Τον Κώο επιστήμονα, επίκουρο καθηγητή του Χάρβαρντ, Λευτέρη Ήλιο Πασχάλη τίμησε ο δήμαρχος Κω
Κοινωνικά
04/09/2021

Τον Κώο επιστήμονα  και ερευνητή, Λευτέρη Ήλιο Πασχάλη υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του, ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς με τον δημοτικό σύμβουλο Σταμάτη Πη. Ο  Λευτέρης, είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και  μέλος του εργαστηρίου κερατοπροστασίας της Βοστόνης για τα μάτια και το αυτί και εκπαιδευτής οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.    Στο πρόσωπο του Λευτέρη Πασχάλη τιμάμε τους Κώους επιστήμονες, επισήμανε ο κ.Νικηταράς, σημειώνοντας πως η Κως έχει πολλούς επιστήμονες  που διαπρέπουν στο εξωτερικό κι είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του νησιού μας , ενώ τόνισε πως δημοτική αρχή ξεκίνησε τη διαδικασία καταγραφής των αποδήμων όλων των γενεών. Ο  Λευτέρης Πασχάλης ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την τιμή που του έκανε ως αναγνώριση του έργου του και  συνεχάρη τον δήμαρχο για την πρωτοβουλία στο  να καταγράψει τους ομογενείς και να προβάλει τη νέα γενιά επιστημόνων που διαπρέπει στο εξωτερικό. Ο Λευτέρης με συγκίνηση αναφέρθηκε στο νησί του την Κω και σημείωσε πως  είναι στην καρδιά του... Αναφερθείς στο ερευνητικό του έργο στην οφθαλμολογία, σημείωσε πως η έρευνα επικεντρώνεται στον τεχνητό κερατοειδή, ενώ ανακοίνωσε την ευχάριστη είδηση,  ότι εγκρίθηκε η έρευνα της ομάδας του, από Κίνα και Αμερική , ώστε στο επόμενο διάστημα να εφαρμοστεί σε ανθρώπους για να βρουν το φως τους.

Τον Λευτέρη, συνόδευε η σύζυγος του διακεκριμένη χειρούργος με εξειδίκευση στο βυθό του ματιού, Miriam Englander Πασχάλη η οποία ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την πρωτοβουλία του και αναφέρθηκε στην αγάπη της για την Κω, τους ανθρώπους της και την οικογένεια του Λευτέρη. Επίσης μαζί με τον Λευτέρη ήταν οι γονείς του , ο Γιάννης Πασχάλης και η μητέρα του Μαρία, ο γαμπρός του, τα παιδιά του και ο συμπατριώτης μας ομογενής Νίκος Κρητικός ο οποίος αναφέρθηκε με λόγια αγάπης για τον Λευτέρη.

 Ο δήμαρχος χάρισε στον Λευτέρη Πασχάλη το βιβλίο του συμπατριώτη μας συγγραφέα  Αλέκου Μαρκόγλου Η Κως μέσα από τα χαρακτικά των Ευρωπαίων περιηγητών και χαρτογράφων (15ος-19ος. αιώνας) καθώς και τον όρκο του Ιπποκράτη στον ίδιο και στη σύζυγο του.

 

Λίγα λόγια για τον Λευτέρη Ήλιο Πασχάλη

Ο εκλεκτός συντοπίτης μας, από το Ασφενδιού της Κω, έχει μια εξαίρετη διαδρομή σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια (Coventry, Aston University κλπ).

Παράλληλα, συνεχίζει το ερευνητικό του έργο όπου απέσπασε και νέα διάκριση από την Ακαδημία Επιστημών ΗΠΑ ως ασχολούμενος με την έρευνα σε θέματα Οφθαλμολογίας και αποκατάστασης των ματιών μετά από τραυματισμό.

Ως ερευνητής επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ο Ελευθέριος Ι. Πασχάλης, MSc, PhD, μέλος του εργαστηρίου κερατοπροστασίας της Βοστόνης για τα μάτια και το αυτί και εκπαιδευτής οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, συνεχίζει να αποσπά επαίνους με την πολύ σημαντική συμβολή του σε ότι αφορά τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στον τομέα της Οφθαλμολογίας.

Μεγάλη του αγάπη το νησί μας, το χωριό  καταγωγής του το Λαγούδι , η οικογένεια του και το αγαπημένο του σπορ το kite surf!

 

Φωτογραφίες
Ρεπορτάζ