Επίδομα 534 ευρώ: 150.000 εργαζόμενοι «βγαίνουν» εκτός τον Μάιο
Κοινωνικά
09/05/2021
Με την σταδιακή άρση του lockdown και το άνοιγμα της οικονομίας, αυστηροποιείται το πλαίσιο για τις αναστολές εργασίας και τους δικαιούχους του επιδόματος των 534 ευρώ, καθώς περισσότεροι από 400 ΚΑΔ αποκλείονται από το μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας τον Μάιο.

Ειδικότερα, οι αναστολές παραμένουν ενεργές τον Μάιο μόνο στους κλειστούς ΚΑΔ, στην εστίαση, στο λιανεμπόριο και σε κάποιους λίγους μεμονωμένους ΚΑΔ από άλλες δραστηριότητες. Υπενθυμίζεται πως η εστίαση θα λάβει την αποζημίωση, αν ο εργαζόμενος εργάζεται πάνω από 16 ώρες την εβδομάδα, δίχως να ισχύει το κριτήριο του τζίρου. Το ίδιο ισχύει και για κλειστές επιχειρήσεις και λιανεμπόριο, καθώς υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι που λειτουργεί με click away.

Από την άλλη πλευρά, μπήκε «κόφτης» για 150.000 εργαζομένους, οι οποίοι αν και σε καθεστώς αναστολής εργασίας, δεν θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, επειδή εργάζονται λιγότερες από 4 ώρες ημερησίως.

Στους κλάδους που μένουν εκτός του μέτρου των αναστολών είναι, μεταξύ άλλων, οι ανοιχτοί πληττόμενοι κλάδοι, όπως το χονδρεμπόριο και η βιομηχανία. Έτσι, η λίστα των επιχειρήσεων που δικαιούνται να θέσουν τους εργαζόμενους τους σε αναστολή σύμβασης για τον μήνα Μάιο είναι περιορισμένη, καθώς σε αναστολή τίθενται μόνο όσοι εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί έως 31 Ιανουαρίου 2021 (δηλαδή αποκλείονται όσοι προσλήφθηκαν Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο).

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αμβλύνει τις συνέπειες από το φαινόμενο επιτήδειων επιχειρηματιών, που έκαναν εικονικές προσλήψεις και λάμβαναν επιδοτήσεις με προσλήψεις λίγων ωρών.



Πηγή: Reporter.gr