Σε κίνδυνο η οικονομική βιωσιμότητα των νησιωτικών δήμων
Οικονομία
18/03/2022

Εντονος προβληματισμός αναπτύσσεται στους κόλπους των νησιωτικών Δήμων για την οικονομική τους κατάσταση, καθώς οι κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις προκαλούν σοβαρά προβλήματα που τείνουν να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία τους.
Η κατάσταση είναι σαφώς δυσκολότερη για τους νησιωτικούς Δήμους της χώρας που καλούνται να αντιμετωπίσουν ακόμα σοβαρότερα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τη γεωγραφική τους θέση και δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο τους, με αποτέλεσμα οι δήμαρχοι να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο ενόψει και της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου.
Για το λόγο αυτό, σύσσωμοι μετέβησαν χθες στην Αθήνα οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, προκειμένου να παραστούν στην σημερινή έκτακτη συνάντηση των δημάρχων που συγκαλεί η ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο του ψηφίσματος του τελευταίου Συνεδρίου της, τον προηγούμενο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, για ζητήματα που αφορούν στην οικονομική βιωσιμότητα και λειτουργία των Δήμων.
Κατά την σημερινή έκτακτη συνάντηση θα τεθούν επί τάπητος τα θέματα που αφορούν στην οικονομική βιωσιμότητα και την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, που διαμορφώνονται από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους αλλά και τις συνέπειες που προκαλεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και επηρεάζουν άμεσα και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.
Για τους νησιωτικούς Δήμους τα πράγματα καθίστανται ακόμα χειρότερα γι’ αυτό και οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου θα δώσουν δυναμικό «παρών» στη σημερινή έκτακτη συνάντηση στην οποία θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Σκοπός είναι να καταρτιστεί ένα σχέδιο προτάσεων προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, με στόχο να προωθηθούν και να ψηφιστούν από τη Βουλή άμεσα δίνοντας λύση στη σημερινή δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα οικονομικά των ΟΤΑ.
Ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων, βρίσκονται επίσης:
• Η επιτάχυνση των ρυθμών ένταξης έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και στο Ταμείο Ανάκαμψης.
• Το νέο ΕΣΠΑ
• Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
• Οι προσλήψεις προσωπικού στους ΟΤΑ και η εφαρμογή της κινητικότητας
• Η Πολιτική Προστασία στους Δήμους
• Η στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας
• Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Ενιαίο μέτωπο των νησιωτικών Δήμων για τους ΚΑΠ
Στη δημιουργία ενιαίου μετώπου προχωρούν οι νησιωτικοί Δήμοι της χώρας, προκειμένου να διεκδικήσουν δικαιότερη κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που αποτελεί και πάγιο αίτημα των ΟΤΑ των νησιών.
Οι νησιωτικοί Δήμοι περνούν στην… αντεπίθεση ενόψει και της διεξαγωγής ειδικού θεματικού συνεδρίου που προγραμματίζει η ΚΕΔ, προκειμένου να διεκδικήσουν και να αλλάξουν τον τρόπο κατανομής των ΚΑΠ.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, προγραμματίζεται από την ΚΕΔΕ η διεξαγωγή θεματικού συνεδρίου για τα κριτήρια κατανομής των Κ.Α.Π. στους ΟΤΑ, υπό τις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικοκοινωνικές συνθήκες που διανύουμε.
Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, έχει υποβάλει κατά καιρούς προτάσεις προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου ο οποίος αδικείται κατάφωρα από την μέχρι σήμερα κατανομή, όπου το κύριο κριτήριο (92% βαρύτητα) είναι το πληθυσμιακό.
Σύμφωνα με την ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, αυτές οι προτάσεις πρέπει να τεθούν με ένα οργανωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο, ώστε να ισχυροποιηθούν ενόψει της διαπραγμάτευσης, που αναμένεται στο επικείμενο Συνέδριο.
Για το λόγο αυτό, Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Κρήτης προχωρούν στη σύσταση ενιαίου διεκδικητικού μετώπου προκειμένου να ισχυροποιηθούν οι θέσεις των νησιών, αναθέτοντας την εκπόνηση μελέτης και τελικής πρότασης σε επιστημονικό φορέα για τη δικαιότερη κατανομή των πόρων της Αυτοδιοίκησης στα νησιά.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr