Σφίγγει ο κλοιός για ανέλεγκτα οχήματα και ''χαλαρούς'' ελέγχους στα ΚΤΕΟ
Οικονομία
27/02/2022

Στην ...τσιμπίδα των εποπτών ΚΤΕΟ κινδυνεύουν να πιαστούν ιδιοκτήτες οχημάτων και ΚΤΕΟ για τους «χαλαρούς» τεχνικούς ελέγχους που γίνονται με αποτέλεσμα μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των οχημάτων που ελέγχονται τελικά να «κόβεται».

Την ίδια στιγμή με την ψηφιοποίηση των μηχανισμών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα προχωρήσει η δισύνδεση των μητρώων του συγκεκριμένου υπουργείου με αυτά του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αν και ακούγεται από το 2015, δεν έχει γίνει ακόμα πράξη. Με τη διασύνδεση των μητρώων θα δοθεί και η δυνατότητα του αυτόματου καταλογισμού προστίμων για τα ανέλεγκτα οχήματα, ο αριθμός των οποίων σταθερά υπολογίζεται τα τελευταία χρόνια σε περίπου 1,5 εκατομμύριο.

Στην κατεύθυνση αυτή, στοιχεία θα παρέχει και ο ηλεκτρονικός φάκελλος οχήματος που θα τηρείται στην ψηφιακή υπηρεσία «myAuto», η οποία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το προσεχές διάστημα. Μέσω αυτής, αλλά και της δίδυμης υπηρεσίας «Audit-Car», οι ιδιοκτήτες οχημάτων αλλά και οι αρχές θα έχουν πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο, σε πληροφορίες που αφορούν στο όχημα.

Πότε ξεκινούν ελέγχους οι επόπτες ΚΤΕΟ

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταφορών, το Μητρώο Εποπτών ΚΤΕΟ θα είναι έτοιμο εντός του Μαρτίου, ενώ οι πρώτοι έλεγχοι στην ...πόρτα των ΚΤΕΟ θα πρέπει να αναμένονται σε περίπου έξι μήνες από τώρα καθώς στο διάστημα αυτό θα πρέπει να φτιαχτούν τα κατάλληλα εγχειρίδια ελέγχου και να εκπαιδευτούν οι επόπτες.

Στόχος της εφαρμογής των εποπτικών ελέγχων είναι – όπως μεταδίδουν οι ίδιες πηγές – να διασφαλιστεί ότι όλα τα ΚΤΕΟ σε όλη την επικράτεια λειτουργούν με το ίδιο κανονιστικό πλαίσιο και διεξάγουν ελέγχους με την ίδια αυστηρότητα.

«ΚΤΕΟ» και για τα αλλοδαπά φορτηγά

Παράλληλα στο υπουργείο συζητείται ήδη ένα από τα πάγια αιτήματα των Ελλήνων μεταφορέων που αφορά τους αυστηρούς ελέγχους και την πληρωμή των προστίμων για τις παραβάσεις των διεθνών φορτηγών που εισέρχονται στην Ελλάδα.

Στη βάση αυτή θεσπίζεται μια διαδικασία «τύπου ΚΤΕΟ» στα σημεία εισόδου της χώρας με στόχο να ελέγχεται εάν τα επαγγελματικά οχηματα που περνούν τα σύνορα πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Πηγή: ethnos.gr