου, καθώς και εκλογή εκπροσώπων της Π.Ε.Δ. στη Γ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.
Η Γενική Συνέλευση εκλέγει κατά την ημέρα που θα οριστεί με την ημερήσια διάταξη, με μυστική ψηφοφορία και με ψηφοδέλτια 21 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Π.Ε.Δ., δηλαδή εκλέγονται 13 δήμαρχοι και 8 δημοτικοί σύμβουλοι.
Στη Γ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. συμμετέχουν αυτοδίκαια οι 34 δήμαρχοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, 5 δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι εκλέγονται από τη Γ.Σ. αυτής και οι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι είχαν διατελέσει στην προηγούμενη δημοτική περίοδο μέλη του διοικητικού ή του εποπτικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ.
Δ) Εκλογή εποπτικού συμβουλίου
Ταυτόχρονα με την εκλογή του διοικητικού συμβουλίου αλλά με ξεχωριστή διαδικασία εκλέγονται από τη γενική συνέλευση τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου. Για την εκλογή των μελών του εποπτικού συμβουλίου καταρτίζεται ενιαίο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιλαμβάνει τους υποψηφίους με αλφαβητική σειρά.
Το εποπτικό συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με τις διατάξεις τον άρθρου 8 τον Π.Δ. 75/2011, θα αποτελείται από τρία μέλη.
Με βάση τα ανωτέρω το πρόγραμμα των εργασιών της Γ.Σ. της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίον, διαμορφώνεται ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Π.Ε.Δ. ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ,
ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ &
ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε

ΩΡΑ 09.00 – 10.00 Προσέλευση – εγγραφή μελών Γ.Σ.
10.00 – 10.05 Διαπίστωση απαρτίας.
10.05 – 10.15 Χαιρετισμός του κ. Αλέξανδρου Αθανασίου, δημάρχου Σύρου -Ερμούπολης
10.15 – 10.20 Εκλογή εφορευτικής επιτροπής.
10.20 – 11.00 Χαιρετισμοί επισήμων
• Υπουργός Εσωτερικών
• Εκπρόσωποι Υπουργείων
• Βουλευτές Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
• Γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ν. Αιγαίου
• Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
• Εκπρόσωπος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας
*Οι ανωτέρω έχουν προσκληθεί για την παρακολούθηση των εργασιών της Γ.Σ.
11.30 – 11.45 Ομιλία κ. Αντώνη Β. Καμπουράκη τ. δημάρχου Ρόδου & προέδρου της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου 2019 – 2023,
11.45 – 12.00 Ομιλία κ. Ευαγγέλου Φραγκάκη δημάρχου Χάλκης και μέλους τον Εποπτικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου.
12.00 -13.00 Ομιλίες των εκπροσώπων των υποψηφίων συνδυασμών και των ανεξαρτήτων υποψηφίων.
13.00 Έναρξη ψηφοφορίας
* Η ψηφοφορία Θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του ξενοδοχείου. * Κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας οι εργασίες της Γ.Σ. θα συνεχιστούν με τοποθετήσεις μελών της Γ.Σ.
15.00 Λήξη Ψηφοφορίας
15.00 – 16.00 Διαδικασία έκδοσης αποτελεσμάτων ψηφοφορίας – Ανακοίνωση αποτελεσμάτων.
16.05 Λήξη γενικής συνέλευσης
Πρόεδρος της γενικής συνέλευσης σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 10 τον Π.Δ. 75/2011, θα είναι ο κ. Αλέξανδρος Αθανασίου, δήμαρχος Σύρου — Ερμούπολης, ως Δήμαρχος της έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η εκλογή των μελών τον Δ.Σ. γίνεται κατά συνδυασμούς ή και με μεμονωμένες υποψηφιότητες. Όλες οι υποψηφιότητες καταρτίζονται με απλή γραπτή δήλωση την οποία υπογράφουν όλοι οι υποψήφιοι που αποτελούν τους συνδυασμούς.
Ο μεμονωμένος υποψήφιος υποβάλλει γραπτή δήλωση με την οποία γνωστοποιεί την υποψηφιότητά του.
Οι δηλώσεις υποψηφιότητας υποβάλλονται στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης (δηλ. στον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης) μέχρι την 15η ώρα της προηγούμενης των εκλογών ημέρας (δηλ. την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024) στα γραφεία της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου στην Πλατεία Λαϊκής Κυριαρχίας, στην Ερμούπολη.

      Μαίρη Φώτη

 Πηγή:www.dimokratiki.gr