Ανοίγει τη Δευτέρα του Πάσχα η εστίαση-Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Κοινωνικά
02/05/2021

Από αύριο (3/5) Δευτέρα του Πάσχα ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης. Καφετέριες και εστιατόρια είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους πελάτες τους με τραπεζάκια έξω και τα απαραίτητα μέτρα, δηλαδή αποστάσεις, μάσκες και αντισηπτικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την εστίαση, ανοίγουν όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που διαθέτουν εξωτερικούς χώρους και μόνο, ενώ τα νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά.

Οι πελάτες θα είναι καθήμενοι, ενώ τα μαγαζιά θα κλείνουν στις 22:45, αφού η απαγόρευση της κυκλοφορίας από αύριο (3/5) ξεκινά στις 23:00. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές μέχρι να καθίσουν οι πελάτες στο τραπέζι, ενώ δεν επιτρέπεται η μουσική.

Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται ώστε να επισκεφθούν κάποιο εστιατόριο ή καφετέρια με μήνυμα στο 13033 με τον κωδικό 6.

Όσον αφορά εστιατόρια και αναψυκτήρια εντός ξενοδοχείων θα λειτουργήσουν αλλά μόνο για τους διαμένοντες.

Η συνολική εικόνα του «αύριο» της εστίασης

Πιο αναλυτικά, για την εστίαση π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering [πλην φοιτητικών εστιατορίων] θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι

– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής

– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

– Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

– Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

– Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).Πηγή: Reporter.gr