Σχολεία: Θετικά 1.000 -1.500 self test σε δείγμα 800.000 μαθητών - Τι ισχύει για τηλεκπαιδευση & απουσίες
Κοινωνικά
14/09/2021

Σε αρκετά χαμηλό ποσοστό είναι τα θετικά self test των μαθητών κατά την πρώτη ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, την ώρα που διάχυτη είναι η αγωνία για το αποτύπωμα που θα έχει το άνοιγμα των σχολείων στην εξέλιξη της πανδημίας.

Θετικά 1.000-1.500 στα 800.000 self test μαθητών

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, συνολικά έγιναν 800.000 τεστ από τους μαθητές. Από αυτά, βρέθηκαν θετικά περίπου 1.000-1.500, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και η διδασκαλία να γίνεται δια ζώσης. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, μόνο εάν τα κρούσματα φτάσουν "50% συν 1" θα κλείνει ένα τμήνα, αλλά από το υπουργείο Παιδείας τονίζεται ότι εάν κάποια στιγμή οι ειδικοί αποφανθούν ότι υπάρχουν ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και πρέπει αυτή η απόφαση να διαφοροποιηθεί, οι οδηγίες θα αλλάξουν.

Πάντως, σε απόφαση του υπουργείου Παιδείας ("Λειτουργία εκπαιδευτικών μονάδων κατά την έναρξη του σχ. Έτους 2021-2022 και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19 κατά τη λειτουργία τους") τίθεται οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί ένας μαθητής να απέχει από τα δια ζώσης μαθήματα και να κάνει τηλεκπαίδευση.

Οι 3 περιπτώσεις για τηλεκπαίδευση

α) σε μαθητές/τριες ηλικίας κάτω των δώδεκα (12) ετών που πάσχουν από τα κάτωθι σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, και εφόσον προσκομισθούν στην σχολική μονάδα τα απαραίτητα ιατρικά δικαιολογητικά, τα οποία έχουν εκδοθεί από δημόσια δομή υγείας, που τα αποδεικνύουν:

  • Παιδιά με αιμοδυναμικά σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια

  • Παιδιά με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ίνωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου

  • Παιδιά με σύνθετα μεταβολικά νοσήματα 4. Παιδιά με βαριές νευρολογικές/νευρομυικές παθήσεις (πχ. Νωτιαία μυϊκή ατροφία κ.λπ.)

  • Παιδιά με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια

  • Παιδιά που παρουσιάζουν σοβαρή ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη), HIV λοίμωξη και CD4<500

  • Παιδιά υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (pred- nisolone>20mg/μέρα)

  • Παιδιά που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοή- θεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της

  • Παιδιά μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες

  • Παιδιά μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες

  • Παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία και ιστορικό εμφάνισης επιπλοκών καθώς και πολυμεταγγιζόμενα παιδιά που έχουν συννοσηρότητες

β) σε μαθητές/τριες άνω των δώδεκα (12) ετών, οι οποίοι/ες ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες υποκείμενων νοσημάτων, κατόπιν σχετικού αιτήματος για ένταξη στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ύστερα από σχετική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού. Τα παραπάνω αιτήματα εξετάζονται από αρμόδια Επιτροπή της παρ. 3 του παρόντος άρθρου και

γ) σε μαθητές/τριες που συνοικούν με άτομο/άτομα που πάσχει/πάσχουν από υποκείμενο νόσημα που οδηγεί σε σοβαρή ανοσοκαταστολή, και ιδίως:

1) άτομα με μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου που λαμβάνει δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα,
2) άτομα με μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή που λαμβάνει δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα,
3) άτομα με διάγνωση νεοπλασίας ή αιματολογικής κακοήθειας που βρίσκεται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία,
4) άτομα με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου)
5) άτομα με ανοσοκαταστολή λόγω βα- ριάς συνδυασμένης ανοσοανεπάρκειας, HIV λοίμωξης με CD4<200 κύτταρα/μL ή που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοειδών ή δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα λόγω φλεγμονωδών νοσημάτων.

Οι απουσίες

Υπενθυμίζεται ότι δεν δικαιολογούνται οι απουσίες μαθητών που απέχουν από τα μαθήματα επειδή οι γονείς ανησυχούν για τυχόν κρούσματα στα σχολεία.

Τέλος, αναφορικά με το κίνητρο των 50 GB στα κινητά τηλέφωνα των παιδιών που θα εμβολιαστούν κατά της COVID-19, τα data θα κομίζονται κατόπιν βεβαίωσης του γονέα στον οποίο ανήκει το κινητό τηλέφωνο στο gov.gr

Πηγή: www.thetoc.gr