Η ενορία Αγίου Παύλου Κω στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο
Κοινωνικά
05/03/2024

Η ενορία Αγίου Παύλου Κω στο πλαίσιο της διήμερης προσκυνηματικής εκδρομής στι Ιερό νησί της Πάτμου, πραγματοποίησε επίσκεψη και τέλεσε Παράκληση στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης.

 

Σπήλαιο Αποκάλυψης, Πάτμος: Εκεί όπου ο Θεός μίλησε στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο

Η φήμη της Πάτμου οφείλεται στον μυστικό ιερό απόηχο που βγαίνει από το θεολάξευτο σπήλαιο της αποκάλυψης .

 

Ο οικισμός της Χώρας Πάτμου, με τη Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως, έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

 

Η εξαιρετική τους σημασία αναγνωρίζεται και προστατεύονται προς όφελος της ανθρωπότητας. Όταν κάποιος βρεθεί στην Πάτμο, ίσως να μην περάσει καν από το μυαλό του τι πρόκειται να δει, να βιώσει και να ανακαλύψει.

 

Η ιστορία της Πάτμου ξεκινάει με τον Άγιο Ιωάννη το θεολόγο το 95 μ.χ . Το 14ο έτος της βασιλείας του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Δομητιανού, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης εξορίζεται από την Έφεσο στην Πάτμο διότι κήρυττε το Χριστό.

Το νησί της Πάτμου ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα θρησκευτικού τουρισμού στον κόσμο και με μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς κηρυγμένα από την UNESCO τη Χώρα, τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης. Κατά την παραμονή μου στο νησί επισκέφθηκα το Σπήλαιο. Τον τόπο που ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού, εξόριστος το 95 μ.Χ., οραματίστηκε και συνέγραψε το ιερό αποκαλυπτικό κείμενο, καθώς και εκκλησιών και άλλων κτισμάτων, που μαζί με το σπήλαιο αποτελούν μέρος ενός ενιαίου συγκροτήματος. Εκεί συνάντησα τον Ιερομόναχο Ισίδωρο…

 

“Εδώ είναι ο τόπος που ήρθε ο Ιωάννης ο Θεολόγος εξόριστος από την Έφεσο της Μικράς Ασίας το 95 μ. Χ. Ήταν η εποχή της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας…Εποχή των Διωγμών. Το νησί τότε ήταν τόπος εξορίας. Βρήκε το σπήλαιο εδώ κι έγινε ο τόπος προσευχής του. Μια ημέρα, Κυριακή την ώρα της προσευχής του, το γράφει και στο βιβλίο του, άκουσε τη φωνή του Θεού που του είπε ότι ακούς να το γράψεις σε βιβλίο. Ο βράχος σκίστηκε σε 3 ρωγμές κι έγραψε την Αποκάλυψη. Το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης και μετά παρουσιάστηκε μπροστά του κι ο Χριστός. Εχουμε δηλαδή την σωματική παρουσία στο Σπήλαιο. Πάτησαν τα πόδια του Χριστού. Είναι θεοβάδιστο. Ειναι κατάληξις των Αγίων Τόπων γι αυτό και λέγεται “Ιερουσαλήμ του Αιγαίου”. Τον είδε με άλλη μορφή το Χριστό, με όλη του τη δόξα ανάμεσα σε 7 χρυσές λυχνίες με μία χρυσή ζώνη. Με άλλη μορφή και τρόμαξε. Έπεσε αμέσως βέβαια στα πόδια του. Όλα αυτά τα γράφει μέσα στο βιβλίο του, στο πρώτο κεφάλαιο. Τον είδε να κρατάει στο αριστερό του χέρι, δύο κλειδιά που συμβολίζουν το θάνατου και του άδου , γιατί ο Χριστός νίκησε το θάνατο. Στο δεξί του χέρι κρατούσε 7 αστέρια ή 7 άγγελοι που συμβολίζουν τις 7 εκκλησίες της Μικράς Ασίας”.

aegeanews.gr

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ