Ηλεκτρικά λεωφορεία: Σε 1,5 χρόνο στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης
Κοινωνικά
13/09/2021

Ζήτημα ημερών η ανακοίνωση του διαγωνισμού - Ποια είναι τα θέματα που ζητούν λύση - Προτάσεις και για φόρτιση άλλων οχημάτων στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ

Σε 1,5 χρόνο θα δούμε στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία, τα οποία αποτελούν μέρος της μεγάλης προμήθειας που θα γίνει τμηματικά με τον σχετικό διαγωνισμό, ο οποίος θα αφορά τα πρώτα 770 οχήματα να αναμένεται να βγει στον αέρα αυτήν ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), Βασίλης Ξυπολυτάς κατά την τοποθέτησή του στην ημερίδα που διοργάνωσε το Υπερταμείο για τις δημόσιες επιχειρήσεις.

 Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν μέχρι τότε είναι ο σχεδιασμός της φόρτισης των εν λόγω οχημάτων η κυκλοφορία των οποίων θα φέρει και έναν πλήρη επανασχεδιασμό των δρομολογίων, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Νίκος Αθανασόπουλος στην ίδια ημερίδα.

Ζήτημα ημερών ο διαγωνισμός για αστικά λεωφορεία

Γεγονός είναι, πάντως, ότι ο μεγάλος διαγωνισμός για την προμήθεια αστικών λεωφορείων για τις ανάγκες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι πλέον ζήτημα ημερών. Η πρώτη φάση προμήθειας αστικών λεωφορείων που θα ανανεώσουν τους στόλους Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα αφορά την αγορά 770 αστικών λεωφορείων, εκ των οποίων τα 2/3 θα δρομολογηθούν στην Αθήνα και το 1/3 στη Θεσσαλονίκη. Σε επίπεδο τεχνολογικού μείγματος, περίπου τα 350 εξ αυτών αναμένεται να είναι ηλεκτρικά, 300 φυσικού αερίου (200 12μετρα και 100 18μετρα) και 120 υβριδικά. Το κόστος της προμήθειας εκτιμάται σε περίπου 380 εκατομμύρια ευρώ.

 

Το ζήτημα της φόρτισης των οχημάτων

Η β΄ φάση του διαγωνισμού αναμένεται εντός του 2022. Ωστόσο, η μετατροπή του στόλου των αστικών λεωφορείων σε «πράσινο» με ένα μεγάλο ποσοστό του να αφορά αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα προυποθέτει να έχει πλήρως επιλυθεί το θέμα της φόρτισης των οχημάτων. Ηδη ο ΟΑΣΑ βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ παράλληλα εξετάζονται τόσο το σενάριο της νυχτερινής φόρτισης των οχημάτων στα αμαξοστάσια όσο και το σενάριο της σύντομης φόρτισης σε σημεία, στα οποία τα λεωφορεία παραμένουν για ένα διάστημα, όπως π.χ. οι αφετηρίες γραμμών.

Οπως μάλιστα αποκάλυψε ο κ. Ξυπολυτάς, στην ΟΣΥ έχουν φτάσει ήδη προτάσεις για φόρτιση και αστικών οχημάτων (εκτός λεωφορείων) στα αμαξοστάσια της εταιρίας όπου θα τοποθετηθούν σταθμοί φόρτισης και – σύμφωνα με τον ίδιο – υπάρχει ελεύθερος χώρος για τη στάθμευση οχημάτων.

 

«Η φόρτιση είναι η πιο σημαντική πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ηλεκτροκίνηση» επεσήμανε ο κ. Αθανασόπουλος σημειώνοντας πως η νυχτερινη φόρτιση φαίνεται πιο απλή και κατάλληλη για να γίνει το πρώτο βήμα: «Εκεί πρέπει να δούμε το κατά πόσο το δίκτυο μπορεί να φέρει αυτό το ρεύμα. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να μας φέρει αυτήν την υποδομή. Η καθ΄οδόν φόρτιση δίνει μεγαλύτερη ευελιξία αλλά έχει και ρίσκο τόσο ως προς το χώρο και τη δυνατότητα να τοποθετηθεί η υποδομή όσο και ως προς την αυτονομία που δίνει στο λεωφορείο». Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι ιδιαιτερότητας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι οποίες δεν είναι πόλεις που μπορούν απολύτως να συγκριθούν με άλλες ευρωπαικές, στις οποίες ήδη προχωρεί η ηλεκτροκίνηση. Οι δύο ελληνικές μεγάλες πόλεις δεν είναι «επίπεδες», όπως π.χ. οι Βρυξέλλες. Εχουν κλίσεις, ενώ το καλοκαίρι αναπτύσσουν και υψηλές θερμοκρασίες. Και τα δύο είναι χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την κατανάλωση και κατά συνέπεια την αυτονομία που θα έχουν τα οχήματα.

H εξοικείωση του προσωπικού

Το δεύτερο ζητούμενο – σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο – είναι η εξοικείωση του προσωπικού, των οδηγών αλλά και των τεχνιτών της ΟΣΥ, οι οποίοι θα κληθούν να τα διαχειριστούν.

Μια πρώτη γεύση δόθηκε στους εργαζομένους τους προηγούμενους μήνες κατά τους οποιους κυκλοφόρησαν πιλοτικά στους δρόμους της Αθήνας και σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας πέντε «υποψήφια» οχήματα ευρωπαικών και κινεζικών εταιριών.

Βέβαιο, πάντως, θεωρείται ότι τα ζητήματα αυτονομίας θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό το που θα δρομολογηθούν αυτά τα λεωφορεία μετά την ένταξή τους στο στόλο της ΟΣΥ και του ΟΑΣΘ. Πιθανότερο σενάριο είναι τα ηλεκτρικά λεωφορεία να καλύψουν περιοχές των κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καλύπτοντας σχετικά μικρές αποστάσεις και συντελώντας παράλληλα στη μείωση του θορύβου στις περιοχές αυτές, οι οποίες είναι και περισσότερο επιβαρυμένες περιβαλλοντικά.Η έλευσή τους, πάντως, θα αλλάξει ριζικά το συνολικό πλέγμα δρομολογίων στις δύο πόλεις.

Κι όμως η Ελλάδα έχει ιστορία στην ηλεκτροκίνηση

Αν και στις τελευταίες θέσεις των χωρών, ως προς την κατοχή ηλεκτρικών οχημάτων, η χώρα μας διαθέτει αρκετή εμπειρία σε ηλεκτροκίνητα οχήματα μέσω των τρόλεϊ, τα οποία αν και έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για τη χαμηλή τους ταχύτητα, εκπροσωπούν την τεχνολογία πιο «καθαρών» οχημάτων στους δρόμους της Αθήνας.

«Θα αξιοποιήσουμε την ιστορία των 80 ετών των τρόλεϊ στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Ξυπολυτάς υπενθυμίζοντας ότι το πρώτο δημόσιο τρόλεϊ κυκλοφόρησε το 1939 – πριν ακομα και από τα λεωφορεία.

Σήμερα στον στόλο της ΟΣΥ περιλαμβάνονται 220 τρόλεϊ, τα οποία αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα τρόλεϊ στην Ευρώπη, ενώ η εταιρία των οδικών μέσων εξασφαλίζει το 12% - 14% της λειτουργίας της με ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός το οποίο την κατατάσσει σε μία από τις υψηλότερες θέσεις στην ηλεκτροκίνηση των ΜΜΜ στην Ευρώπη.

πηγή : Έθνος