Με ιστορικό ενδιαφέρον, η εκπαιδευτική εκδρομή του Πειραματικού σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Κω
Κοινωνικά
17/04/2024

Με ιστορικό ενδιαφέρον, η εκπαιδευτική εκδρομή του Πειραματικού σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Κωπου ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. 

Οι μαθητές, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο και το ανασκαφικό αρχείο της Πανεπιστημιακής ανασκαφής της Καρδάμαινας (αρχαίας Αλάσαρνας), όπου αποκαλύπτεται το ελληνιστικό-ρωμαϊκό Ιερό του Απόλλωνα και του Ηρακλή, μυθικού γενάρχη των Κώων, και ένας πρώιμος βυζαντινός οικισμός. Ξεναγήθηκαν από τον συνεργάτη της ανασκαφής και συνοδό εκπαιδευτικό τον Γιώργο Δουλφή, ενώ παρουσιάστηκε το μυθολογικό παρελθόν της Κω από τη συνοδό εκπαιδευτικό κ. Σ. Μπεκρή και τους μαθητές του Ομίλου Γλώσσας και Πολιτισμού.

Αξίζει να σημειωθεί η ξενάγηση στο ιστορικό αρχείο του 1ουΓΕΛ Κω, από τον διευθυντή του σχολείου Γιώργο Χαρτοφιλη καθώς και  η επέκταση eTwinning συνεργασίας με την εποπτεία της συνοδού εκπαιδευτικού Δ. Τζακώστα. 

Επίσης πραγματοποιήθηκε  εργαστήριο ψηφιοποίησης επιλεγμένων τεκμηρίων με τον εξοπλισμό του Ομίλου Ι.Α. (επίπεδος σαρωτής, σαρωτής βιβλίων και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής) από τους μαθητές του Πειραματικού Σχολείου και μαθητές του Ιπποκρατείου, όπως επίσης  ανταλλαγή αρχειακών και άλλων παρουσιάσεων ανάμεσα στους μαθητές των δύο σχολείων. 

  • Το πλούσιο πρόγραμμα επίσκεψης στην Κω, περιελάμβανε:

  • περιήγηση στην πόλη της Κω  και ξενάγηση από τον συνοδό εκπαιδευτικό Ν. Ανδριώτη και την εκπαιδευτικό κα Σοφία Καραγιάννη με τη συνοδεία μαθητών του Ιπποκρατείου 1ου Γενικού Λυκείου Κω  επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Καρδάμαινας και το ιστορικό αρχείο του, στο οποίο φυλάσσονται έγγραφα από την εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας.

  • Ξενάγηση από την διευθύντρια κυρία Μαρία Καραναστάση και τον πρώην διευθυντή και συγγραφέα κ. Νίκο Ιερομνήμονα, ο οποίος έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με τον Όμιλο Ι.Α. Συνεργασία με τον διευθυντή του Γενικού Λυκείου Αντιμάχειας κ. Γιάννη Κρητικό και μαθητές του. Εργαστήριο ψηφιοποίησης επιλεγμένων τεκμηρίων με τον εξοπλισμό του Ομίλου Ι.Α. (επίπεδος σαρωτής, σαρωτής βιβλίων και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής).

  • Ξενάγηση στο Ασκληπιείο από τον Γ. Δουλφή και την Σ. Μπεκρή.

  • Επιγραφικό εργαστήριο στο Μουσείο Επιγραφικής του Ασκληπιείου: α. μελέτη ενός αρχαίου αρχείου, των επιγραφών ενός ιερού νοσοκομείου της αρχαιότητας, β. επιγραφικά κείμενα για τη φιλία (κύριος θεματικός άξονας για φέτος του Ομίλου Γλώσσας και Πολιτισμού), γ. γνωριμία με τις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους και το παράδειγμα της δωρικής στις επιγραφές της Κω.

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ