Προνόμια εμβολιασμένων: Όλα όσα είναι στο τραπέζι
Κοινωνικά
26/06/2021
Ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους, θα γίνουν τη Δευτέρα, καθώς οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA ενώ πρόσθεσε ότι την εβδομάδα που έρχεται θα γίνουν οι περισσότερες πληρωμές για τους επαγγελματίες της εστίασης που εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
 
Όπως είπε:«Αυτή την εβδομάδα θα πληρωθούν τουλάχιστον 10.000 επαγγελματίες της εστίασης» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για την ταχύτερη εκαθάρριση ΕΣΠΑ στην ιστορία του ελληνικού κράτους.
 
«Η αίτηση έγινε 14/5, έχουν ήδη γίνει οι πρώτες πληρωμές και το μεγαλύτερο κομμάτι πληρωμών έρχεται», σημείωσε ο υπουργός ενώ αναφορικά στα γυμναστήρια, ανέφερε: «Δυο εβδομάδες μετά την εστίαση ακολουθούν τα γυμναστήρια, οπότε και η πληρωμή θα γίνει 2 εβδομάδες μετά».
 
Επιπλέον όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης: «Θα δώσουμε μια έκτακτη επιχορήγηση μόνο στις σχολές χορού που ήταν κλειστές».
 
Η πορεία του εμβολιασμού και τα προνόμια των εμβολιασμένων
 
 
Θα υπάρξουν τη Δευτέρα σχετικές ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους. Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα. Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως στο κλειστό χωρό θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες», ανέφερε.
 
«Αν ο ρυθμός διατηρηθεί όλο το καλοκαίρι θα παμέ καλά. Αν τα 4.300.000 γίνει 7 εκατομμύρια θα έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θέλουμε. Δεν ξέρουμε όμως αν αυτός ο ρυθμός θα κρατηθεί. Το κίνημα του αντιεμβολιασμού δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο», πρόσθεσε.
 

Μια σειρά από προνόμια για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως εξετάζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοιτην ώρα που η ανησυχία των ειδικών για τη μετάλλαξη Δέλτα ολοένα και μεγαλώνει. 

Σημειώνεται ότι ήδη έχει ανακοινωθεί πως από την προσεχή Δευτέρα, 28 Ιουνίου οι πλήρως εμβολιασμένοι εξαιρούνται από τη διενέργεια self test για την εργασία τους και για την άθλησή τους στα γυμναστήρια. Απαραίτητη προθεσμία για το συγκεκριμένο προνόμιο είναι να έχουν περάσει 15 ημέρες από την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης εμβολιασμού ή της πρώτης εάν πρόκειται για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson.

Στο «τραπέζι το ενδεχόμενο» οι ιδιοκτήτες να αποφασίζουν

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, δε θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποφασίζει ο ιδιοκτήτης του κάθε καταστήματος το εάν θα μπαίνουν στο μαγαζί του (στους εσωτρικούς χώρους) μόνο εμβολιασμένοι ή αν θα είναι μεικτό.

Μάλιστα εξετάζεται να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες καταστημάτων να επιλέξουν Covid free κατάστημα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν σκέψεις τα καταστήματά που θα είναι μόνο για εμβολιασμένους να υπάρχει δυνατότητα πληρότητας 100% στους εσωτερικούς χώρους. Εάν από την άλλη ο ιδιοκτήτης επιλέξει το κατάστημά του να είναι «μικτό», η πληρότητα στους εσωτερικούς χώρους να είναι στο 50%, ενώ οι μη εμβολιασμένοι να χρειάζονται self test για να μπουν εντός καταστήματος.

Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα - Ακόμα 20 ύποπτα κρούσματα στην Κρήτη

Πολύ χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην Κρήτη

Στην Κρήτη, με εξαίρεση το Λασίθι, οι πλήρως εμβολιασμένοι σε καθένα από τους τρεις υπόλοιπους νομούς δεν ξεπερνούν το 30%. Αναλυτικότερα τα ποσοστά εμβολιασμών ανά νομό διαμορφώνονται ως εξής:

  • Λασίθι: 40,84%
  • Χανιά: 29,38%
  • Ηράκλειο: 28%
  • Ρέθυμνο: 26,82%
πηγή:ethnos,open