Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, για τις αυξήσεις στα γενόσημα φάρμακα
Κοινωνικά
21/02/2024

“Θύελλα” αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι αιφνιδιαστικές αυξήσεις στις συμμετοχές 1.700 φαρμάκων, που φαίνεται να έχουν επιβληθεί, από 12 Φεβρουαρίου  και αγγίζουν ακόμα και το 80%.

Οι ασφαλισμένοι εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι και οργισμένοι για την επιβάρυνση που καλούνται να πληρώσουν και  οι φαρμακοποιοί γίνονται αποδέκτες των παραπόνων των ασφαλισμένων, επισημαίνει ο πρόεδρος του του Φαρμακευτικού συλλόγου Δωδεκανήσου Νίκου Φουτούλη , ο οποίος υπογραμμίζει την μερική υποχώρηση  του υπουργείου υγείας στο θέμα των αυξήσεων, χωρίς να παίρνει πίσω ακόμη ένα αντιλαϊκό μέτρο, αλλά βάζοντας ένα πλαφόν 3 ευρών στην αύξηση. 

Ειδικότερα, αυτό που έχει αλλάξει από την περασμένη Δευτέρα είναι ότι πλέον η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ είναι ίση με το φθηνότερο γενόσημο της κάθε δραστικής ουσίας. Δηλαδή, η ασφαλιστική τιμή ενός φαρμάκου επί της οποίας ορίζεται και η συμμετοχή του ασθενούς (0%, 10% ή 25%) προσδιορίζεται με βάση το πιο φθηνό σκεύασμα στην κατηγορία. Εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει πιο ακριβό γενόσημο ή το πρωτότυπο φάρμακο, θα πληρώσει επιπλέον του ποσοστού συμμετοχής και τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής

 

Ρεπορτάζ