Χρηματιστήριο Αθηνών: Λύγισε από τις γεωπολιτικές πιέσεις
Οικονομία
28/02/2022

Η σφοδρότητα μιας σύγκρουσης που λίγοι ανέμεναν, δεν άφησε ανεπηρέαστο το ελληνικό χρηματιστήριο

Ισχυρά ήταν τα κύματα του γεωπολιτικού sell off που δέχτηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο όχι μόνο δεν κατάφερε να παραμείνει στη ζώνη των 900 μονάδων, αλλά έχασε και κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, επιβαρύνοντας εκ νέου την μεσο-μακροπρόθεσμη εικόνα του.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 3,85% στις 891,58 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 276 εκατ. ευρώ, με τα 98 εκατ. ευρώ σε πακέτo της Trastor.

Παρά τη θετική του εικόνα στο πρώτο δίμηνο του 2022, το ΧΑ δεν κατάφερε να κρατήσει το θετικό του πρόσημο, όχι μόνο σε επίπεδο μήνα, αλλά και από την 1η Ιανουαρίου. Έτσι, η σφοδρότητα μιας σύγκρουσης που λίγοι ανέμεναν, δεν άφησε ανεπηρέαστο την εγχώρια αγορά, η οποία δεν μπορεί να παραβλέψει και τη μεγάλη αναταραχή που θα επέλθει στην οικονομική δραστηριότητα από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Το διακύβευμα επομένως, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές είναι να κρατήσει όσο το δυνατόν την επαφή του με τις 900 μονάδες.

Πάντως, ειδικά η άνοδος του τζίρου ανησύχησε σήμερα τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν κινήσεις που να δείχνουν αγοραστικό ενδιαφέρον, αλλά και μαρτυρούν τη μαζική έξοδο από περιουσιακά στοιχεία που προφανώς βρίσκονται υπό τον γεωπολιτικό κίνδυνο. Και το διακύβευμα, όπως επαναλαμβάνουν σταθερά οι αναλυτές από την έναρξη της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, είναι το ΧΑ να βγει με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες από αυτή τη δοκιμασία, προκειμένου να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα την “ιστορία” της ανάκαμψης.

Το επόμενο διακύβευμα είναι η γεωπολιτική κρίση αυτή να μην διαρκέσει επί μακρόν, ώστε να μην διαταραχθεί η ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, αλλά ούτε και οι τιμές των εμπορευμάτων, οι οποίες επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία. Αυτό που μένει να διαφανεί είναι η ταχύτητα εκτόνωσης της κρίσης. Όσο πιο σύντομα επιτευχθεί αυτό, τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος για την παγκόσμια οικονομία (και την ελληνική) στο σύνολο.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Eurobank έκλεισε στο -10,11%, η Εθνική στο -8,8% και η Coca Cola  στο -8%. Ισχυρή ήταν και η πτώση της τάξεως του 7,48% που σημείωσε η Alpha Bank, η Πειραιώς έχασε 5,6%, η Βιοχάλκο βρέθηκε σο -5,08%, ενώ άνω του 4% ήταν η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίο. Την ολική επαναφορά κατάφεραν επίσης και οι ΕΥΔΑΠ, Λάμδα και ΟΠΑΠ που έκλεισαν ήπια μεν, θετικά δε, σε μια δύσκολη συνεδρίαση.

πηγή: https://www.ot.gr/2022/02/28/agores/xrimatistirio-athinon/lygise-apo-tis-geopolitikes-pieseis-to-xa/