Εκτακτο βοήθημα: Πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να μετριάσει τις επιπτώσεις της ακρίβειας
Οικονομία
27/02/2022

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για δημιουργία ενός «μίνι Ταμείου Ανάκαμψης» που να αντιμετωπίζει την εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους και να μπορεί να προστατεύσει νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Όπως αποφάσισε το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης, στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου (η οποία θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου) θα προσκομιστούν προτάσεις υλοποίησης της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού. Εάν οι προτάσεις αυτές γίνουν αποδεκτές από όλα τα μέλη του Συμβουλίου, θα περάσουμε στη φάση υλοποίησής τους. Εάν υπάρξουν αντιρρήσεις, η συζήτηση θα συνεχιστεί.

Όπως συνέβη και στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπως συνέβη και σε όλες τις αποφάσεις της Ενωμένης Ευρώπης, τα 27 κράτη- μέλη καθυστερούν. Οι ευρωπαϊκές διαδικασίες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν γρήγορες λήψεις αποφάσεων. Συνεπώς, ακόμα κι εάν η πρόταση Μητσοτάκη γίνει αποδεκτή από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, σίγουρα στο μεσοδιάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει μόνη της, χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια, τις συνέπειες της τεράστιας ακρίβειας που πλήττει αδιακρίτως τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της χώρας.

Ακόμα κι αν οι τιμές της ενέργειας αρχίσουν να αποκλιμακώνονται την άνοιξη, ο Μάρτιος θα είναι πολύ δύσκολος μήνας για τους καταναλωτές, αλλά και για την κυβέρνηση που θα πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά τους ευάλωτους, ώστε να μην μείνουν χωρίς ρεύμα, πράγμα που θα αμαυρώσει το κυβερνητικό αφήγημα περί «μεγάλης ανάπτυξης».

Ήδη στις 10 Μαρτίου θα ανακοινωθεί τόσο ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου, ο οποίος τον Ιανουάριος έφτασε το θηριώδες ποσοστό του 6,2%, όσο και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια. Η Αθήνα έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες, η επιδοματική πολιτική για μείζονες κρίσεις, όπως αυτή του ενεργειακού κόστους ή εκείνη του κορονοϊού, να μην προσμετράται στο έλλειμμα και το χρέος των κρατών, κάτι που όμως δύσκολα θα γίνει ευρωπαϊκή απόφαση, όσο υπάρχουν οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες. Ακολούθως, στις 18 Μαρτίου δυο οίκοι αξιολόγησης, η Moody’s και η DBRS θα δημοσιεύσουν την αξιολόγησή τους για την ελληνική οικονομία, κάτι που ενδιαφέρει στο μέγιστο βαθμό την κυβέρνηση, καθώς θα αποτελέσει σημαντικό σκαλοπάτι στην προσπάθεια επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας, πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Έκτακτη ενίσχυση έως 300 ευρώ

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταλήξει στο ότι η όποια ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους θα πραγματοποιηθεί από τα κρατικά ταμεία, χωρίς ενίσχυση από τις Βρυξέλλες. Πάνω σε αυτό το σενάριο ήδη έχει υπάρξει μια προεργασία και τα επιτελεία φαίνεται ότι καταλήγουν στην έκτακτη ενίσχυση των πιο ευάλωτων στα τέλη Μαρτίου με ένα ποσό που θα κυμαίνεται κατά περίπτωση από 250 έως 300 ευρώ.

Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου αυτό το ποσό να το λάβουν περί το ένα εκατομμύριο καταναλωτές, ώστε να υπάρξει ουσιαστική βάση στο κυβερνητικό επιχείρημα περί στήριξης «των πολλών που το έχουν ανάγκη». Το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί ειδικούς αλγορίθμους που θα εντοπίσουν αυτούς οι οποίοι πραγματικά χρειάζονται ενίσχυση, πέραν των ευάλωτων κατηγοριών, όπως είναι οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι μακροχρόνιοι και οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι, οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης κλπ). Τα κριτήρια που έχουν εισαχθεί στο σύστημα είναι, μεταξύ άλλων, το ύψος των εισοδημάτων (χαμηλό και μεσαίο), το αν υπάρχει μια ή περισσότερες πηγές εισοδήματος, η σύνθεση του νοικοκυριού κλπ.

Τελικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν από την Καθαρά Δευτέρα, όταν τα κυβερνητικά επιτελεία θα έχουν στα χέρια τους δυο ακόμα στοιχεία: Τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας κατά την περασμένη χρονιά, και τα έσοδα του Φεβρουαρίου

Πηγή: imerisia.gr